Επικαιρότητα

Τα όρια προστασίας Α΄ κατοικίας "δεν αρέσουν" στον SSM - Θεσμοί και ΕΚΤ θα διατυπώσουν γνώμη 27/2

Τα όρια προστασίας Α΄ κατοικίας
Οι αδικίες του νέου νόμου - Οι συνεπείς δανειολήπτες θα επωμίζονται ένα τεράστιο βάρος και οι ασυνεπείς πολίτες θα τυγχάνουν μέχρι και επιδότησης από το κράτος
Το όριο προστασίας πρώτης κατοικίας οι 130 χιλιάδες ευρώ εμπορικής αξίας και 250 χιλιάδες ευρώ αντικειμενικής αξίας δεν φαίνεται να αρέσει στον SSM στον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών.
Με βάση πληροφορίες από τραπεζίτες η ΕΚΤ και οι θεσμοί συνολικά θα μελετήσουν τον νέο νόμο και θα διατυπώσουν γνώμη στις 27 Φεβρουαρίου 2019 στην έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας... για το κατά πόσο ο νέος νόμος Κατσέλη είναι εναρμονισμένος με τα ισχύοντα στην ΕΕ και την συστημική σταθερότητα των τραπεζών.
Φαίνεται ότι υπάρχουν ενστάσεις για το όριο προστασίας πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα.

Όμως πριν η ΕΚΤ και οι θεσμοί φθάσουν να διατυπώσουν γνώμη, θα πρέπει να επιλυθεί μια πλειάδα ζητημάτων με τον νέο διάδοχο νόμο Κατσέλη καθώς όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές «θα πρέπει ότι συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση να διατυπωθεί στον νέο νόμο, γιατί μέσα στο σαββατοκύριακο 16 και 17 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκαν πολλά ζητήματα τα οποία προβλημάτισαν.
Μια λάθος διατύπωση μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα»
Στον νέο νόμο Κατσέλη για την προστασία πρώτης κατοικίας υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα
1)Τι θα συμβεί εάν κάποιος πολίτης – δανειολήπτης το 2019 αδυνατεί να πληρώσει τις δόσεις του θα μπορεί ή όχι να ενταχθεί στον νέο νόμο Κατσέλη που έχει λάβει ως κριτήριο το τέλος του 2018;
2)Τι θα συμβεί εάν ένας δανειολήπτης πληροί τα κριτήρια να ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη λόγω εισοδηματικών κριτηρίων και το 2019 αυξηθούν τα εισοδήματα του, θα παραμείνει εντός του νόμου Κατσέλη ή θα χάσει τα δικαιώματα του;
3)Τι θα συμβεί εάν ορισμένοι συνεπείς σκοπίμως διακόψουν να πληρώνουν με στόχο να τύχουν των ευεργετικών διατάξεων του νέου νόμου;
4)Δημιουργείται μείζον θέμα moral hazard δηλαδή ηθικού κινδύνου.
Οι συνεπείς δανειολήπτες θα επωμίζονται ένα τεράστιο βάρος και οι ασυνεπείς πολίτες θα τυγχάνουν μέχρι και επιδότησης από το κράτος.
Ο νέος διάδοχος νόμος Κατσέλη είναι ύβρις απέναντι στους συνεπείς δανειολήπτες.

Το πλαίσιο του νέου νόμου

Εν τω μεταξύ η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 14 Φεβρουαρίου μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών για τον νέο διάδοχο νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν ήταν ένα deal από το οποίο οι τράπεζες ενθουσιάστηκαν ήταν ένα deal ισορροπιών.
Ωστόσο οι προβλέψεις που θα κληθούν να διενεργήσουν θεωρούνται διαχειρίσιμες.
Αν και είναι πολύ πρόωρο να ειπωθεί ποιο θα είναι το κόστος αλλά μάλλον θα είναι κάτω από 1 δισεκ. ευρώ – ωστόσο ακόμη αυτό δεν έχει αποτιμηθεί -
Οι τράπεζες το μόνο που κέρδισαν ήταν τα 50 εκατ τον χρόνο η κάθε μια επιδότηση ή 200 εκατ ευρώ ετησίως και αυτό έχει προφανώς μια σημασία αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν και επιβαρύνσεις.
Τελικώς μπορεί να ειπωθεί ότι θα χρησιμοποιηθεί ο νέος νόμος Κατσέλη για ψηφοθηρικούς λόγους και οι τράπεζες μπορούν να πουν ευτυχώς που δεν ήταν χειρότερα.
Η συμφωνία τραπεζιτών και κυβέρνησης περιλαμβάνει τις εξής 8 βασικές παραμέτρους οι οποίες είναι οι εξής…

1) Το όριο της εμπορικής αξίας του ακινήτου διαμορφώθηκε στα 200 χιλιάδες ευρώ και οριοθετεί το πλαίσιο στην προστασία πρώτης κατοικίας.
Πρακτικά εμπορικό ακίνητο με εμπορική αξία κάτω των 200 χιλιάδων θα μπορεί να ενταχθεί στο νέο διάδοχο νόμο Κατσέλη.

2) Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ορίστηκε στα 250 χιλιάδες ευρώ.
Ακίνητο με 250 χιλιάδες ευρώ αντικειμενική αξία και χαμηλότερα εντάσσεται στο πλαίσιο της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

3) Το ύψος των δανείων που μπορεί να ενταχθούν στον νέο νόμο Κατσέλη καθορίζεται σε 130 χιλιάδες ευρώ.
Εάν ένας δανειολήπτης έχει 90 χιλιάδες στεγαστικό και 30 χιλιάδες καταναλωτικά και κάρτες συνολικό χρέος 120 χιλιάδες ευρώ π.χ. εντάσσεται στο νέο διάδοχο νόμο Κατσέλη.

4)Θα δοθεί επιδότηση για 25 χρόνια στους δανειολήπτες και κατ΄ ουσία στις τράπεζες εφόσον πληρούνται αυστηρά κριτήρια όπως συνέπεια στην νέα ρύθμιση.

5)Το εισόδημα ορίστηκε σε εύρος μεταξύ 25 με 30 χιλιάδες ευρώ.
Για να ενταχθεί ένας δανειολήπτης στον νέο νόμο Κατσέλη θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 30 χιλιάδες ευρώ υπό κάποια κριτήρια

6)Κούρεμα θα υφίσταται πάνω από το 120% της αξίας του ακινήτου.

7)Στον νέο νόμο εντάσσονται και όλα τα επιχειρηματικά δάνεια που φέρουν εγγύηση πρώτη κατοικία

8) το ελληνικό δημόσιο θα επιδοτήσει τις δόσεις με 50 εκατ σε κάθε τράπεζα ή 200 εκατ συνολικά για τις μεγάλες τράπεζες.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης