Kαταγγελίες για «στημένη πτώχευση» από την νέα διοίκηση προκειμένου να αγοράσει σε…τιμή ευκαιρίας ο πολυεθνικός κολοσσός της MERCURIA
Η είσοδος της Aegean Marine Petroleum Network στο Chapter 11 για υπαγωγή σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, αποτελεί μέρος της επιθετικής πολιτικής «loan-to-own» (σ.σ.: στρατηγική η οποία χρησιμοποιείται προκειμένου να αποκτηθεί ο έλεγχος μίας εταιρείας που αντιμετωπίζει προβλήματα) που ακολουθεί η Mercuria Energy Trading Limited (Mercuria), στην προσπάθειά της να κερδίσει τον έλεγχο, σε χαμηλές τιμές, των περιουσιακών στοιχείων των προμηθευτών της εταιρείας, της Ad Hoc Group (AHG), όπως τόνισαν οι πιστωτές της Aegean.
Όπως αναφέρει το εξειδικευμένο site shipandbunker ο όμιλος αυτός υποστηρίζει ότι αντιπροσωπεύει το 60% όσων κατέχουν μετατρέψιμες ομολογίες συνολικής αξίας 267 εκατ. δολαρίων.
Εξ αυτών μετατρέψιμες ομολογίες ύψους 96 εκατ. δολαρίων «ωρίμασαν» την προηγούμενη εβδομάδα.
Στα έγγραφα που κατέθεσε η Ad Hoc Group στο δικαστήριο σκιαγραφείται μία πολύ διαφορετική εικόνα για τη σχέση της εταιρείας trading εμπορευμάτων με την Aegean, σε σύγκριση με αυτήν που έχει παρουσιαστεί από τους προμηθευτές της Aegean.
«Παρά το γεγονός ότι οι οφειλέτες (η νέα διοίκηση της εταιρίας) χαρακτήρισαν τη Mercuria ως τον σωτήρα τους, η συμπεριφορά της Mercuria είναι επιβλαβής για τους οφειλέτες και οδήγησε στην ένταξη στο Chapter 11, κάτι που έχει σχεδιαστεί ώστε η Mercuria να αποκτήσει τα assets των πιστωτών σε τιμή χαμηλότερη από την ορθή», τονίζει η Ad Hoc Group, προσθέτοντας ότι το σχέδιο της Mercuria έχει τρεις πυλώνες.
Στην πρώτη φάση ήταν η συμφωνία για παροχή στην Aegean του ποσού του ενός δισ. δολαρίων, το οποίο χρειάζονταν ως χρηματοδοτική στήριξη.
Με αυτόν τον τρόπο, συνεχίζει η Ad Hoc Group, η Mercuria όχι μόνο έγινε ο μοναδικός δανειστής της Aegean αλλά μεταξύ άλλων «απέκτησε αποκλειστικά δικαιώματα σχεδόν για όλες τις χρηματοδοτικές συναλλαγές» και «καθόριζε πότε και ποιον θα μπορούσαν να πληρώσουν οι οφειλέτες», ενώ επέβαλε προμήθεια 10 εκατ. δολαρίων, σε περίπτωση που υπήρχε παραβίαση έστω και ενός κανόνα της συμφωνίας.
«Η Mercuria κατόπιν χρησιμοποίησε αυτά τα πλεονεκτήματα για να επεκτείνει τον πλήρη έλεγχο στους οφειλέτες προς αποκλειστικά δικό της όφελος και προκειμένου να βλάψει τους άλλους μετόχους του οφειλέτη», υποστηρίζει η Ad Hoc Group.
Στη δεύτερη φάση η Mercuria φρόντισε να «αποκτήσει» την χρηματοδοτική μηχανή του οφειλέτη.
Με αυτόν τον τρόπο, συνεχίζει η Ad Hoc Group «σχεδιάστηκε η πλήρης μεταφορά της αξίας των μη εξασφαλισμένων δανείων του οφειλέτη προς όφελος της Mercuria και οργανώθηκε η απόκτηση από την Mercuria του συνόλου των assets του οφειλέτη μέσω της εσωτερικής πιστωτικής διαδικασίας που περιλαμβάνεται στο άρθρο 363 του Πτωχευτικού Κώδικα».
Βάσει αυτού του άρθρου δίνεται η δυνατότητα μεγαλύτερου ελέγχου όταν πρόκειται να πωληθούν assets, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο κανονισμό που ισχύει στο Chapter 7 (κώδικας για τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων μίας επιχειρήσεις).
Η Ad Hoc Group θέτει, επίσης, υπό αμφισβήτηση και την παροχή χρηματοδότησης ύψους 532 εκατ. δολαρίων από τη Mercuria προς την Aegean, υποστηρίζοντας ότι η πραγματική χρηματοδότηση ήταν ύψους 152 εκατ. δολαρίων, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 380 εκατ. αφορά το roll over ομολόγου που βρίσκεται στην κατοχή της Mercuria.
Με τις δύο παραπάνω κινήσεις η Mercuria απέκτησε ισχυρό πλεονέκτημα ώστε να προχωρήσει στη φάση τρία, που δεν είναι άλλη από την απόκτηση της Aegean σε πολύ χαμηλότερη από την ορθή αξία της εταιρείας.
«Μεταξύ των πρώτων και βασικών assets που η Mercuria προσπαθεί να αποκτήσει είναι διεκδικήσεις που αφορούν εμπλοκή σε απάτη που υπέστη ο οφειλέτης από πρώην θυγατρική αλλά και ορισμένα πρώην κορυφαία στελέχη του», προσθέτει η Ad Hoc Group.
Η Aegean έχει ανακοινώσει ότι αρχικά είχε ανακαλύψει περίεργες συναλλαγές ύψους 200 εκατ. δολαρίων, προσθέτοντας, όμως, ότι υπήρξαν δόλιες δραστηριότητες ώστε να υπάρξει απώλεια ποσού που φθάνει στα 300 εκατ. δολάρια, δραστηριότητες οι οποίες έλαβαν χώρα στις αρχές του 2010.
Η Ad Hoc Group υποστηρίζει ότι προσπάθησε να συνεργαστεί με την Aegean στις αρχές Ιουνίου και να προτείνει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης αλλά «ήταν εμφανές ότι η Mercuria δεν ενδιαφέρονταν να επιτύχει μία παραδοσιακή σχέση μεταξύ δανειστή και οφειλέτη αλλά στόχος της ήταν να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του οφειλέτη».
Η Ad Hoc Group υποστηρίζει ότι κατέθεσε το δικό της σχέδιο αναδιάρθρωσης προς την Aegean μία ημέρα πριν ανακοινωθεί η συμφωνία μεταξύ Aegean και Mercuria.
«Από εκείνη τη στιγμή και μετά η Mercuria φρόντισε να αποκλείσει το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με οποιονδήποτε άλλον πιθανό χρηματοδότη, αρνήθηκε να εξετάσει τις προτάσεις αναδιάρθρωσης», τονίζει η AHG.
Η AHG ευελπιστεί ότι το αρμόδιο δικαστήριο θα εξετάσει όλες τις επισημάνεις της και θα διατάξει μία πλήρη έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο η Mercuria απέκτησε τον πλήρη έλεγχο του οφειλέτη.
Υπενθυμίζεται ότι εδώ και τρία περίπου χρόνια ο ιδρυτής της Aegean Marine Petroleum Δημήτρης Μελισσανίδης έχει αποχωρήσει οικειοθελώς πουλώντας το μετοχικό του μερίδιο και δεν έχει ουδεμία σχέση με την διοίκηση της εταιρίας.
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr