Πετρέλαιο

Ευχαριστίες Trump στη Σαουδική Αραβία για τις τιμές του πετρελαίου - Άνοδος για το brent (+2,05%) στα 63,83 δολ. ανά βαρέλι

Ευχαριστίες Trump στη Σαουδική Αραβία για τις τιμές του πετρελαίου - Άνοδος για το brent (+2,05%) στα 63,83 δολ. ανά βαρέλι
Ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι για να εξισορροπήσει την αγορά και να αποφύγει την αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου χρειάζεται να αντλήσει περίπου 31,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος ή περίπου 1,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως λιγότερο από ό, τι έκανε τον Οκτώβριο
Τη Σαουδική Αραβία επαίνεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump με αφορμή τις πρόσφατες τιμές πετρελαίου απευθύνοντας κάλεσμα για περαιτέρω μείωση.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξομοιώνει την πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού με μια μεγάλη φορολογική περικοπή που θα μπορούσε να ενισχύσει τις ΗΠΑ και τις παγκόσμιες οικονομίες.
«Οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται. Τέλεια. Σαν μια μεγάλη φορολογική περικοπή για τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο. Απολαύστε το! $54, ήταν μόλις $82. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Σαουδική Αραβία, αλλά ας πάμε χαμηλότερα».
Αναφορικά με τις σημερινές (21/11) τιμές του πετρελαίου, το brent σημειώνει άνοδο της τάξεως 2,05% στα 63,83 δολάρια ανά βαρέλι και το αργό κινείται εξίσου ανοδικά (+2,43%) στα 54,73 δολάρια.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Donald Trump δήλωσε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να παραμείνουν ένας «σταθερός συνέταιρος» του βασίλειου της Σαουδικής Αραβίας, παρά το γεγονός ότι «είναι πολύ πιθανό» ο ισχυρός άνδρας της χώρας, πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, να είχε γνώση της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
Μάλιστα, ο Trump απαρίθμησε και τους λόγους που καθιστούν απαραίτητη τη στρατηγική συμμαχία με το Ριάντ, αναφερόμενος στον «κοινό ιρανικό εχθρό», τη μάχη ενάντια στην «ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία», τις εξαγωγές αμερικανικών όπλων και τη σταθερότητα στις τιμές του πετρελαίου, του οποίου η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο. H Σαουδική Αραβία έχει συμφωνήσει να επενδύσει ένα «χρηματικό ποσό - ρεκόρ» στις ΗΠΑ, τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις σημαντικές οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.
Επίσης, οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι παραδέχονται ότι έρχεται μια δύσκολη περίοδος είναι προ των πυλών. Ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι για να εξισορροπήσει την αγορά και να αποφύγει την αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου χρειάζεται να αντλήσει περίπου 31,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος ή περίπου 1,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως λιγότερο από ό, τι έκανε τον Οκτώβριο.
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου έχει απορροφήσει μέχρι στιγμής τα επιπλέον βαρέλια αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, περιορίζοντας τον αντίκτυπο στις τιμές. Η απώλεια της παραγωγής από τη Βενεζουέλα και, σε μικρότερο βαθμό, από το Ιράν, επέτρεψε σε Σαουδική Αραβία και Ρωσία και μερικές άλλες να ενισχύσουν την παραγωγή.
Τέλος, γίνεται αντιληπτό ότι ή έκβαση των τιμών πετρελαίου (είτε υψηλότερα, είτε χαμηλότερα) θα καθοριστεί από τους ηγέτες της αγοράς των commodities, όπως ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Mohammed Bin Salman, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump και ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης