Εξοικονομώ

Οικονομία 30% στο κόστος της ενέργειας με τη χρήση νυχτερινού ρεύματος στο σπίτι

Οικονομία 30% στο κόστος της ενέργειας με τη χρήση νυχτερινού ρεύματος στο σπίτι
Η λειτουργία των ενεργοβόρων οικιακών συσκευών κατά τις βραδινές ώρες μειώνει σημαντικά τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος
Και μειωμένος λογαριασμός ρεύματος και κανένας ουσιαστικός περιορισμός στις ενεργειακές ανάγκες της κατοικίας;
Όσο κι αν δείχνουν ασυμβίβαστα, τα δύο παραπάνω «επιτεύγματα» μπορούν να συμβούν ταυτόχρονα σε περίπτωση που ένα νοικοκυριό κάνει χρήση του νυχτερινού ρεύματος, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει το μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας.
Προγραμματίζοντας τη λειτουργία των πλέον ενεργοβόρων οικιακών συσκευών, όπως είναι τα πλυντήρια πιάτων – ρούχων και ο θερμοσίφωνας, αλλά και κάνοντας μια σειρά από δουλειές του σπιτιού (σιδέρωμα, μαγείρεμα, καθαρισμός με την ηλεκτρική σκούπα κ.α.) κατά τις ώρες που τίθεται σε ισχύ το νυχτερινό ρεύμα, τότε το κόστος της ενέργειας μειώνεται περί το 30% με αντίστοιχο κέρδος για τον καταναλωτή.  
Σήμερα, τόσο η ΔΕΗ όσο και οι υπόλοιποι προμηθευτές ηλεκτρικού πωλούν την κιλοβατώρα του νυχτερινού ρεύματος προς 0,0661 ευρώ, τη στιγμή που η χαμηλότερη τιμή πώλησης της κιλοβατώρας ημερήσιου ρεύματος διαμορφώνεται στο 0,085 ευρώ και η ακριβότερη στο 0,10252 ευρώ (κάθε πάροχος, ανάλογα με το πρόγραμμα, προσφέρει σε διαφορετική τιμή το ημερήσιο ρεύμα).
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως το νυχτερινό ρεύμα δεν επιβαρύνεται με τις επιπλέον βασικές (και σχετικά ακριβές) χρεώσεις που αυξάνουν περαιτέρω την τιμή του ηλεκτρικού.
Συγκεκριμένα, επί της τιμής του νυχτερινού ρεύματος δεν χρεώνονται οι δαπάνες για το σύστημα μεταφοράς και το δίκτυο διανομής, παρά μόνο το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (0,02487 ευρώ ανά κιλοβατώρα) και ένα μικρό μέρος της χρέωσης για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (0,00889 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,0157 - 0,0448 ευρώ που είναι η αντίστοιχη χρέωση για το ημερήσιο ρεύμα αναλόγως του μεγέθους της κατανάλωσης).  

Φθηνό ρεύμα όχι μόνο τη νύχτα, αλλά και τα μεσημέρια του Χειμώνα  
Το νυχτερινό ρεύμα είναι διαθέσιμο για διάστημα οκτώ ωρών την ημέρα και συγκεκριμένα κατά τις ώρες 02:00 – 08:00 και 15:00 – 17:00 τη χειμερινή περίοδο που ξεκινά την 1η Νοεμβρίου και λήγει στις 30 Απριλίου (για τους καταναλωτές των μη διασυνδεμένων στο Δίκτυο νησιών το νυχτερινό ρεύμα διατίθεται τις ώρες 02:00 – 08:00 και 15:30 – 17:30), καθώς επίσης  κατά τις ώρες 23:00 – 07:00 στη διάρκεια της θερινής περιόδου (από 1η Μαίου μέχρι 31 Οκτωβρίου).
Θα πρέπει να αναφερθεί ωστόσο, πως οι οικιακοί καταναλωτές που έκαναν χρήση νυχτερινού ρεύματος πριν το 1988 ή διαμένουν σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχει κατάλληλη τεχνική υποδομή (δεν υπάρχει σύστημα Τηλεχειρισμού Ακουστικής Συχνότητας - ΤΑΣ) έχουν στη διάθεσή τους το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος τις ώρες 23:00 – 07:00 καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (συνεχές ωράριο).
Οι παλαιοί χρήστες, πάντως, έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το συνεχές ωράριο  του οικιακού νυχτερινού ρεύματος με το τμηματικό, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στο αρμόδιο γραφείο εξυπηρέτησης για Υπηρεσίες Δικτύου του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας - ΔΕΔΔΗΕ.
Θα πρέπει να γνωρίζουν, όμως, πως δεν θα μπορέσουν να επανέλθουν στο συνεχές ωράριο αν στο μεταξύ αλλάξουν γνώμη, καθώς το εν λόγω πρόγραμμα δεν χορηγείται πλέον.

Πότε και πως συμφέρει
Η χρήση του νυχτερινού ρεύματος συμφέρει σε κάθε περίπτωση, ωστόσο τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν είναι μεγαλύτερα για το οικιακό καταναλωτή όταν:
•    Η συνολική κατανάλωση, ημέρας και νύχτας, είναι μεγαλύτερη των 800 κιλοβατώρων (kWh) το τετράμηνο
•    Η συνολική κατανάλωση, ημέρας και νύχτας, είναι μικρότερη από 800 κιλοβατώρες υπό την προϋπόθεση πως η νυχτερινή κατανάλωση ρεύματος είναι τουλάχιστον 150 kWh
•    Θέτει σε λειτουργία τις ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα (πλυντήριο πιάτων και ρούχων, θερμοσίφωνα, θερμοσυσσωρευτές, σίδερο, κλιματιστικό κ.α.) κατά τις ώρες που ισχύει η μειωμένη χρέωση
Χάρη στις δυνατότητες που έχουν οι σύγχρονες οικιακές συσκευές, είναι πολύ εύκολο να προγραμματίσει ο καθένας τη λειτουργία του πλυντηρίου πιάτων ή των ρούχων κατά τις νυχτερινές ώρες χωρίς να χρειαστεί να ξενυχτήσει.
Επίσης, το κόστος για τη λειτουργία των ηλεκτρικών συσκευών που λειτουργούν όλο το 24ώρο, όπως είναι το ψυγείο, ο καταψύκτης, αλλά και οι ηλεκτρονικές συσκευές σε αναμονή, θα είναι σαφώς μικρότερο μιας και το 1/3 της ενέργειας που καταναλώνουν θα χρεώνεται με τη μειωμένη τιμή της νύχτας.
Μειωμένο θα είναι φυσικά και το κόστος σε περίπτωση που ένα νοικοκυριό χρησιμοποιεί λαμπτήρες φωτισμού ασφαλείας κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 
Σύνδεση με ένα τηλεφώνημα  
Η ένταξη στο πρόγραμμα νυχτερινής χρέωσης είναι μια απλή υπόθεση, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι ο ιδιοκτήτης της κατοικίας είναι να μεταβεί στο αρμόδιο γραφείο εξυπηρέτησης για υπηρεσίες δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, έχοντας μαζί του ένα λογαριασμό ρεύματος, την αστυνομική του ταυτότητα και ένα αποδεικτικό του ΑΦΜ.
Με τα δικαιολογητικά αυτά, υποβάλει τη σχετική αίτηση και παράλληλα καταβάλει το ποσό των 34 ευρώ πλέον ΦΠΑ, που αποτελεί τη συμμετοχή του καταναλωτή στις δαπάνες για τη σύνδεση και καταμέτρηση του νυχτερινού ρεύματος.
Σημειώνεται πως εδώ και περίπου ένα χρόνο, οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για χρήση νυχτερινού ρεύματος και τηλεφωνικά,  καλώντας στον αριθμό 11500 (τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης – εξυπηρέτησης πελατών του ΔΕΔΔΗΕ).
Στον υπάλληλο που θα τους εξυπηρετήσει θα πρέπει να δώσουν τον αριθμό παροχής, το ΑΦΜ και τον αριθμός του Δελτίου Ταυτότητας.
Μετά από μερικές ημέρες, όταν θα εγκριθεί η αίτηση και ετοιμαστεί η σχετική σύμβαση, θα πρέπει να την υπογράψουν και να την υποβάλουν σε κάποιο από τα καταστήματα της εταιρίας προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος.  
Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτης του σπιτιού αλλά ενοικιαστής, τότε, προκειμένου να καταθέσει αίτηση για τη χορήγηση του οικιακού νυχτερινού ρεύματος, θα πρέπει να έχει εγγράφως και τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη του ακινήτου.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως πολλές φορές ένας νέος ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής δεν γνωρίζει αν το σπίτι που αγόρασε ή μίσθωσε πρόσφατα έχει νυχτερινό ρεύμα. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει αν ελέγξει το μετρητή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Αν είναι μετρητής διπλής εγγραφής, αν έχει δηλαδή δυο κοντέρ (το ένα φέρει την ένδειξη Κ και το άλλο την ένδειξη Μ), τότε ενδεχομένως υπάρχει νυχτερινό ρεύμα.
Αν π.χ. κατά τις ώρες 15:00 – 17:00 που ισχύει το νυχτερινό ρεύμα τη χειμερινή περίοδο, ο πελάτης διαπιστώσει ότι ο μετρητής καταγράφει τις καταναλώσεις στον καταχωρητή (κοντέρ) με την ένδειξη Μ (Μειωμένο τιμολόγιο), τότε είναι σαφές ότι το σπίτι κάνει χρήση νυχτερινού ρεύματος.
Αν η καταγραφή γίνεται στον καταχωρητή με την ένδειξη Κ (Κανονικό τιμολόγιο), τότε το ακίνητο δεν έχει παροχή νυχτερινού ρεύματος.
Επιπλέον, στον κάθε λογαριασμό ρεύματος αναγράφεται το είδος του τιμολογίου, ενώ παράλληλα σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό υπάρχει ειδική καταχώρηση με τις κιλοβατώρες και τη χρέωση νυχτερινού ρεύματος.  
Τέλος, σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει ένα ενδεικτικό λαμπάκι στον πίνακα εγκατάστασης της κατοικίας που συνδέεται με τον αγωγό πρόσθετης εξυπηρέτησης.
Αν τις ώρες εφαρμογής του νυχτερινού τιμολογίου το εν λόγω λαμπάκι είναι αναμμένο, τότε γίνεται χρήση του νυχτερινού τιμολογίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης