Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα 16 ευρώ ο πήχης για την ενεργοποίηση της ρήτρας ρύπων - Η ατζέντα Σταθάκη - Θεσμών για τιμολόγια, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ

Στα 16 ευρώ ο πήχης για την ενεργοποίηση της ρήτρας ρύπων - Η ατζέντα Σταθάκη - Θεσμών για τιμολόγια, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ

Θα συζητηθεί το Target Model που πάει προς παράταση

Για το πρωί της Πέμπτης 24/1 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλείς των Θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα, προκειμένου να αξιολογήσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων του ενεργειακού τομέα με επίκεντρο τις αποκρατικοποιήσεις.
Έτσι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα βρεθεί εκ των πραγμάτων στην κορυφή της ατζέντας, αφού θα είναι ήδη γνωστό το εάν και ποιες προσφορές θα έχουν κατατεθεί στο διαγωνισμό που λήγει αύριο Τετάρτη (23/1).
Όμως η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, δεν είναι το μόνο θέμα που θα απασχολήσει τη συνάντηση.
Κεντρικό ζήτημα αναμένεται να είναι και ο προσδιορισμός της καταληκτικής ημερομηνίας για τον διαγωνισμό πώλησης του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων.
Όπως φαίνεται οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν από το ΤΑΙΠΕΔ να υποβάλουν προσφορές στις αρχές Μαρτίου, ενώ χθες ανακοινώθηκε από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ότι εγκρίθηκε η σύσταση συμπράξεων από τους προεπιλεγέντες υποψηφίους επενδυτές.
Έτσι στην τελική φάση του διαγωνισμού θα συμμετάσχουν η Glencore με την εταιρία SICAR του ομίλου Carlyle και η Vitol με την αλγερινή Sonatrach.
Η επίσημη ανακοίνωση των κοινοπραξιών σαφώς συνδέεται με την μεθαυριανή αξιολόγηση από τους Θεσμούς.
Ένα ακόμη θέμα που εκκρεμεί σε ότι αφορά τις αποκρατικοποίησης είναι ο διαχωρισμός της ΔΕΠΑ σε εταιρία Εμπορίας και εταιρία Υποδομών.
Το σχετικό νομοσχέδιο όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ έχει ολοκληρωθεί και σύντομα θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή.
Ωστόσο η ψήφιση του συνδέεται άμεσα με τις πολιτικές εξελίξεις και τη σειρά των νομοσχεδίων που θα εισαχθούν προς ψήφιση στη Βουλή.
Ως εκ τούτου ο κ. Σταθάκης δεν θα είναι σε θέση να δεσμευθεί έναντι των Θεσμών για το χρόνο εισαγωγής του συγκεκριμένου νομοσχεδίου προς συζήτηση και ψήφιση.

Προς αποδοχή η ρήτρα ρύπων στα τιμολόγια ρεύματος

Κατά τη συνάντηση της Πέμπτης εξάλλου αναμένεται να ανάψει εμμέσως το «πράσινο φως» για τις κυοφορούμενες αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ με την υιοθέτηση της ρήτρας ρύπων.
Και τούτο διότι θα αξιολογηθεί η πορεία του Λογαριασμού των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) ο οποίος σύμφωνα με το Μνημόνιο όχι μόνο θα πρέπει να είναι πλεονασματικός αλλά και να τηρείται μαξιλάρι ασφαλείας 70 εκατ. ευρώ.
Πάντως οι προβλέψεις του ΔΑΠΕΕΠ μιλούν για ισχυρό πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ, που εφόσον γίνει αποδεκτό και από τους Θεσμούς θα ανοίξει ο δρόμος για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και παράλληλα υιοθέτηση ρήτρας ρύπων στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News πάντως, η ρήτρα των ρύπων δεν θα καλύπτει του σύνολο του κόστους της ΔΕΗ, αφού ο πήχης για την ενεργοποίηση της ρήτρας θα είναι τα 16 ευρώ ανά τόνο CO2 που θα δώσουν στη ΔΕΗ μόνο ένα μικρό ποσοστό αναπλήρωσης.    
Το τελευταίο θέμα που θα συζητηθεί είναι η εφαρμογή του Target Model η οποία πάει σε μια ακόμη παράταση από τον Απρίλιο που προβλέπει το Μνημόνιο στον Ιούνιο.
Όπως φαίνεται όμως οι Θεσμοί δεν θα πιέσουν την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες έχουν πειστεί από τα επιχειρήματα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας κατά τη συζήτηση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης