Oι ευκαιρίες τρέχουν για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες
Στο Χιούστον του Τέξας βρίσκεται ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης για κορυφαίες επαφές και παράλληλα για να δώσει το παρόν σε τριήμερο ενεργειακό συνέδριο που είναι σε εξέλιξη.
Όπως είναι γνωστό στο Irving του Tέξας βρίσκονται τα Headquarters (έδρα) της ExxonMobil, που αποτελεί στην παρούσα φάση μαζί με την Total τον ισχυρότερο επενδυτή για τις έρευνες των ελληνικών υδρογονανθράκων.
Ιδιαίτερα μετά τις ανακαλύψεις στον Γλαύκο αλλά και τις νέες προσδοκίες για την αιγυπτιακή ΑΟΖ οι προοπτικές για τις έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ παρουσιάζονται σαφέστατα ενισχυμένες.
Τούτου δοθέντος οι έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης έχουν ανεβάσει πολύ υψηλά τον πήχυ των προσδοκιών και θα είναι κομβικής σημασίας τα αποτελέσματά τους για τους διαδρόμους του φυσικού αερίου της ΝΑ Μεσογείου.
Ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας έχει απαντήσει στην κριτική που του ασκήθηκε για την δυστοκία στην προσέλκυση ενεργειακών επενδύσεων σε σχέση με την πρόοδο της Κύπρου, ότι η συμφωνία με την ExxonMobil κλείστηκε μέσα σε 12 μήνες.
Η παρέμβαση Μανιάτη
-Η κυπριακή κυβέρνηση με συνέπεια και τεκμηρίωση προωθεί το εθνικό ενεργειακό της πρόγραμμα. «Ο Γλαύκος» είναι ένα πολύ σημαντικό κοίτασμα, το οποίο δεν αποτελεί μεν την κορυφαία ανακάλυψη του κόσμου, αλλά επιφέρει γεωστρατηγική αναβάθμιση της Κύπρου και αποτελεί στήριγμα στην κυπριακή οικονομία.
-Οι υδρογονάνθρακες μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο για επίλυση διαφορών. Η συμπεριφορά της Κύπρου είναι σοφή γιατί δεν απαντά στις προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά προχωρά στην προσέλκυση ενεργειακών κολοσσών προκειμένου και αυτοί να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στη θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
-Η Τουρκία θα συνεχίσει τις λεκτικές προκλήσεις, αλλά ίσως και με γεωτρύπανα εκτός κυπριακής ΑΟΖ. Η Κύπρος ωστόσο έχει το ισχυρό όπλο του Διεθνούς Δικαίου και της κατοχύρωσης των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ στον ΟΗΕ, όπως και τους ενεργειακούς κολοσσούς που έχουν επενδύσει τα κεφάλαιά τους. Αυτό το γνωρίζει καλά η Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, η Κύπρος χειρίζεται το θέμα με διαχρονική συνέπεια και μακάρι και η ελληνική κυβέρνηση να ακολουθούσε τον ίδιο δρόμο.
Οι στόχοι του ΥΠΕΝ και οι ισορροπίες
Στα πλαίσια αυτά ο υπουργός αναπτύσσει σειρά επαφών μετά τα τελευταία ευρήματα που δίνουν χειροπιαστά αποτελέσματα στην στρατηγική του αμερικανικού κολοσσού.
Είναι σαφές και μετά τα τελευταία δημοσιεύματα του Worldenergynews.gr ότι υπάρχουν και αρνητικές παράμετροι για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην Κύπρο και το Ισραήλ και πιθανώς στην Ελλάδα, που έχουν να κάνουν με την αρνητική στάση των Ιταλών για τον EastMed αλλά και για την πιθανή ενίσχυση του ρόλου της Αιγύπτου, που θα θέλει να καθορίσει δικές της στρατηγικές, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τον υποθαλάσσιο πλούτο της.
Άλλωστε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μike Pompeo για τον λόγο αυτό επισκέπτεται το Ισραήλ και και θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Νετανιάχου τις προσεχείς ημέρες.
Η συγκυρία παρουσιάζεται εξαιρετικά ευνοϊκή για την Ελλάδα και την αξιοποίηση του ενδεχομένου υποθαλάσσιου πλούτου της.
www.worldenergynews.gr