Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Standard & Poor's: Η Eurobank θα ενισχυθεί κεφαλαιακά αλλά τα ρίσκα παραμένουν

tags :
Standard & Poor's: Η Eurobank θα ενισχυθεί κεφαλαιακά αλλά τα ρίσκα παραμένουν
Η συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia Properties θα ωφελήσει την κεφαλαιακή θέση της Eurobank, εκτιμά η Standard & Poor’s
Την εκτίμηση ότι η προγραμματισμένη συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia Properties θα ωφελήσει κάπως την κεφαλαιακή θέση της Eurobank, εκφράζει σε σημερινή (27/2/2019) έκθεση η Standard & Poor’s, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν θα ενδυναμώσει σημαντικά τις συνολικές επιχειρηματικές και οικονομικές προοπτικές της τράπεζας.
Όπως εκτιμά η S&P, ο προσαρμοσμένος στο ρίσκο δείκτης κεφαλαίου (RAC) θα βελτιωθεί κατά 50-60 μονάδες βάσης ως αποτέλεσμα της συναλλαγής.
Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως τα υψηλά μη εξυπηρετούμενε assets της τράπεζας, που συσσωρεύτηκαν κατά την ύφεση, η επιδεινωμένη θέση ρευστότητας, η χαμηλή ποιότητα κεφαλαίου και οι ισχνές προοπτικές κερδοφορίας, θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν το πιστωτικό προφίλ της τράπεζας.
H S&P αναφέρει πως τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών έχουν εγκρίνει την προτεινόμενη συγχώνευση, αλλά εξακολουθεί να αναμένει όλες τις απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές.
Στις 7 Φεβρουαρίου 2019, ο Γενικός Διευθυντής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η συγχώνευση είναι σύμφωνη με τις δεσμεύσεις της Eurobank και τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.
Η ημερομηνία - στόχος για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης είναι η 30η Απριλίου 2019.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P, με βάση τον pro forma ισολογισμό της Eurobank κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2018, τα συνολικά assets της Eurobank μετά τη συγχώνευση θα αυξηθούν κατά 1,1 δισ. ευρώ και το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 0,85 δισ. ευρώ.
Η συγχώνευση θα βελτιώσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Eurobank στο 13,8% από 11,7%.
Η S&P σημειώνει πως η άποψή της για το κεφάλαιο και τα κέρδη της Eurobank παραμένει αμετάβλητη.
Όπως σημειώνει στην έκθεση, εξακολουθεί να θεωρεί πως αποτελούν αδύναμο σημείο στην αξιολόγηση, ακόμα και αν ληφθεί υπ’ όψιν το σημαντικό ποσό του επιπλέον κεφαλαίου έναντι του μικρού ποσού των σταθμισμένων στον κίνδυνο assets από τη συγχώνευση της Grivalia.
Επιπλέον, όπως και στην περίπτωση των περισσότερων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, η ποιότητα του κεφαλαίου της Eurobank παραμένει αδύναμη λόγω του υψηλού ποσού των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (περίπου 71% του κοινού κεφαλαίου) με βάση τα στοιχεία της 30ης Ιουνίου του 2018.
Η S&P προβλέπει πως ο δείκτης RAC της Eurobank μετά τη συγχώνευση θα παραμείνει κοντά στο 4% τους επόμενους 12-18 μήνες.
Όπως συνεχίζει ο οίκος αξιολόγησης, αναμένει επίσης πως η Eurobank θα παραμείνει στο «κόκκινο» μέχρι το 2020, λόγω των υψηλών πιστωτικών απωλειών, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης εκκαθάρισης των παλαιών μη εξυπηρετούμενων assets.
Τέλος, η S&P σημειώνει πως βασίζει την πρόβλεψή της για απώλειες στο αρχικό σχέδιο που υπέβαλε η Eurobank στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) τον Σεπτέμβριο του 2018 και όχι στο σχέδιο επιτάχυνσης της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης