Ο κ. Σταθάκης ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας μνεία στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο υποβλήθηκε χθες στην Κομισιόν και αποτελεί τον «οδικό χάρτη» για το πώς η χώρα θα πετύχει μέχρι το 2030 τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους ως μέλος της Ε.Ε
Η Ελλάδα κατέχει προνομιούχο γεωστρατηγική θέση για τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της ευρύτερης περιοχής, γεγονός που αποτελεί ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η ενέργεια θα αποτελέσει έναν κλάδο μεγάλων επενδύσεων στο άμεσο μέλλον.
Αυτό ανέφερε πριν από λίγο ο υπουργός Ενέργειας Γ.Σταθάκης από το βήμα του συνεδρίου Athens Energy Forum, χαρακτηρίζοντας σημαντική τη συμφωνία που επήλθε πριν από λίγες εβδομάδες στο Κάιρο για τη δημιουργία του «Φόρουμ για το Φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο» (East Med Gas Forum), το οποίο θεσπίζει ένα μόνιμο πλαίσιο που φέρνει κοντά όλες τις χώρες της περιοχής που παράγουν φυσικό αέριο ή παίζουν διαμετακομιστικό ρόλο στην τροφοδοσία με το αέριο καύσιμο.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το πιο σημαντικό project στην προοπτική συνεργασίας των κρατών της περιοχής είναι ο αγωγός EastMed. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, σε λίγους μήνες θα υπογραφεί στην Κρήτη η διακρατική συμφωνία για το έργο από τις εμπλεκόμενες χώρες.
Όσον αφορά τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, ο υπουργός σημείωσε πως η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία οι υποδομές θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, ξεκίνησε με την αλλαγή του μοντέλου ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και θα ολοκληρωθεί με τη ΔΕΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα στους επόμενους μήνες θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη διάσπαση της εταιρείας σε «ΔΕΠΑ Εμπορίας» και «ΔΕΠΑ Υποδομών».
Ο κ. Σταθάκης ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας μνεία στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο υποβλήθηκε χθες στην Κομισιόν και αποτελεί τον «οδικό χάρτη» για το πώς η χώρα θα πετύχει μέχρι το 2030 τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους ως μέλος της Ε.Ε.
Απαρίθμησε τους στόχους του ΕΣΕΚ, με πρώτο την αλλαγή του ενεργειακού μίγματος με κατακόρυφη άνοδο του μεριδίου των ΑΠΕ, και δεύτερο τη δραστική βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Τρίτος στόχος, πιο εύκολος όπως συμπλήρωσε, είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μέτρων που έχουν δρομολογηθεί στη χώρα μας, σημείωσε την επικείμενη εφαρμογή του Target Model καθώς το νέο καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης των έργων ΑΠΕ, το οποίο έχει ήδη μειώσει κατακόρυφα τις τιμές.
Τέλος, μίλησε για το ενεργειακό μίγμα των νησιών της χώρας, σημειώνοντας πως εκτός από το πρόγραμμα εκτεταμένων διασυνδέσεων, τα νησιά που παραμείνουν εκτός ηπειρωτικό δικτύου ανοίγουν έναν νέο χώρο για επενδύσεις σε «πράσινες» τεχνολογίες, ο οποίος αναμένεται να προσελκύσει διεθνείς εταιρείες.
Αναλυτικά:
Τα βασικά σημεία της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο Athens Energy Forum 2019. Στην έναρξη της διήμερης διεθνούς συνάντησης, η οποία φέτος έχει θέμα τις προκλήσεις για τη σταθερότητα στην περιφέρεια, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ολοκλήρωση του διαλόγου ανάμεσα σε επτά χώρες (Ελλάδα με Ιταλία, Κύπρος, Αίγυπτος Ιορδανία, Ισραήλ και Παλαιστίνη) στο πλαίσιο του «East Med Gas Forum» («Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο»). Ο Υπουργός υπογράμμισε την αξία της περιφερειακής συνεργασίας και ανέφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα των δυνητικών ωφελειών την κατασκευή του αγωγού East Med, για την οποία η σχετική διακυβερνητική συμφωνία θα υπογραφεί τους επόμενους μήνες στην Κρήτη.
Ο Υπουργός περιέγραψε, επίσης, τις πρωτοβουλίες που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση στην κατεύθυνση της ενοποίησης των εθνικών αγορών της ευρύτερης περιοχής. Αυτή τη στιγμή προωθούνται μια σειρά από έργα που αφορούν συνολικά την ευρωπαϊκή αγορά, όπως οι αγωγοί TAP και IGB, καθώς και άλλα με περισσότερο περιφερειακό χαρακτήρα, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σκοπίων. Την καλύτερη διασύνδεση της ελληνικής αγοράς εξυπηρετούν και τα έργα υποδομών για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), η ολοκλήρωση της Ρεβυθούσας και το αντίστοιχο έργο στην Αλεξανδρούπολη.
Η ενίσχυση των διασυνδέσεων αποτελεί τη μία βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του μοντέλου-στόχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Δεύτερη προϋπόθεση, που επίσης υλοποιείται το προσεχές διάστημα, είναι η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το οποίο θα εισάγει νέες αγορές, καταρχήν στον ηλεκτρισμό.
Αναφερόμενος συνολικά στο μεταρρυθμιστικό έργο των προηγούμενων ετών, ο κ. Σταθάκης υπενθύμισε την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, σε χονδρική και λιανική, καθώς και την αναδιάρθρωση των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, με το τμήμα των δικτύων να παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ). Ο Υπουργός στάθηκε, επίσης, στα εντυπωσιακά αποτελέσματα που έχουν αποφέρει οι μεταρρυθμίσεις στη διαδικασία στήριξης επενδύσεων σε ΑΠΕ. Η νέα διαγωνιστική διαδικασία έχει ήδη οδηγήσει σε μείωση των τιμών στήριξης κατά 30%, κάτι που «σημαίνει ότι οι ΑΠΕ δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά ωφέλιμες, αλλά και οικονομικά, σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα», όπως τόνισε ο Υπουργός.
Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά θετική για την υλοποίηση του ενός από τους κεντρικούς πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που αφορά την αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος. Όπως εξήγησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ΕΣΕΚ περιγράφει τον τρόπο της ενεργειακής μετάβασης σε μια πιο πράσινη οικονομία, περιέχει όμως επιπλέον και εκτιμήσεις για τις επενδύσεις που απαιτούνται, προκειμένου να επιτευχθεί η μετάβαση αυτή. Ο όγκος των παραπάνω επενδύσεων εκτιμάται σε 35 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 9 δισ. ευρώ θα δοθούν για υποδομές ηλεκτρισμού, 8,5 δισ. ευρώ για ΑΠΕ, 4 δισ. ευρώ για υποδομές αερίου και περίπου 9 δισ. ευρώ για την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.
Στο ΕΣΕΚ ιδιαίτερη έμφαση προσδίδεται στην ανάπτυξη των δικτύων στο εσωτερικό της χώρας, αφενός με την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου, αφετέρου με την επέκταση του δικτύου ηλεκτρισμού στα νησιά: «Θέλουμε τα νησιά να φύγουν από το πετρέλαιο και να αποκτήσουν καλύτερες προοπτικές περιβαλλοντικά και οικονομικά», τόνισε ο κ. Σταθάκης. Αναφέρθηκε δε στις δύο διασυνδέσεις της Κρήτης, την Πελοπόννησο-Κρήτη για την οποία η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, και για την Αττική-Κρήτη για την οποία η προκήρυξη αναμένεται το επόμενο τρίμηνο. Αναφορά έκανε και στις τρεις φάσεις διασύνδεσης των Κυκλάδων, ενώ επανέλαβε το σχέδιο για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπου υπάρχουν έξι υποψήφια για ευρωπαϊκά προγράμματα και επαφές με ξένους επενδυτές, προκειμένου αυτά να τροφοδοτούνται κατά βάση από ΑΠΕ αναπτύσσοντας συστήματα αποθήκευσης.
Κλείνοντας, ο Υπουργός έκανε λόγο για το ριζικό μετασχηματισμό που συντελείται στην ενέργεια. «Έχουμε φιλόδοξους στόχους να πετύχουμε, έχουμε μεταρρυθμίσεις που τις ολοκληρώσαμε και τις ολοκληρώνουμε, έχουμε μια μεγάλη περιοχή επενδύσεων, έχουμε τις διασυνδέσεις, και σημαντικές διαδικασίες διαφοροποίησης πηγών και ασφάλειας εφοδιασμού. Το ΕΣΕΚ χαράσσει ένα καθαρό μονοπάτι για να πετύχουμε τους στόχους μας».
www.worldenergynews.gr