Ο επικεφαλής της ΔΕΗ αναφέρθηκε στις μονάδες του Αμυνταίου, επισημαίνοντας πως η ΔΕΗ εξετάζει με επιχειρηματικά κριτήρια το ενδεχόμενο περιβαλλοντικής αναβάθμισης του Αμυνταίου
Με βάση το μερίδιο που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για τον λιγνίτη στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή το 2030, το οποίο αντιστοιχεί σε εγκατεστημένη ισχύ 2,7 GW, η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων θα είναι τότε εντελώς αντιοικονομική. Αυτό ανέφερε πριν από λίγο ο κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, στην ομιλία του στο 23ο συνέδριο του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Ανάπτυξη».
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, η παραπάνω εγκατεστημένη ισχύς αντιστοιχεί πρακτικά σε 3.800 ισοδύναμες ώρες λειτουργίας, το οποίο θα δημιουργήσει και άλλα προβλήματα, από τις πολλαπλές εκκινήσεις και παύσεις των εργοστασίων.
Στη συνέχεια, ο κ. Παναγιωτάκης απαρίθμησε τις δρομολογημένες επενδύσεις της ΔΕΗ στο λιγνιτικό της χαρτοφυλάκιο (τόσο σε μονάδες όσο και ορυχεία), ενώ υπενθύμισε πως βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός πώλησης των μονάδων στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη. «Πότε θα αποσβεστούν αυτές οι επενδύσεις; Τι σήμα δίνουμε τώρα για την αποεπένδυση;», αναρωτήθηκε.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ αναφέρθηκε στις μονάδες του Αμυνταίου, επισημαίνοντας πως η ΔΕΗ εξετάζει με επιχειρηματικά κριτήρια το ενδεχόμενο περιβαλλοντικής αναβάθμισης του Αμυνταίου. «Γενικότερα πάντως, αν παραμείνουν έτσι οι στόχοι, υποχρεωνόμαστε να εξετάσουμε κάποιες πλευρές του αναπτυξιακού μας προγράμματος, κάτι που θα έχει γενικότερες επιπτώσεις», πρόσθεσε.
Ο κ. Παναγιωτάκης υπογράμμισε πως, κατά τη γνώμη του, η χώρα πρέπει να επωφεληθεί από το θετικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να επιδιώξει την εξάντληση του χρόνου ζωής των υφιστάμενων μονάδων.
Ο ίδιος εκτίμησε πως είναι εφικτός αυτός ο στόχος. «Από συζητήσεις που έχουμε κάνει με αξιωματούχους της DG Εnergy, διαπιστώσαμε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί ειδική μεταχείριση της χώρας μας και εξαίρεσή της όσον αφορά τους Μηχανισμούς Διαθεσιμότητας Ισχύος», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά την αποεπένδυση, ο ίδιος ανέφερε πως η ΔΕΗ είναι σε πλήρη ετοιμότητα, καθώς τη Δευτέρα θα συζητηθεί στο ΔΣ το SPA. Πάντως, επισήμανε πως υπάρχουν ακόμη αρκετές αβεβαιότητες στο περιβάλλον, καθώς για το Εθνικό Σχέδιο είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για τα ΑΔΙ.
«Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να δοθεί παράταση 2-3 μηνών στην προθεσμία των προσφορών. Η νέα προθεσμία αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία της αποεπένδυσης», πρόσθεσε.
www.worldenergynews.gr