Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στις 19 Απριλίου το deadline του SPA για τους λιγνίτες - Από που περνάει η λύση για την Αχλάδα... και στο βάθος Βεύη

Στις 19 Απριλίου το deadline του SPA για τους λιγνίτες - Από που περνάει η λύση για την Αχλάδα... και στο βάθος Βεύη

Πέφτει το κόστος τροφοδοσία της Μελίτης  με τις νέες προτάσεις αλλά οι διαπραγματεύσεις καλά κρατούν

Έως την Παρασκευή 19 Απριλίου καλούνται οι υποψήφιοι επενδυτές για την εξαγορά των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ να ενημερώσουν για τα πιθανά κοινοπρακτικά σχήματα που θα συνάψουν προκειμένου να συμμετάσχουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.
Παράλληλα η 19η Απριλίου θεωρείται από τη ΔΕΗ και ως καταληκτική ημερομηνία των διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση της νέας συμφωνίας μετόχων (SPA), ώστε το κείμενο που θα έχει συμφωνηθεί να τεθεί προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης που προγραμματίζεται να γίνει στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και κατά πάσα πιθανότητα τη Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου.
Πάντως, ενώ η ΔΕΗ έχει ενημερώσει τους έξι ενδιαφερόμενους, δηλαδή τον Μυτιληναίο, τον όμιλο Κοπελούζου με την κινεζική China Energy, την επίσης κινεζική China Western Power, την τσεχική Seven Energy, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ  για το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, η ατμόσφαιρα είναι μάλλον «παγωμένη».
Το βέβαιο είναι ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι συζητούν μεταξύ τους, όμως οι χρόνοι δεν φαίνεται να είναι επαρκείς για την σύναψη των πιθανών συμμαχιών και κυρίως για την εξασφάλιση συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΗ και των υποψηφίων επί του SPA.

Τι έπεται για την Αχλάδα

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αυτού του δεύτερου γύρου της διαδικασίας πώλησης των μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, έχει βρεθεί το λιγνιτωρυχείο της Αχλάδας από το οποίο ως γνωστόν τροφοδοτείται η μονάδα της Μελίτης στη Φλώρινα.
Σε αυτή άλλωστε φαίνεται ότι επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους όλοι οι υποψήφιοι, ενώ και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης έχει δηλώσει εξαρχής ότι θα επικεντρώσει τις προσπάθειες του προκειμένου να μειώσει το κόστος του λιγνίτη και να καταστήσει έτσι πιο ελκυστική τη μονάδα.
Οι προσπάθειες αυτές μέχρι στιγμής δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία, ενώ στην τοπική κοινωνία της Φλώρινας φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί ένταση με εμπλοκή τόσο των τοπικών φορέων όσο και των βουλευτών αλλά και των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα χθες (3/4) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είχε ενημερωτική συνάντηση με τους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία όμως παρέστη και ο εκπρόσωπος της εταιρίας εκμετάλλευσης του ορυχείου της Αχλάδας κ. Παυλίδης, χωρίς ωστόσο τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΔΕΗ.
Η συγκεκριμένη συνάντηση χαρακτηριζόταν από πηγές του υπουργείου ως εσωκομματική συνάντηση ενημέρωσης, στην οποία θέλησε να παραστεί και ο κ. Παυλίδης.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι δεν υπάρχει καμία «πρόταση Σταθάκη» για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ της ΔΕΗ και του διαχειριστή της Αχλάδας, τονίζοντας ότι πρόκειται για διαφορά μεταξύ δυο εταιριών και το κράτος δεν έχει κανένα λόγο επ’ αυτής. 
Αντίθετα η πρωτοβουλία Σταθάκη στοχεύει στο να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις δυο πλευρές, ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση που θα διευκολύνει και την επιτυχή έκβαση του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.
Έτσι παρά το γεγεονός ότι επιχειρείται να δοθεί μια εικόνα αρνητική για το θέμα χθες είχαμε δύο προτάσεις που δείχνουν πτωτικές τάσεις για το κόστος τροφοδοσίας της Μελίτης από την σύμβαση των 23 ευρώ που ίσχυε μέχρι τώρα.
Η διαμεσολάβηση του ΥΠΕΝ η οποία τηρεί τον θεσμικό ρόλο απένανατι στις δύο εταιρίες είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει τελικά σε έναν συμβιβασμό, αφού χωρίς αυτόν δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρό ενδιαφέρον για την Μελίτη, που είναι και η καλύτερη από τις δύο μονάδες.

Το Background

Η πλευρά του επιχειρηματία πρότεινε εξαετή σύμβαση με μεσοσταθμική τιμή 18 ευρώ ανά τόνο, που ήταν άλλωστε μέχρι τώρα και ο στόχος της ΔΕΗ σε απόλυτο επίπεδο, τουλάχιστον αρχικά.
Η εξαετής αυτή σύμβαση θα ξεκινήσει με τιμή 21,5 ευρώ το 2019 και θα καταλήξει στα 16,5 ευρώ το 2024.
Για την επόμενη εξαετία η   "Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας" προτείνει 21,5 ευρώ/τόνο το 2019, 18 ευρώ το 2020, 18 ευρώ το 2021, 17,5 ευρώ το 2022, 17 ευρώ το 2023 και 16,5 ευρώ το 2024.
Η πλευρά της ΔΕΗ αντιπροτείνει 18 ευρώ για δύο χρόνια δηλαδή το 2019 και 2020 και στη συνέχεια 15,5 ευρώ.
Με βάση τη νέα μελέτη της ΔΕΗ το ορυχείο Αχλάδας θα μπορεί να κερδίζει κατά αυτόν τον τρόπο  2,6 ευρώ ανά τόνο.
Ο υπουργός δεσμεύθηκε να εξετάσει την πρόταση Παυλίδη, του ιδιοκτήτη του ορυχείου.
Η πρόταση Παυλίδη υποστηρίζει νέα διαπραγματευση με τη ΔΕΗ σε μηδενική βάση με άρση του αιτήματος του ορυχείου για απόδοση από την πλευρά της ΔΕΗ ποσού που αφορά την εκμετάλλευση, άρση της παρακράτησης από την πλευρά της ΔΕΗ των 3 εκατ. ευρώ και παράλληλα προκαβολή 5 εκατ. ευρώ από την πλευρά της ΔΕΗ για την απαλλοτρίωση που θα επιτρέψει την αξιοποιήση του νέου κοιτάσματος.
Το κρίσιμο θέμα που απασχολεί τόσο την ΔΕΗ όσο και την Αχλάδα είναι η δυνητική επαναδραστηριοποίηση της Βεύης και αξιοποίησής της μελλοντικά από το νέο επενδυτή, αν υπάρξει τέτοιος, που θα πάρει την Μελίτη.
Γιατί η Βεύη θα μπορέσει να υποκαταστήσει την σημερινή παραγωγική διαδικασία εξόρυξης λιγνίτη, πράγμα που ανησυχεί τον Παυτλίδη και για αυτόν τον λόγο ζητά εξαετή σύμβαση.
Όλοι οι μνηστήρες της Μελίτης είναι γνώστες και αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την Βεύη, που επί Σαμαρά κατακυρώθηκε στην Μπόμπολα αλλά επί ΣΥΡΙΖΑ η ανάθεση ακυρώθηκε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης