Εξοικονόμηση

Διαγωνισμός 20 εκατ. ευρώ για 20.000 «έξυπνες» θέσεις στάθμευσης – Πως ένας οδηγός θα εξοικονομεί χρόνο και καύσιμα

Διαγωνισμός 20 εκατ. ευρώ για 20.000 «έξυπνες» θέσεις στάθμευσης – Πως ένας οδηγός θα εξοικονομεί χρόνο και καύσιμα

Μέσω της ίδιας τεχνολογίας θα ειδοποιείται η αρμόδια δημοτική υπηρεσία για τυχόν παράνομη κατάληψη μιας θέσης

Στην προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για την υλοποίηση του Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Στάθμευσης, το οποίο θα αποτελέσει την υποδομή στην οποία θα στηριχθεί η δημιουργία «έξυπνων» θέσεων στάθμευσης σε αστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, προχώρησε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ και σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 20.000 θέσεις στάθμευσης σε πόλεις ανά την επικράτεια.
Για να αποκτήσουν «ευφυΐα», θα χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες που βασίζονται στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων, ώστε το Σύστημα όχι μόνο να «γνωρίζει» ανά πάσα στιγμή ποια σημεία είναι ελεύθερα και ποια κατειλημμένα, αλλά και να «σερβίρει» τις σχετικές πληροφορίες μέσω εφαρμογής σε smartphone στους οδηγούς, ώστε αυτοί να εξοικονομούν χρόνο και καύσιμα κατά την αναζήτηση πάρκινγκ.
Βασικές τεχνολογικές του Συστήματος είναι οι αισθητήρες στάθμευσης που θα ελέγχουν τη θέση στάθμευσης και θα μπορούν να τοποθετηθούν στο οδόστρωμα ή το πεζοδρόμιο, όπως και η τεχνολογία Geo-Location, η οποία θα «οδηγεί» τον οδηγό στην ελεύθερη θέση στάθμευσης μέσω του τηλεφώνου του και θα τον ενημερώνει παράλληλα για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καιρικά φαινόμενα και τις τρέχουσες δραστηριότητες του τοπικού Δήμου.
Παράλληλα, με την ίδια τεχνολογία θα ειδοποιείται η αρμόδια δημοτική υπηρεσία για τυχόν παράνομη κατάληψη της θέσης.
Κάτι που σημαίνει πως ο Δήμος θα μπορεί να εποπτεύει άμεσα τις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης, επιβάλλοντας τα σχετικά πρόστιμα στους παραβάτες.
Το Σύστημα θα περιλαμβάνει επίσης μία μεγάλη ποικιλία από εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής του τέλους στάθμευσης, όπως μέσω της εφαρμογής για smartphone, ή την αγορά προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης μέσω sms ή κάρτας. Τέλος, το έργο προβλέπει επίσης την εκπαίδευση του προσωπικού των ΟΤΑ στη χρήση του Συστήματος, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για την επιτυχή εφαρμογή ενός καινοτόμου και πρωτοποριακού έργου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης