Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γ. Σταθάκης: Σε χρόνο ρεκόρ έγινε η συμφωνία με ExxonMobil και Total για τους υδρογονάνθρακες

Γ. Σταθάκης: Σε χρόνο ρεκόρ έγινε η συμφωνία με ExxonMobil και Total για τους υδρογονάνθρακες
Σχολιάζοντας την έκδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αποτέλεσμα της δημοσιονομικής σταθερότητας της χώρας
«Σε χρόνο ρεκόρ πραγματοποιήθηκε η συμφωνία για την έρευνα υδρογονανθράκων με την ExxonMobil και την Total» , σύμφωνα με τα όσα είπε σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Γ. Σταθάκης, χαρακτηρίζοντας «ατυχείς τους διαγωνισμούς στους οποίους είχε προχωρήσει η προηγούμενη κυβέρνηση καθώς είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον μόνο για τις 5 από τα 20 περιοχές».
Σχολιάζοντας την έκδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αποτέλεσμα της δημοσιονομικής σταθερότητας της χώρας, μετά από εννέα τρίμηνα σταθερής και συνεχούς ανάπτυξης. «Η χθεσινή μέρα δεν είναι μόνο σημαντική γιατί αποκαθιστά το αξιόχρεο του ελληνικού κράτους, αλλά επειδή ανοίγει το δρόμο για το σύνολο των μεγάλων και σημαντικών επιχειρήσεων της χώρας να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Να μπορούν, δηλαδή, να εκδώσουν ομόλογα, να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους και να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές», επισήμανε.
Χαρακτήρισε δε, έωλη την κριτική περί ακριβότερου κόστους δανεισμού της χώρας. «Η ΝΔ προσπαθεί να δει αν έχουμε διαφορά από το επιτόκιο δανεισμού της Γερμανίας. Το επιχείρημα αυτό δεν στέκει», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν μπήκε στο Μνημόνιο εξαιτίας μιας τραπεζικής κρίσης, όπως η Κύπρος, ούτε λόγω υπερβολικού ιδιωτικού δανεισμού, όπως η Ιρλανδία. Η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο επειδή δεν μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές. Σήμερα, επανέρχεται στις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου με επιτόκιο 3,9%, το χαμηλότερο από το 2006, με συνεχείς αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και έχοντας κλείσει τον κύκλο των Μνημονίων οριστικά και αμετάκλητα. Κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τη μεγάλη στροφή που έγινε». Υπογράμμισε, δε, ότι «επαναφέρουμε την οικονομία σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης η οποία δεν είναι τεχνητή, αλλά έχει στέρεα βάση γιατί στηρίζεται στην εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών, στον τουρισμό και στην ανάκαμψη, τα τελευταία τρίμηνα, της εσωτερικής κατανάλωσης. Συνεπώς, μιλάμε για μια σταθερή ανάκαμψη η οποία στηρίζεται σε στέρεα πόδια».
Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση δεν είναι φιλική προς τις επενδύσεις, ο Υπουργός έκανε λόγο για ρεκόρ επενδύσεων, σημειώνοντας ότι μόνο στον τομέα της ενέργειας υπάρχει εισροή 3-4 δισ. ευρώ ξένων επενδύσεων. «Επενδύσεις γίνονται πολλές στον τουρισμό, στην ενέργεια και σε άλλους τομείς κι αυτό το βλέπει ο Έλληνας πολίτης. Στο αφήγημα της ΝΔ έχει μείνει μόνο το θέμα του Ελληνικού Χρυσού που είναι περίπλοκο και μπορούμε να το συζητήσουμε, ενώ αραιά και πού επαναφέρει το θέμα του Ελληνικού. Δεν έχει άλλο επιχείρημα», είπε ο κ. Σταθάκης.
Πρόσθεσε δε, ότι η ΝΔ αφού επένδυσε ανεπιτυχώς επί 9 μήνες την κριτική της στο θέμα της περικοπής των συντάξεων, επενδύει τώρα στο ότι θα αλλάξει το αφορολόγητο το 2020, προβλέποντας ότι κι εκεί θα πέσει έξω.
Τέλος, σε ερώτηση για τις ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, ο Υπουργός απάντησε ότι προσυπογράφει την απάντηση που έδωσε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία δήλωση αριστερού ήθους και πολιτικής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης