Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

ΙΟΒΕ: Μικρή επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο του 2019

tags :
ΙΟΒΕ: Μικρή επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο του 2019
Υπήρξε βελτίωση σε Βιομηχανία και καταναλωτική εμπιστοσύνη, και επιδείνωση σε Λιανικό εμπόριο, Υπηρεσίες και Κατασκευές
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχωρεί τον Απρίλιο στις 100,3 μονάδες (από 101,3), ενώ κινείται σε επίδοση χαμηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής (102,6).
Στην πλευρά των επιχειρήσεων, μόνο στη Βιομηχανία καταγράφεται ήπια βελτίωση των προσδοκιών, καθώς ως εξωστρεφής τομέας τροφοδοτείται περισσότερο από το διεθνές περιβάλλον και φαίνεται να διατηρεί τη δυναμική του, με βελτιωμένες προσδοκίες εξαγωγών.
Αντίθετα, στους υπόλοιπους τομείς σημειώνεται επιδείνωση.
Στο Λιανικό Εμπόριο με εξαίρεση τα Τρόφιμα, όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι δηλώνουν πτωτικές πωλήσεις αυτήν την περίοδο και φαίνεται να μεταθέτουν τις προοπτικές βελτίωσης στο επόμενο διάστημα.
Στις Υπηρεσίες σημειώνεται οριακή μόνο υποχώρηση, καθώς οι προσδοκίες στον τουρισμό ενισχύονται μεν λόγω εποχής, αλλά είναι ηπιότερες της περυσινής αντίστοιχης περιόδου.
Στις Κατασκευές η πτωτική πορεία εκπορεύεται κυρίως από τις Ιδιωτικές Κατασκευές, όπου το πρόγραμμα εργασιών είναι αρκετά φτωχό και οι προβλέψεις για την απασχόληση πτωτικές.
Στην πλευρά των νοικοκυριών, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανακάμπτει οριακά, παραμένοντας ελαφρώς χαμηλότερα των –30 μονάδων για τρίτο μήνα, εξέλιξη που δείχνει ότι ενδεχομένως έχει ολοκληρωθεί η τονωτική επίδραση του προεκλογικού κύκλου.
Βεβαίως, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν το οικονομικό περιβάλλον και οικονομικό κλίμα.
Σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής, η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι, αναθερμαίνει τις προσδοκίες για παροχές ή για μη εφαρμογή προγραμματισμένων μέτρων (όπως π.χ. τη μείωση του ορίου αφορολόγητου εισοδήματος).
Ταυτόχρονα, όμως, επικρατεί αβεβαιότητα για τη σταθερότητα των παραμέτρων του φορολογικού συστήματος, του ρυθμιστικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα, και ευρύτερα των προοπτικών ανάπτυξης της οικονομίας.

Αναλυτικότερα:
- στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκε ελαφρά, ενώ και το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησε, με το δείκτη στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να ενισχύεται
- στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών υποχωρούν, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για την απασχόληση οι οποίες βελτιώθηκαν ήπια  στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις εξασθενούν αισθητά, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ τα αποθέματα φαίνεται να διογκώνονται
- στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, αλλά και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση εξασθενούν, ενώ αντιθέτως ενισχύονται οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για την εξέλιξή της απασχόλησης
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας είναι ουσιαστικά αμετάβλητες, ενώ οι προβλέψεις για τη δική τους οικονομική κατάσταση βελτιώνονται όπως και οι προβλέψεις για την ανεργία. Αντίθετη, φθίνουσα πορεία ακολουθεί η πρόθεση για αποταμίευση

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Μικρή βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών, λόγω ανοδικών προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ενισχύθηκε ήπια τον Απρίλιο, στις 104,4 (από 103,8) μονάδες, φτάνοντας σε επίδοση ελαφρά υψηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή (103,4 μον.).
Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκε οριακά, ενώ παράλληλα οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα και το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες αυξήθηκαν ήπια.
Αναλυτικά:
α) Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο αρνητικός δείκτης διαμορφώνεται τον Απρίλιο στις -15 μονάδες (από -18 μον.), με το 27% (από 26%) των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 11% (από 9%)να αναφέρει το αντίθετο.
β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο κέρδισε 3 μονάδες και διαμορφώθηκε στις +32, με το 38% (από 40%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 6% (από 11%) μείωσή της.
γ) Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά, στις +14 μονάδες (από +11), με το 19% (από 17%) των επιχειρήσεων να αναφέρει εκ νέου υψηλά για την εποχή αποθέματα και μόλις το 5% (από 7%) να δηλώνει το αντίθετο.
δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν τον Απρίλιο μικτές τάσεις: οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο υποχώρησαν οριακά (+6 από +7 μον. ο δείκτης), ενώ οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού ενισχύθηκαν (-14 από -19 μον. ο δείκτης), όπως επίσης και οι προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες, οι οποίες αυξήθηκαν αισθητά (+33 από +19 μον. ο δείκτης).
ε) Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν ήπια τον Απρίλιο (στις +37 μον. το ισοζύγιο από +31), με το 42% (από 39%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο το προσεχές χρονικό διάστημα και το 5% (από 8%) μείωσή τους. Ομοίως, ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις κινήθηκε ήπια ανοδικά, στις +9 (από +5) μονάδες, με το 30% (από 25%) των ερωτηθέντων να εκτιμά άνοδό τους.
στ) Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής αυξήθηκαν οριακά στους 4,7 (από 4,6) μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να κινείται και αυτός οριακά υψηλότερα στο 72% (από 71%).
ζ) Ο δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση ενισχύθηκε αισθητά τον Απρίλιο, στις +10 (από -2) μονάδες, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να διαμορφώνεται στο 19% (από 16%) και το 10% (από 18%) να αναμένει υποχώρηση.
η) Το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών διαμορφώθηκε στις +3 (από +5) μονάδες, με το 83% (από 85%) των επιχειρήσεων να μην αναμένει μεταβολές τους το επόμενο τρίμηνο και το 10% σταθερά να αναμένει άνοδο.
ι) Ως προς τους λόγους που παρεμποδίζουν την παραγωγική δραστηριότητα, το 45% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η επιχειρηματική λειτουργία του είναι απρόσκοπτη, ενώ από τις υπόλοιπες, ένα 33% δηλώνει ως σημαντικότερο εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης και το 11% την κεφαλαιακή ανεπάρκεια.
κ) Στο τριμηνιαίο ερώτημα σχετικά με την ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται, οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων κινούνται αρκετά χαμηλότερα έναντι του προηγούμενου τριμήνου ως προς την εγχώρια αγορά (+7 από +16 μον. ο δείκτης) και την αγορά της ΕΕ (+5 από +12 μον. ο δείκτης), αλλά και αισθητά χαμηλότερα ως προς τις λοιπές αγορές (+1 από +13 μον. το ισοζύγιο).
λ) Τέλος, στο τριμηνιαίο ερώτημα σχετικά με τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για τον προορισμό των εξαγωγών τους τους προσεχείς μήνες, καταγράφεται βελτίωση στους σχετικούς δείκτες σε σχέση με τη μέτρηση Ιανουαρίου προς την ΕΕ (+23 από +4 μον.), σταθερότητα σε σχέση με τις Βαλκανικές (+7 μον ο δείκτης σταθερά) και αντίθετα υποχώρηση ως προς τις λοιπές χώρες (+13 από +18 μον.).
Σε επίπεδο βασικών τομέων, η τάση των προσδοκιών στα Καταναλωτικά αγαθά, σε αντίθεση με το συνολικό δείκτη στη Βιομηχανία, είναι πτωτική, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 101,4 (από 103,1) μονάδες.
Σημειώνεται οριακή βελτίωση στις παραγγελίες και τη ζήτηση, ενώ παράλληλα τα αποθέματα αυξάνονται και οι εκτιμήσεις της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες αποδυναμώνονται. Αντιθέτως, στα Κεφαλαιουχικά αγαθά, ο δείκτης ενισχύθηκε στις 96,5 (από 82,2) μονάδες, τάση η οποία διαμόρφωσε και τη δυναμική στο σύνολο της Βιομηχανίας, λόγω της αισθητής βελτίωσης των παραγγελιών και της ζήτησης.
Τέλος, σταθερός ήταν ο δείκτης στα Ενδιάμεσα αγαθά, στις 109,5 (από 109,4) μονάδες, καθώς η θετική μεταβολή των προσδοκιών για την παραγωγή τους τους 3-4 ερχόμενους μήνες αντισταθμίστηκε από τις ελαφρώς χειρότερες εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης