Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το Νοέμβριο η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας για τον αγωγό EastMed

Το Νοέμβριο η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας για τον αγωγό EastMed

Η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο στην πορεία υλοποίησης του έργου

Τον δρόμο για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, άνοιξε σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News η διήμερη συνάντηση της ομάδας εργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ για την προώθηση του έργου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου.
Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διακρατική συμφωνία θα γίνει γεγονός τον Νοέμβριο, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία υλοποίησης του έργου.
Αν και οι διεργασίες για τον EastMed διεξάγονται παράλληλα με το σχέδιο κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς αερίου από το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο, με τη διακρατική συμφωνία των δύο χωρών να υπογράφεται πριν από δύο 24ωρα, φαίνεται πως το δεύτερο έργο δεν αφαιρεί δυναμική από την προοπτική υλοποίησης του αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου που θα ενώνει το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία.
Εξάλλου, μόλις στις 14 Σεπτεμβρίου, υποδεχόμενος τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε χαρακτηρίσει το έργο «εξαιρετικό project», η ανάπτυξη του οποίου βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης.

ΕΕ και ΗΠΑ στηρίζουν το έργο

Επίσης, κατά την τελετή υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας Κύπρου - Αιγύπτου, στον χαιρετισμό της η εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αν - Σαρλότ Μπουρνοβίλ, μετέφερε την πλήρη και έντονη στήριξη της Ε.Ε. στην εξαγωγή φυσικού αερίου και μέσω του EastMed (όπως και μέσω τερματικού υγροποίησης), όταν υπάρξουν επαρκείς ποσότητες.
Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται στον απόηχο της αμερικανικής «ψήφου εμπιστοσύνης» στο έργο, που εξέφρασε ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Μαρκ Μενέζες κατά την παρουσία του στη φετινή ΔΕΘ, τόσο κατά τη διμερή συνάντησή του με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, όσο και στην πενταμερή συνάντηση που ακολούθησε και στην οποία συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Ενέργειας της Βουλγαρίας, της Σερβίας και του Ισραήλ.
Κοινός «παρονομαστής» στη συνάντηση των πέντε υπουργών ήταν πως η μετατροπή των Βαλκανίων σε ευρωπαϊκή «πύλη εισόδου» φυσικού αερίου, με πηγή τροφοδοσίας μεταξύ άλλων τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου, αποτελεί μία προοπτική που θέλουν να προωθήσουν τόσο οι εμπλεκόμενες χώρες όσο και οι ΗΠΑ.
Έτσι, αποφασίστηκε να συναντηθούν εκ νέου το αμέσως προσεχές διάστημα, αυτή τη φορά με την παρουσία και των ομολόγων τους της Κύπρου και της Ρουμανίας.   
Υπενθυμίζεται πάντως ότι στην πενταμερή συνάντηση επίσης τέθηκε επί τάπητος πρόταση για αλλαγή της όδευσης του αγωγού, ώστε να μην φτάνει στην Ιταλία, όπως προβλέπει ο υφιστάμενος σχεδιασμός του έργου.
Η καινούρια χάραξη που προτάθηκε είναι ο αγωγός να καταλήξει στη Σερβία, περνώντας μέσα από το βουλγαρικό έδαφος, ως εναλλακτική λύση στην περίπτωση που η ιταλική κυβέρνηση εμείνει στην αρνητική της στάση στην ανάπτυξη διακρατικών υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου, όπως έδειξαν οι πρόσφατες δηλώσεις υπουργών στη γειτονική χώρα που χαρακτήρισαν άσκοπο τον Διαδριατικό Αγωγό (TAP), έστω και αν στην πορεία υπήρξε αναδίπλωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης