Ο υπουργός έδωσε χρόνο για προσωρινές διευθετήσεις αλλά αυτός δεν θα είναι άπειρος
Αποφασισμένη να οδηγήσει στα άκρα την υπόθεση της Χαλυβουργικής εμφανίζεται η διοίκηση της ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του, την κάλεσε να δώσει περίοδο χάρητος ενός μήνα.
Όπως έχει ήδη γράψει το World Energy News, η ΔΕΗ έστειλε στον ΑΔΜΗΕ εντολή απενεργοποίησης των μετρητών της Χαλυβουργικής στις 2 Οκτωβρίου και δήλωση άρσης εκπροσώπησης στις 16 Οκτωβρίου.
Μέχρι στιγμής ο Διαχειριστής δεν έχει κατεβάσει τους διακόπτες, ενώ χθες το απόγευμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε πως «κρίνει σκόπιμο η ΔΕΗ να προσφέρει περίοδο χάριτος ενός μήνα στην εταιρία, προτού εκτελεστούν τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα».
Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ στη διάρκεια του οποίου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μανόλης Παναγιωτάκης ενημέρωσε τα μέλη, για τις τελευταίες εξελίξεις των οφειλών των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών, όπως η Λάρκο ενώ μίλησε για εισαγγελική παρέμβαση που έχει γίνει εδώ και καιρό χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Με βάση αυτά τα δεδομένα κύκλοι της ΔΕΗ έλεγαν ότι η διοίκηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες που θα διασφαλίσουν τα συμφέροντα της επιχείρησης.
Μεταξύ αυτών εξετάζεται το ενδεχόμενο έκδοσης διαταγής πληρωμής σε βάρος της Χαλυβουργικής για τις οφειλές των 31,4 εκατ. ευρώ, αλλά και σε διεκδίκηση αποζημίωσης για διαφυγόντα έσοδα από τον ΑΔΜΗΕ ο οποίος εδώ και ένα μήνα δεν έχει προχωρήσει στη διακοπή της ηλεκτροδότησης της Χαλυβουργικής.
Ο υπουργός αναφέρει επίσης πως διαπιστώθηκε ότι η Χαλυβουργική βρίσκεται εν μέσω δικαστικής διαμάχης για τη διαχείριση της εταιρίας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.
Και με βάση αυτό το δεδομένο κρίνει σκόπιμο η ΔΕΗ να προσφέρει περίοδο χάριτος ενός μήνα.
Πάντως κύκλοι της ΔΕΗ με αφορμή την ανακοίνωση Σταθάκη, τόνιζαν ότι ο υπουργός ζήτησε δημοσίως από την επιχείρηση να δώσει περίοδο χάριτος, χωρίς κάποιο επίσημο έγγραφο.
Πρόσθεταν ότι ο μέτοχος, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο, θα μπορούσε να δώσει παράταση, τόσο στη Χαλυβουργική όσο και στη ΛΑΡΚΟ (οφείλει 285 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ) μέσω της γενικής συνέλευσης των μετόχων.
Το γεγονός αυτό σχολίασε με νόημα ο υπουργός Ενέργειας κατά την χθεσινή του συνέντευξη, δείχνοντας κριτική διάθεση στην σχέση ΔΕΗ - ΛΑΡΚΟ.
Το πρόβλημα της ΔΕΗ και της ΛΑΡΚΟ δεν θα λυθεί μέσα από μια τέτοια εξέλιξη, όμως θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προειδοποίησης προς όλες τις κατευθύνσεις.
Η ΔΕΗ έχοντας στην παρούσα φάση πολλά μέτωπα και ανάγκες ανοιχτές,καθώς κατά κανόνα επωμίζεται τα βάρη της αγοράς, πιέζει για να τις καλύψει.
ενώ έχει αφήσει ανοιχτό το θέμα αύξησης των τιμολογίων στην βιομηχανία, που έχει δημιουργήσει τεταμένες σχέσεις στον τομέα της παραγωγής.
Στην πραγματικότητα όμως τα πολεμοφόδια σε πολιτικό επίπεδο εξαντλούνται και θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα κοιτάξει να μειώσει προεκλογικά τις τα ρίσκα σε μέτωπα ευαίσθητα για την πολιτική της βάση.
Έτσι η δίοικηση της ΔΕΗ καλείται να διαχειριστεί τα ζητήματα προεξοφλώντας ελάχιστα οφέλη από τον διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών.
Παράλληλα έχει αφήσει ανοιχτό το θέμα αύξησης των τιμολογίων στην βιομηχανία, που έχει δημιουργήσει τεταμένες σχέσεις στον τομέα της παραγωγής
Από την άλλη πλευρά όμως το ισχυρό χαρτί μπορεί να είναι για την ΔΕΗ η ένταξη στα ΑΔΙ που θα ισχυροποιήσει την θέση της και θα την ξαναφέρει σε μια νέα τροχιά καθιστώντας εκλυστικότερες τις προς πώληση μονάδες.
Απαιτείται νέο μοντέλο και σχέδιο
Όμως ακόμα και αν αυτό ξεκαθαρίσει η ΔΕΗ θα πρέπει να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο που η πολιτική ηγεσία στην παρούσα φάση ομολογεί ότι δεν υπάρχει.
Με οριακές κινήσεις για να μην διαταράσσονται οι ισορροπίες η ΔΕΗ δεν θα κάνει το βήμα που θα την φέρει γρήγορα στη νέα σελίδα ώστε να καταστεί ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις επερχόμενες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα.
Η διαιώνιση των σημερινών καταστάσεων στην ΛΑΡΚΟ και την Χαλυβουργική δεν θα προσφέρουν τίποτε όμως οι όποιες αποδεσμέυσεις αφενός θα πρέπει να γίνουν συντεταγμένα και αφετέρου θα είναι απλά κάποια βήματα για την εξυγίασνη της επιχείρησης.
Η ΔΕΗ θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες με ισχυρούς ιδιώτες στα πρότυπα της αναβάθμισης του Αμυνταίου, για το οποίο οι ιδιώτες αναζητούν ποιός θα επωμισθεί το αναμενόμενο πρόστιμο, είτε συνεργασίες όπως ήταν το αρχικό σχέδιο με την CMEC ώστε να επωμισθεί και σε άλλους το κόστος των επενδύσεων, που θα αναβαθμίσουν σημερινές αδυναμίες και θα ανοίξουν νέους δρόμους.
Η εφαρμογή του target model κρύβει πολλά ρίσκα όμως δεν απέχει πολύ χρονικά.
Ο πολιτικός επίσης χρόνος αν αποδειχθεί προεκλογικά μακρύς απαιτεί ταχύτερες παρεμβάσεις από την σημερινή κυβέρνηση, καθώς τόσο τα ΝΟΜΕ όσο και η πώληση των λιγνιτικών θα απέχουν πολύ από τους αρχικούς μνημονιακούς στόχους για την απελευθέρωση της αγοράς.
Με τα δεδομένα αυτά το προσεχές διάστημα αναμένεται δύσκολο για τον πυλώνα του ενεργειακού κλάδου, που δεν θα πρέπει από γίγαντα να ματαβληθεί σε νάνο των επιχειρηματικών εξελίξεων.
Οι ειδικές συνθήκες
Ο χειρισμός των υποθέσεων Χαλυβουργικής - ΛΑΡΚΟ έχει βεβαίως και πολιτικές διαστάσεις. Οι δυο απειλούμενες επιχειρήσεις απασχολούν από 170 εργαζόμενους η κάθε μια, οι οποίοι έχουν σκληρό συνδικαλιστικό πυρήνα που ακουμπάει τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΚΚΕ
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η όλη υπόθεση δεν είναι παρά πίεση εκ μέρους της ΔΕΗ προς την κυβέρνηση προκειμένου να λάβει επιπλέον διευκολύνσεις κυρίως σε ότι αφορά τη ρευστότητα της.
Με άλλα λόγια ο κ. Παναγιωτάκης ζητεί αύξηση τιμολογίων, κάτι το οποίο φαίνεται απολύτως απίθανο να εγκριθεί από τον κ. Σταθάκη εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κάποιες πηγές ο κ. Παναγιωτάκης έχει αργήσει. Όσα δε συζητούνται περί προετοιμασίας του κ. Παναγιωτάκη για έξοδο από τη ΔΕΗ διαψεύδονται κατηγορηματικά από κύκλους της επιχείρησης.
Τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των δαπανών μισθοδοσίας το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε χθες επιπλέον αποζημίωση 5.000 ευρώ (πέραν των 15.000 ευρώ) για όσους εργαζόμενους θα αποχωρήσουν οικιοθελώς έως τις 31 Ιανουαρίου 2019.
Πρόκειται για περίπου 220 άτομα που πληρούν τα κριτήρια συνταξιοδότησης και θα προστεθούν στις 300 αποχωρήσεις που έγιναν πέρσι.
Επίσης το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε την απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και καθώς και τη δραστηριοποίηση στην λιανική αγορά φυσικού αερίου.
Την πρόταση για την απορρόφηση καταψήφισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Λάζαρος Σταθάκης.
Ο κ. Σταθάκης δήλωσε, επίσης ότι στο τέλος Νοεμβρίου θα παραιτηθεί από εκτελεστικό μέλος, ωστόσο θα διατηρήσει τη θέση στο ΔΣ της ΔΕΗ.