Η ενεργοβόρος βιομηχανία υποστηρίζει πως η ΔΕΗ ασκεί διακριτική μεταχείριση μεταξύ των πελατών της με τα ίδια χαρακτηριστικά
Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις των ενεργοβόρων βιομηχανιών με τη ΔΕΗ για τη σύναψη των νέων συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγεί την ΕΒΙΚΕΝ στην απόφαση να προχωρήσει άμεσα σε καταγγελία προς τη ΡΑΕ όσον αφορά τη διαφορετική μεθοδολογία με την οποία η ΔΕΗ χρεώνει τους ρύπους ανά κατηγορία πελατών της, αλλά και μεταξύ των πελατών με ανάλογο προφίλ κατανάλωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η καταγγελία θα σημειώνει ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ εγείρουν μείζον ζήτημα διακριτικής μεταχείρισης σε βάρος της βιομηχανίας της υψηλής τάσης και η ΕΒΙΚΕΝ θα ζητεί να εξεταστεί εάν και για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό.
Συγκεκριμένα η ΕΒΙΚΕΝ υποστηρίζει ότι η ΔΕΗ στα δημοσιευμένα τιμολόγια Μέσης Τάσης προβλέπει την ίδια μεθοδολογία χρέωσης των CO2 με την αντίστοιχη των τιμολογίων της Υψηλής Τάσης.
Ωστόσο μεγάλοι καταναλωτές Μέσης Τάσης που διενεργούν διαγωνισμούς για την επιλογή προμηθευτή ζητούν συγκεκριμένη τιμή, χωρίς χρεώσεις ισχύος και CO2.
Εφόσον η ΔΕΗ μετέχει σε αυτούς τους διαγωνισμούς προσφέροντας σταθερή τιμή για το 2018 χωρίς ρήτρα CO2 ασκεί διακριτική μεταχείριση μεταξύ των πελατών της με τα ίδια χαρακτηριστικά.
Έλεγχος συμβάσεων
Πρέπει να σημειωθεί ότι για τη ενεργοβόρο βιομηχανία η διακριτή χρέωση των CO2 μετά τον Ιούνιο του 2018 αυξήθηκε στα 8,88 ευρώ για δύο μήνες, τον Αύγουστο έφθασε στα 11,5 ευρώ και τον Σεπτεμβρίου στα 15 ευρώ/Μwh.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η ΕΒΙΚΕΝ θα ζητήσει από τη ΡΑΕ να ελέγξει τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η ΔΕΗ με πελάτες Μέσης Τάσης.
Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, πως η επιβάρυνση της ΔΕΗ λόγω της απουσίας ρήτρας ρύπων στα τιμολόγια Χαμηλής Τάσης αλλά και λόγω της μη προσαρμογής στην αύξηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος υπολογίζεται σε περίπου 290 εκατ. ευρώ ανά έτος.
Πάντως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης που το προηγούμενο διάστημα φαίνεται ότι φλέρταρε με την ιδέα υιοθέτησης ρήτρας ρύπων για όλα τα τιμολόγια της ΔΕΗ και κατ’ επέκταση αύξησης της τιμής του ρεύματος και για τους οικιακούς καταναλωτές, χθες (29/10) εμφανίστηκε βέβαιος ότι κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί λόγω της κατάργησης του ΠΧΕΦΕΛ και του Ειδικού Τέλους Λιγνίτη.
www.worldenergynews.gr