Φυσικό Αέριο

Borissov: Η Βουλγαρία αναμένει από την SOCAR να επενδύσει φέτος στο δίκτυο λιανικής πώλησης φυσικού αερίου

tags :
Borissov: Η Βουλγαρία αναμένει από την SOCAR να επενδύσει φέτος στο δίκτυο λιανικής πώλησης φυσικού αερίου
Ξεκινά το καλοκαίρι η κατασκευή του IGB δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας μετά την συνάντησή του τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού
Η Βουλγαρία αναμένει από την αζέρικη κρατική ενεργειακή εταιρεία SOCAR   να αρχίσει να επενδύει στο λιανικό δίκτυο διανομής αερίου της χώρας φέτος, δήλωσε την Πέμπτη 14/3/2019 ο πρωθυπουργός Boyko Borissov.
Η Σοφία σκοπεύει να καλύψει έως και το 30% των αναγκών της σε φυσικό αέριο μετά το 2020 από το Αζερμπαϊτζάν, μειώνοντας την σχεδόν πλήρη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, σύμφωνα με τη σύμβασή της να εισάγει 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το Shah Deniz II στην Κασπία Θάλασσα.
Η SOCAR εξέφρασε προηγουμένως ενδιαφέρον για επενδύσεις στο δίκτυο λιανικής της Βουλγαρίας, καθώς και για επέκταση της εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας.
"Το 2019 και το 2020 μπορούμε να ολοκληρώσουμε όσα διαπραγματευόμαστε εδώ και χρόνια", δήλωσε ο Borissov μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev στο Μπακού.
Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από την Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να διέλθουν από τον αγωγό διασύνδεσης αερίου IGB μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας.
Ο Borissov ανέφερε ότι η κατασκευή του IGB θα ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι και ότι θα τεθεί σε λειτουργία το 2020.
Η Βουλγαρία προσπαθεί να εξασφαλίσει εφοδιασμό με φυσικό αέριο για τον προγραμματισμένο σταθμό φυσικού αερίου στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας Βάρνα  και ο Borissov δήλωσε ότι είχε συζητήσει τη δυνατότητα πρόσθετων αποστολών φυσικού αερίου  από το Αζερμπαϊτζάν.
Επί του παρόντος, πάνω από το 95% των αναγκών της Βουλγαρίας καλύπτονται από προμήθειες από τη ρωσική εταιρεία Gazprom.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης