Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Μέσω νομοσχεδίου στη Βουλή στις 19/12 η κατάργηση ΠΧΕΦΕΛ και τέλους λιγνίτη

Μέσω νομοσχεδίου στη Βουλή στις 19/12 η κατάργηση ΠΧΕΦΕΛ και τέλους λιγνίτη

Η κατάργηση της χρέωσης προμηθευτή σημαίνει ελάφρυνση της ΔΕΗ κατά τουλάχιστον 200 - 250 εκατ. ευρώ

Με νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, θα νομοθετηθεί σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News η κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ και του τέλους λιγνίτη.
Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση την επόμενη Τετάρτη (19/12) και θα ψηφισθεί την αμέσως επόμενη ημέρα, δηλαδή στις 20 Δεκεμβρίου.
Όπως είχε γράψει το World Energy News την προηγούμενη Παρασκευή, ο αρχικός σχεδιασμός ήταν τα δύο αυτά μέτρα να νομοθετηθούν μέσω τροπολογιών, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.
Ωστόσο, στην πορεία αποφασίσθηκε να ενταχθούν στο επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου θα περιλαμβάνεται η σύσταση της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, καθώς και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων.
Την ίδια στιγμή, θα μετατεθεί για τις αρχές του 2019 η απόφαση της ΡΑΕ για το ΕΤΜΕΑΡ, η οποία όπως είναι γνωστό θα πρέπει να λαμβάνεται εντός Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, για την αναστολή της απόφασης, η οποία γίνεται για να προηγηθεί η έγκριση από τις Βρυξέλλες του νέου σχήματος του ΕΤΜΕΑΡ της βιομηχανίας, φαίνεται πως δεν χρειάζεται να υπάρξει σχετική τροπολογία.
Υπενθυμίζεται πως η κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ και του τέλους λιγνίτη εξαγγέλθηκε από τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, στα τέλη Οκτωβρίου.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, το ΠΧΕΦΕΛ (Χρέωση Προμηθευτή) καταργείται πλήρως από τις αρχές της επόμενης χρονιάς, αντί της προβλεπόμενης περαιτέρω μείωσής του κατά 50% και 70%, το 2019 και το 2020 αντίστοιχα.

Οικονομική ανάσα για τη ΔΕΗ

Η πρόωρη απόσυρση μεταφράζεται σε σημαντική ανάσα για τα οικονομικά της ΔΕΗ, καθώς η ελάφρυνση της επιχείρησης εκτιμάται σε τουλάχιστον 200 - 250 εκατ. ευρώ. Ένα ποσό στο οποίο έχει συνυπολογισθεί και η προβλεπόμενη επιστροφή στους προμηθευτές του φετινού πλεονάσματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), μετά την αφαίρεση του αποθεματικού ασφαλείας (70 εκατ. ευρώ).
Από την άλλη πλευρά, με την κατάργηση του τέλους λιγνίτη, αίρεται μία ετήσια επιβάρυνση της τάξης των 15 - 18 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα κατέχει το 60% του μεριδίου της λιγνιτικής παραγωγής, μετά την αποεπένδυση.

Επίσης, αποσυμπιέζει το κόστος λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη της Φλώρινας, κάνοντας το εν λόγω χαρτοφυλάκιο πιο ελκυστικό στους υποψήφιους επενδυτές που συμμετέχουν στον διαγωνισμό.
Όπως και στην περίπτωση της πρόωρης απόσυρσης του ΠΧΕΦΕΛ, η κατάργηση του τέλους λιγνίτη προήλθε από την εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

Εξάλλου, το εν λόγω τέλος θεσπίσθηκε το 2012 ως ένα επιπλέον έσοδο του ΕΛΑΠΕ και υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας την καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη μοναδιαία χρέωση του τέλους λιγνίτη.
Η εν ισχύ μοναδιαία χρέωση είναι 2 ευρώ/MWh ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης