Ευρώπη

Το κύμα ψύχους που πλήττει την Ευρώπη εκτόξευσε τις τιμές των πηγών ενέργειας

Το κύμα ψύχους που πλήττει την Ευρώπη εκτόξευσε τις τιμές των πηγών ενέργειας
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ και η τιμή του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλά 4 ετών.
Η αυξημένη ζήτηση ενέργειας σε πολλές περιοχές της Ευρώπης που πλήττεται από κύμα ψύχους, έχει εκτοξεύσει τις τιμές, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Σκανδιναβία.    
Οι προμηθευτές φυσικού αερίου (LNG) αύξησαν κατακόρυφα τις εξαγωγές τους στις χώρες της Ευρώπης από τον Δεκέμβριο 2016, καθώς η Γηραιά Ήπειρος πασχίζει να εξασφαλίσει την απαραίτητη ενέργεια, για να αντιμετωπίσει το πρωτοφανές κύμα ψύχους.
Όπως σχολιάζει σε σχετικό του δημοσίευμα το Bloomberg, η κακοκαιρία και οι χαμηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη (πάγωσαν τα ποτάμια!!) άφησαν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά ακόμα και χωρίς προμήθειες.
Ως αποτέλεσμα, η αυξημένη ζήτηση έχει εκτοξεύσει τις τιμές ενέργειας σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Σκανδιναβία, μετά από τουλάχιστον 3 χρόνια συνεχούς μείωσης ή στασιμότητας.
Μάλιστα, οι αυξημένες τιμές αφορούν ακόμα και τη Γερμανία, η οποία είχε πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας και μπορούσε τυπικά να ανταποκριθεί στην έντονη κακοκαιρία.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ και η τιμή του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλά 4 ετών.
Οι Γερμανικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν θέσει σε πλήρη ισχύ όλες τις διαθέσιμες εγκαταστάσεις τους, καθώς οι θερμοκρασίες που καταγράφονται κυμαίνονται τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας κατά μέσο όρο στου -4 βαθμούς Κελσίου.
Η Energie Baden-Wuerttemberg AG, η Uniper SE και άλλες επιχειρήσεις κλήθηκαν ακόμη να θέσουν σε λειτουργία κάποιες ανενεργές εγκαταστάσεις, με το κόστος σύμφωνα με μια εκτίμηση του Bloomberg να αυξάνεται κατά 19 εκατομμύρια ευρώ.
Ένα επίσης αξιοσημείωτο είναι, το ότι για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη το χειμώνα ξεπέρασαν αυτές της Ασίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης