Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι μειώσεις της χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ θα παρασχεθούν μόνο στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις που είναι εκτεθειμένες στο διεθνές εμπόριο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, μειώσεις για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις της Ελλάδας, του τέλους (ΕΤΜΕΑΡ) που χρηματοδοτεί τη στήριξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και συμπαραγωγή.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ελλάδα στηρίζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές καθώς και την υψηλής απόδοσης συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας. Η στήριξη αυτή χρηματοδοτείται από προσαύξηση, γνωστή ως «χρέωση ΕΤΜΕΑΡ», που επιβάλλεται στους τελικούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με βάση την κατανάλωσή τους.
Οι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ειδικότερα οι κατευθυντήριες γραμμές του 2014 για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας, επιτρέπουν μειώσεις - μέχρις ενός επιπέδου - των προσαυξήσεων που επιβάλλονται σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις εκτεθειμένες στο διεθνές εμπόριο και που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων στήριξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι διατάξεις αυτές δίνουν στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να στηρίζουν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ενεργοβόρων βιομηχανιών τους.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι μειώσεις της χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ θα παρασχεθούν μόνο στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις που είναι εκτεθειμένες στο διεθνές εμπόριο.
Επιπλέον, η Ελλάδα υπέβαλε ένα σχέδιο προσαρμογής με σκοπό την ευθυγράμμιση του επιπέδου των μειώσεων για όλες τις επιλέξιμες επιχειρήσεις καθώς και τη σταδιακή κατάργηση, μετά από μεταβατική περίοδο, των μειώσεων για τις μη επιλέξιμες επιχειρήσεις που μέχρι τώρα επωφελούνταν από μείωση της χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το μέτρο της Ελλάδας καθώς και το σχέδιο προσαρμογής είναι σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων. Το μέτρο θα προωθήσει τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της ΕΕ και θα διασφαλίσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ενεργοβόρων βιομηχανιών, χωρίς να προκαλέσει αδικαιολόγητες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά της ΕΕ.
Το ιστορικό
Η Επιτροπή ενέκρινε το ελληνικό καθεστώς στήριξης της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της συμπαραγωγής στις 16 Νοεμβρίου 2016 (SA.44666).
Οι κατευθυντήριες γραμμές του 2014 για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας που εξέδωσε η Επιτροπή επιτρέπουν στα κράτη μέλη να χορηγούν κρατικές ενισχύσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και για τη συμπαραγωγή, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Οι κανόνες αυτοί έχουν ως στόχο την εκπλήρωση των φιλόδοξων ενεργειακών και κλιματικών στόχων της ΕΕ με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους φορολογουμένους και χωρίς αδικαιολόγητες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά. Οι κατευθυντήριες γραμμές του 2014 ισχύουν επίσης για τις μη κοινοποιημένες μειώσεις που έχουν παρασχεθεί πριν από την 1η Ιουλίου 2014. Για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση για τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, ζητείται από τα κράτη μέλη να υποβάλουν σχέδιο προσαρμογής με σκοπό τη σταδιακή ευθυγράμμιση των μη κοινοποιημένων μειώσεων με τα κριτήρια των κατευθυντήριων γραμμών του 2014.
www.worldenergynews.gr