Αναλύσεις

Folli-Follie: Άσκηση επιβίωσης μετά την παραίτηση 3 συμβούλων

tags :
Folli-Follie: Άσκηση επιβίωσης μετά την παραίτηση 3 συμβούλων

Η τρύπα 300 εκατ. στα διαθέσιμα, η επιβεβαίωση των πλαστών στοιχείων, η Deloitte, τα αποτελέσματα εξαμήνου και το καυτό ερώτημα για τα ομολογιακά

Στον αέρα βρίσκεται και πάλι η Folli Follie καθώς λίγο πριν την παράδοση του πορίσματος της Alvarez and Marshal στις 25 Σεπτεμβρίου 2018, παραιτήθηκαν ταυτόχρονα από τη συνεργασία τους με την εταιρία ο διεθνής οίκος Rothschild που ενεργούσε ο σύμβουλος αναδιάρθρωσης καθώς και το νομικό γραφείο Μπερνίτσα και η δικηγορική εταιρία «Allen & Overy» που επικουρούσαν νομικά το εγχείρημα.
Το πόρισμα της  Alvarez έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τα στοιχεία της Ασίας ήταν πλασματικά και σύμφωνα με τις πληροφορίες του bankingnews προκύπτει ότι το ταμείο στην Ασία είναι πλασματικό και δεν υπερβαίνει τα 80-100 εκατ. ευρώ ενώ η αναμόρφωση των οικονομικών στοιχείων οδηγεί σε ζημία που μπορεί να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία της Alvarez θα τα αξιοποιήσει η Ernst & Young που έχει αναλάβει τον επανάλεγχο των οικονομικών στοιχείων της μητρικής και τη σύνταξη ενοποιημένου ισολογισμού.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως και σήμερα (26/9) η Ernst θα είναι σε θέση να προχωρήσει στην σύνταξη των ενοποιημένων στοιχείων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ταμειακό έλλειμα αλλά και πλασματικά στοιχεία προκύπτουν και για τη μητρική εταιρία.
Το ταμειακό έλλειμα υπολογίζεται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ.
Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι αύριο Πέμπτη η εταιρία θα ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου όπως εμφανίζει στο προγραμματισμό που έχει η ίδια δημοσιοποιήσει!!!
Με βάση τα στοιχεία αυτά που δεν έχουν επιβεβαιωθεί στην καλύτερη περίπτωση η ζημία που θα προκύψει στα ενοποιημένα στοιχεία θα ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ ενώ τα διαθέσιμα δύσκολα θα υπερβούν τα 150 εκατ. ευρώ γεγονός που σημαίνει «φούσκωμα» της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ στα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για το 2017 και αποσύρθηκαν μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.
Ανεξάρτητα αυτού το μείζον ερώτημα που τίθεται είναι αν η εταιρία έχει πιθανότητες επιβίωσης και η απάντηση είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση δεδομένης της παραίτησης του σχήματος που είχε αναλάβει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης της εταιρίας.
Η παραίτηση της Rothschild και των νομικών υποστηρικτών του εγχειρήματος «πάγωσε» τους κατόχους μετοχών της εταιρίας δεδομένου ότι υποτίθεται πως το σχήμα αυτό είχε αναλάβει τις επαφές με τους διεθνείς επενδυτές κατόχους ομολόγων και επεξεργαζόταν ένα συνολικό σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Οι λόγοι της αποχώρησης δίνουν τροφή για σενάρια καθώς μεταξύ των βασικών λόγων αναφέρονται πρώτον ότι τα στοιχεία της Folli Follie ήταν τέτοια που δεν υπήρχε διέξοδος στον κυκεώνα που είχε δημιουργηθεί, δεύτερον ότι η πλευρά Κουτσολιούτσου δεν τηρούσε τα όσα υποδείκνυαν οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και τρίτον ότι υπήρχε αντίδραση από μεγάλη μερίδα επενδυτών.
Επισημαίνεται πάντως ότι και τρεις πρώην συνεργάτες των Folli Follie είναι εταιρίες και πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, δρουν με σοβαρότητα σε έργα που αναλαμβάνουν και συνήθως δεν αναλαμβάνουν υποθέσεις που δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Folli Follie έχει προσλάβει ως σύμβουλο και τη Deloitte η οποία έχει αναλάβει την εκπόνηση του σχεδίου εξυγίανσης που θα κατατεθεί στο δικαστήριο στο πλαίσιο της υπαγωγής στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα.
Το σχέδιο αυτό είναι άγνωστο αλλά το ερώτημα είναι το εξής: Δεδομένου ότι πιστωτές της Folli είναι οι θυγατρικές που έχουν εκδώσει ομολογιακά και αυτές έχουν συναινέσει για την έκδοση προσωρινής διαταγής δεν θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν και την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης;
Θεωρητικά ναι αλλά μένει να αποδειχτεί ποιες είναι οι εγγυήσεις που έχει δώσει η μητρική για την έκδοση των δανείων και μπλέκεται το ελληνικό με τα δίκαια άλλων χωρών.


www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης