Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο ΑΔΜΗΕ χρηματοδοτεί τράπεζες – Αγόρασε ομολογίες συνεταιριστικών τραπεζών της Κρήτης ύψους 4 εκατ. ευρώ

tags :
Ο ΑΔΜΗΕ χρηματοδοτεί τράπεζες – Αγόρασε ομολογίες συνεταιριστικών τραπεζών της Κρήτης ύψους 4 εκατ. ευρώ
Την ώρα που έχει προγραμματισμένες επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ τοποθετεί κεφάλαια σε ομολογίες κρητικών τραπεζών
Το παράδειγμα της αποτυχημένης επένδυσης της ΕΥΔΑΠ στην Τράπεζα Αττικής φαίνεται πως δεν έγινε μάθημα για τις εταιρείες που ελέγχονται από το ελληνικό δημόσιο.
Μετά την απώλεια σχεδόν 20 εκατ. ευρώ από την ΕΥΔΑΠ, η οποία επένδυσε χωρίς προφανή λόγο που να συνδέεται με την επιχειρηματική της δραστηριότητα σε μία τράπεζα, αλλά για λόγους που έχουν να κάνουν με τους φορείς από τους οποίους εποπτεύεται, πολλαπλά ερωτήματα προκαλεί σε στελέχη της αγοράς η χρηματοδότηση του ΑΔΜΗΕ Α.Ε τραπεζών από την Κρήτη.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως ο ΑΔΜΗΕ Α.Ε πραγματοποίησε συνολικές επενδύσεις στο Δίκτυο 178 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ έχει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 4 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, αλλά η εταιρεία στις 15 Ιουνίου, με απόφαση του διευθύνοντας συμβούλου, αποφάσισε την αγορά 200 Ομολογιών ονομαστικής αξίας 10.000 ευρώ έκαστης, ως κεφαλαιακή επένδυση στα Ομόλογα Μειωμένης Εξασφάλισης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων Σ.Π.Ε. διάρκειας 7 ετών και με ετήσια απόδοση 4,75 % καταβάλλοντας το ποσό των 2 εκατ. ευρώ.
Λόγω της υιοθέτησης του λογιστικού προτύπου 9, η εταιρεία προσδιόρισε τη ζημιά απομείωσης του ανωτέρω Ομολόγου σε 121 χιλ. ευρώ, επιβαρύνοντας ανάλογα την Κατάσταση Αποτελεσμάτων.
Επίσης η Εταιρεία, στις 19 Δεκεμβρίου, με απόφαση και πάλι του διευθύνοντος συμβούλου, αποφάσισε την συμμετοχή της με ιδιωτική τοποθέτηση στο απλό ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής τράπεζας, διάρκειας 7 ετών και με απόδοση 6,50%, καταβάλλοντας το ποσό των 2 εκατ. ευρώ.
Λόγω της υιοθέτησης του λογιστικού προτύπου 9, η Εταιρεία προσδιόρισε τη ζημιά απομείωσης του ανωτέρω Ομολόγου σε 123 χιλ. ευρώ, επιβαρύνοντας ανάλογα την Κατάσταση Αποτελεσμάτων.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως ο ΑΔΜΗΕ δεν έχει λόγο να επενδύσει σε τράπεζες, καθώς έχει δικό του επενδυτικό πρόγραμμα και μάλιστα υψηλό, δανείζεται από το τραπεζικό σύστημα και δεν είναι εταιρεία επενδύσεων σε μετοχές, ομόλογα κ.α.
Αναρωτιούνται για ποιο λόγο επελέγη από τον διευθύνοντα σύμβουλο να γίνουν αυτές οι επενδύσεις και αν υπήρξε κάποιου είδους παρέμβαση από τους εποπτευόμενους φορείς που ανήκουν, ήτοι μετά από κυβερνητική παρέμβαση.
Αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο, το ερώτημα είναι αν θα συνεχιστούν αυτές οι επενδύσεις και σε άλλες εταιρείες;
Σημειώνεται πως στο τέλος της χρήσης ποσό 238 εκατ. ευρώ, είναι κατατεθειμένο στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 15.
Τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος χρησιμοποιούνται από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για την σύναψη βραχυχρόνιων πράξεων διαχείρισης ταμειακής ρευστότητας και συγκεκριμένα συμφωνιών αγοράς και επαναπώλησης Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου.
Υπενθυμίζεται πως ο ΑΔΜΗΕ Α.Ε ελέγχεται από το Ελληνικό Δημόσιο εμμέσως, μέσω της εισηγμένης ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. η οποία κατέχει το 51% του καταβεβλημένου μετοχικού της κεφαλαίου και της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΔΜΗΕ Α.Ε. (ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ Α.Ε.), η οποία κατέχει το 25% του καταβεβλημένου μετοχικού της κεφαλαίου.
Επιπλέον, η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ Α.Ε., κατέχει και το 51,12% της ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. και αποτελεί την μητρική.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης