Mείζον ζήτημα οι σχέσεις Χαλυβουργικής - Linde
H μονάδα της γερμανικής LINDE που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων της Χαλυβουργικής και έχει σύμβαση με την εταιρία για να καλύπτει την διαδικασία της εμφύσησης οξυγόνου, ώστε ο χυτοσίδηρος να μετατρέπεται σε χάλυβα είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η παραγωγική δραστηριότητα που ελάμβανε χώρο εντός του βιομηχανικού συγκροτήματος.
Και αυτό γιατί η βιομηχανική παραγωγή του χάλυβα είχε σταματήσει από το 2015.
Αφού αυτό λοιπόν συνέβαινε προκύπτει το ερώτημα που διοχετευόταν το οξυγόνο και πώς ακριβώς συνδέεται με την Χαλυβουργική, η οποία ουσιαστικά χρησιμοποιούσε παλαιότερα την μονάδα της Linde κατά βάση σαν υπεργολάβο για την ολοκλήρωση της παραγωγής της.
Σημειώνεται ότι οι μονάδες αυτές εμφύσησης του οξυγόνου απoτελούν αναπόσπαστο τμήμα των χαλυβουργιών για την ολοκλήρωση της παραγωγής των χαλυβουργικών προϊόντων.
Η Linde έκανε μια σημαντική επένδυση το 2003 και πιθανώς να αξιοποιούσε τις πλεονάζουσες ποσότητες οξυγόνου, καθόσον λειτουργούσε η Χαλυβουργική, σε άλλες δραστηριότητές της στην Ελλάδα, αφού όπως είναι γνωστό, είναι από τις βασικές εταιρίες στην αγορά του οξυγόνου και έχει έδρα τον Ασπρόπυργο.
Τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις είναι ποιες δραστηριότητες από αυτές είναι νόμιμες και πως έχει διαμορφωθεί η σχέση Χαλυβουργικής και Linde την τελευταία τριετία.
Τι έκανε η Χαλυβουργική με το ρεύμα που αγόραζε με προνομιακές τιμές για την παραγωγή που δεν πραγματοποιούσε και αν το διοχέτευε προς αξιοποίηση στη Linde;
Το ζήτημα ανέκυψε ύστερα από την ανακοίνωση της ΔΕΗ για πρόθεση να ζητήσει αποζημίωση από τυχόν εξαπάτηση από την Χαλυβουργική για χρήση προνομιακών τιμών ρεύματος, ενώ η βιομηχανία είχε διακόψει όπως είναι γνωστό την δραστηριότητά της.
Η προηγηθείσα ανακοίνωση της ΔΕΗ
1. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και στοιχεία, που περιήλθαν σε γνώση της ΔΕΗ, η παραγωγή χάλυβα ή συναφών προϊόντων από τη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ έχει τερματιστεί από το 2015.
Ωστόσο οι καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας αυτής παραμένουν έκτοτε σε πολύ υψηλά επίπεδα, συγκρίσιμες με αυτές μεγάλων καταναλωτών όπως ο αερολιμένας «Ελευθέριος Βενιζέλος» ή ο ΟΣΕ.
Το εντελώς αδικαιολόγητο αυτό ύψος των καταναλώσεων οφείλεται στην παραγωγή άλλων προϊόντων στο χώρο των εγκαταστάσεων της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ άσχετων με το χάλυβα.
2. Το ανωτέρω συνιστά παραβίαση των όρων της σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ – ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ, στο πλαίσιο της οποίας η προνομιακή τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας αφορούσε αποκλειστικά στην παραγωγή χάλυβα ή συναφών προϊόντων.
Η ΔΕΗ επιφυλάσσεται και ήδη έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες τόσο για την αποκατάσταση της προφανούς ζημίας που υπέστη, με την επιβαλλόμενη αναδρομική ανατιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας σε αντιστοιχία με την πραγματική παραγωγική δραστηριότητα στη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ όσο και στην διελεύκανση τυχόν εξαπάτησης της».
www.worldenergynews.gr