Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΗ: Ζημιογόνες οι εναλλακτικές προτάσεις για τον διαγωνισμό των λιγνιτικών – Τι υποστήριξε στην DG Comp

ΔΕΗ: Ζημιογόνες οι εναλλακτικές προτάσεις για τον διαγωνισμό των λιγνιτικών – Τι υποστήριξε στην DG Comp

Δύσκολα τα δεδομένα για το νέο διαγωνισμό

Αγωνιώδης προσπάθεια να εξασφαλίσει το ΥΠΕΝ τις προϋποθέσεις για να γίνει νέος διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών, αν και η DG Comp φαίνεται ότι  βάζει δύσκολους όρους για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, έχει λάβει χώρα τις τελευταίες ημέρες.
Κατά πρώτον γιατί η ίδια η ΔΕΗ ζητά να επιμερισθούν οι ζημιές των λιγνιτικών  σε δύο χρήσεις και όχι σε 6, όπως ήταν η πρόταση της Seven Energy. Και αυτό γιατί όπως εκτιμά η δίοικηση της ΔΕΗ οι τιμές των CO2 θα οδηγήσουν την ΔΕΗ να πρέπει να εισφέρει σε μια τέτοια περίπτωση 250 εκατ ευρώ έναντι των 100 που θα λάμβανε αρχικά.
Επίσης μείζον ερώτημα είναι για ποιο διάστημα ο επενδυτής θα είναι διατεθειμένος να διατηρήσει τους αρχικούς  εργαζομένους που θα πάρει αλλά και πότε θα εξασφαλισθεί η νέα σύμβαση ανεφοδιασμού με λιγνίτη της Μελίτης από την Αχλάδα.
Ακόμα δεν έχει γίνει κατανοητό γιατί η σύμβαση αυτή ανανεώθηκε πριν από μικρό χρονικό διάστημα με προνομιακούς όρους για την Αχλάδα 23 ευρώ/τόνο, όταν ο στόχος είναι να πέσε η τιμή στα 18 ευρώ.
Πολύ σωστά η δίοικηση Παναγιωτάκη παίρνει τις αποστάσεις και φροντίζει να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα της ΔΕΗ από λύσεις εμβαλωματικές που θα επιβαρύνουν το μέλλον της επιχείρησης.
Παράλληλα η DG Comp δεν έχει δώσει ακόμα στην ΔΕΗ τα ΑΔΙ για τις λιγνιτικές, που είναι αναγκαία για την επιβίωσή τους άρα οι επενδυτές δεν θα έχουν και τα αντίστοιχα κίνητρα.
Με τα δεδομένα αυτά  και μόνο καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο να υλοποιηθεί νέος διαγωνισμός με ουσιαστικό αποτέλεσμα.

 
H DG Comp ζητά εξηγήσεις από την Kantor

Η ΔΕΗ παράλληλα υποστήριξε εκτός από αυτά, σε teleconference που έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή 22/2 με την συμμετοχή του ΥΠΕΝ και της DG Comp, ότι η αποχώρηση των 400 εργαζομένων από την Μεγαλόπολη θα την καταστήσει κερδοφόρα.
Όμως το σύνολο των μελετών προσδιορίζουν τα αποτελέσματα των δύο μονάδων της Μεγαλόπολης σαν ζημιογόνα με νούμερα που ξεπερνούν τα 50 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση.
Γίνεται παράλληλα αντιληπτό ότι αν πρόκειται οι εργαζόμενοι να μετακινηθούν σε άλλα τμήματα της ΔΕΗ, δεν αλλάζουν πολλά πράγματα για την επιχείρηση, αφού οι ζημιές θα την επιβαρύνουν εκ νέου.
Το ερώτημα λοιπόν είναι πως η Κομισιόν θα έχει την εγγύηση ότι νέος διαγωνισμός θα έχει αποτέλεσμα αφού αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να τον προκηρύξει.
Παράλληλα η μελέτη της Kantor για αξιολογήσεις σε επίπεδα 153 εκατ για την Μελίτη και 147 για την Μεγαλόπολη, που έχουν διαρρεύσει από το ΥΠΕΝ αλλά δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχουν δημιουργήσει ερωτήματα στις Βρυξέλλες για τις παραδοχές που έχουν λάβει υπόψη τους και έχουν ζητηθεί εξηγήσεις.
Οι Βρυξέλλες ακολουθώντας την  πολιτική τους επιμένουν να βρεθεί λύση πριν τις εκλογές καθώς η πώληση των λιγνιτικών ήταν επιλογή της σημερινής κυβέρνησης.
Την Τρίτη 28/2 η DG Comp θα προβεί σε ανακοινώσεις.
Φαίνεται όμως ότι αν υπάρξει νέος διαγωνισμός, τα τιμήματα αξιολόγησης  θα πρέπει να είναι πολύ μικρότερα αν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή αξιόπιστη πρόταση από επενδυτή.
Είναι αμφίβολο, αν τελικά νέος διαγωνισμός θα φέρει κάποιο ουσιαστικό κέρδος στην ίδια την ΔΕΗ με ελάχιστα έως μηδενικά τιμήματα σαν εισροές και ανάληψη ρίσκων για να ικανοποιηθούν οι επίδοξοι επενδυτές που θα εγείρουν απαιτητικές προϋποθέσεις.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης