Το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση περί τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου
Ελαφρώς περισσότερες από 1 στις 2 κιλοβατώρες, που θα παράγονται στη χώρα μας το 2030, θα προέρχονται από Aνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Αυτός είναι ο στόχος που, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψε από τον Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, προσδιορίζοντας το μερίδιό τους στο 55%.
Υπενθυμίζεται πως η συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κινείται αυτή τη στιγμή στο 29%.
Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά την ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, η οποία αφορά το σύνολο του ενεργειακού μείγματος, στον Μακροχρόνιο Σχεδιασμό η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών προβλέπεται να φθάσει στο 30% το 2030.
Όπως έχει γράψει ήδη το WorldEnergyNews (την 01/10), η κατάρτιση του Μακροχρόνιου Σχεδιασμού έχει μπει στην τελική ευθεία.
Έτσι, εκτιμάται ότι θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, περί τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.
Όσον αφορά πάντως τα παραπάνω ποσοστά συμμετοχής των ΑΠΕ, φαίνεται πως υιοθετήθηκαν οι πιο θετικές προοπτικές για τις ανανεώσιμες πηγές από αυτές που εξετάστηκαν στο πλαίσιο κατάρτισης του σχεδίου.
Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι δηλώσεις που είχε κάνει τον προηγούμενο Φεβρουάριο ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξή του, όπου είχε χαρακτηρίσει φιλόδοξο τον στόχο του 50% για την «πράσινη» συμμετοχή στην ηλεκτροπαραγωγή, προσθέτοντας πάντως ότι υπήρχαν σενάρια στο υπουργείο που ανέβαζαν τον στόχο στο 55%.
Στην ίδια συνέντευξη, εξίσου πιο συντηρητική ήταν η εκτίμηση του υπουργού για την παρουσία των ανανεώσιμων πηγών στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, την οποία είχε τότε προσδιορίσει στο 26%.
Αίτημα για υψηλότερο εθνικό στόχο
Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κατέληξαν σε συμφωνία για αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030, στο 32% της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας σε επίπεδο Ε.Ε.
Από την άλλη πλευρά, εγχώριοι φορείς του κλάδου έχουν θέσει ψηλότερα τον πήχη αναφορικά με τον ρόλο των ΑΠΕ στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, με χρονικό ορίζοντα το 2030.
Ενδεικτικό είναι πως, απαντώντας σε ερωτηματολόγιο του ΥΠΕΝ στο πλαίσιο κατάρτισης του Ενεργειακού Σχεδιασμού, η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) επισημαίνει πως ο εθνικός στόχος πρέπει να είναι σαφώς υψηλότερος από τον ανάλογο ευρωπαϊκό στόχο 32%, δεδομένου του πλούσιου δυναμικού ΑΠΕ της χώρας.
Επίσης, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) τονίζει ότι είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτή η επίτευξη ενός στόχου για συμμετοχή 45% των ΑΠΕ έως το 2030.
www.worldenergynews.gr