Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χοντρό παιχνίδι για ΔΕΗ, πώληση λιγνιτικών και ιδιώτες παρόχους ανοίγει η άνοδος της οριακής τιμής ρεύματος πάνω από 70 ευρώ

Χοντρό παιχνίδι για ΔΕΗ, πώληση λιγνιτικών και ιδιώτες παρόχους ανοίγει η άνοδος της οριακής τιμής ρεύματος πάνω από 70 ευρώ

Αν και η ΔΕΗ φαίνεται να χάνει από την άνοδο της ΟΤΣ, εντούτοις η εξέλιξη αυτή τη βοηθά στο θέμα της πώλησης των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων

Η αύξηση σε επίπεδα άνω των 70 ευρώ ανά MWh της Οριακής Τιμής του Συστήματος, δηλαδή της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος όπως διαμορφώνεται στην υποχρεωτική αγορά, αποτελεί μια ισχυρή πρόκληση για τα οικονομικά της ΔΕΗ.
Την ίδια ώρα, όμως, στέλνει θετικό μήνυμα προς τους υποψήφιους αγοραστές των υπό πώληση λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης.
Η κατακόρυφη αύξηση των τιμών του CO2 σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου, τη μείωση των εισαγωγών ρεύματος και την υψηλή ζήτηση, είναι οι κυριότεροι από τους παράγοντες σταδιακής ανόδου της ΟΤΣ από τις αρχές Αυγούστου και μέχρι σήμερα.
Ενδεικτική είναι η εξέλιξη της Μέσης Οριακής Τιμής του Συστήματος από τις 6 Αυγούστου, όταν άρχισε η ανοδική πορεία της.
Συγκεκριμένα την εβδομάδα από 6 - 12 Αυγούστου η μέση ΟΤΣ διαμορφώθηκε στα 61,93 ευρώ/MWh, με μέγιστη τιμή τα 72,63 ευρώ/MWh και ελάχιστη τα 34,62 ευρώ/MWh.
Την εβδομάδα από 13 - 19 Αυγούστου καταγράφηκε η πρώτη άνοδος με την μέση ΟΤΣ να διαμορφώνεται στα 62,89 ευρώ/MWh, τη μέγιστη στα 71,90 ευρώ/MWh και την ελάχιστη στα 53,27 ευρώ/MWh.
Την εβδομάδα από 20 - 26 Αυγούστου η μέση ΟΤΣ αυξήθηκε περαιτέρω στα 65,52 ευρώ/MWh, με τη μέγιστη να είναι και πάλι στα 71,90 ευρώ/MWh και την ελάχιστη στα 53,29 ευρώ/MWh.
Η άνοδος συνεχίστηκε την εβδομάδα από 27 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου με τη μέση ΟΤΣ να φθάνει τα 67,28 ευρώ/MWh, τη μέγιστη τιμή να φθάνει τα 76  ευρώ/MWh και την ελάχιστη τα 59,98 ευρώ/MWh.
Και την προηγούμενη εβδομάδα δηλαδή από 3 - 9 Σεπτεμβρίου η μέση ΟΤΣ «σκαρφάλωσε» στα 72,17 ευρώ/MWh με τη μέγιστη να διαμορφώνεται στα 76,53 ευρώ/MWh και την ελάχιστη στα 64,34 ευρώ/MWh.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες 11 Σεπτεμβρίου ΟΤΣ διαμορφώθηκε στα 73,4 ευρώ/MWh, ενώ όλα δείχνουν ότι η άνοδος θα συνεχιστεί αφού κινήθηκε σε επίπεδα άνω των 70 ευρώ/MWh για 22 ώρες και μόνο δυο ώρες ήταν πάνω από τα 68 ευρώ/MWh.

Απώλειες για τη ΔΕΗ, κέρδη για τους εναλλακτικούς παρόχους

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο μεγάλος χαμένος της αγοράς φαίνεται ότι είναι η ΔΕΗ.
Και τούτο διότι κερδίζει μεν ως παραγωγός αφού πουλάει στην χονδρική αγορά ρεύμα σε υψηλές τιμές, όμως έχει σημαντικές απώλειες ως προμηθευτής, αφού αναγκάζεται να αγοράσει από το pool περίπου το 20 - 25% του ρεύματος που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών της, δεομένου ότι το μερίδιο της στην προμήθεια είναι περίπου 80%.
Οι απώλειες της δε είναι ακόμη μεγαλύτερες εάν υπολογιστεί ότι πάνω στην ΟΤΣ προστίθεται, το ΠΧΕΦΕΛ και άλλες χρεώσεις, υποχρεώνοντας τη ΔΕΗ να πουλάει ρεύμα ακόμη και με χασούρα σε διάφορες κατηγορίες καταναλωτών όπως η Μέση Τάση στην οποία δεν υπάρχει διακριτή χρέωση των ρύπων και οι αγρότες.
Πρόκειται για μια εξίσωση εξαιρετικά δύσκολη για τη διοίκηση της ΔΕΗ, αφού για να περιορίσει τις απώλειες, είτε θα πρέπει να αυξήσει τα τιμολόγια σε κάποιες κατηγορίες καταναλωτών (κάτι που δεν κάνει μεταξύ των άλλων και για πολιτικούς λόγους) είτε θα πρέπει να χάσει καταναλωτές από τις ανταγωνιστικές εταιρίες προμήθειας, κάτι που δεν την συμφέρει διότι θα περιοριστεί δραστικά η ρευστότητά της που -σύμφωνα με πληροφορίες - το τελευταίο διάστημα είναι και πάλι οριακή.
Την ίδια ώρα οι ιδιώτες «παίκτες» της αγοράς ηλεκτρισμού είναι μάλλον ευχαριστημένοι από την εξέλιξη της ΟΤΣ.
Οι μεν καθετοποιημένες εταιρίες πουλάνε ρεύμα στη χονδρική σε υψηλές τιμές καλύπτοντας έτσι τις απώλειες από την άνοδο της τιμής των ρύπων, ενώ στη λιανική έχουν καλύψει τις ανάγκες των πελατών τους με προϊόντα ΝΟΜΕ που τους εξασφαλίζουν περιθώρια προσφοράς ανταγωνιστικών τιμών.
Το ίδιο ισχύει και για τις μικρότερες εταιρίες προμήθειας, οι οποίες επίσης έχουν εξασφαλίσει ΝΟΜΕ για την κάλυψη των αναγκών των πελατών τους. 

Θετική επίδραση στον διαγωνισμό των λιγνιτικών

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, πάντως, η ΔΕΗ δεν έχει μόνο απώλειες από την εξέλιξη της ΟΤΣ, και ίσως να είναι κάτι που επιθυμεί, αφού η άνοδος της αποτελεί σήμα προς τους υποψήφιους αγοραστές των μονάδων της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας ότι οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά μπορούν να καλύψουν τα κόστη λειτουργίας των μονάδων.
Άλλωστε κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές έχουν ήδη θέσει θέμα ανόδου της ΟΤΣ για να καταστούν βιώσιμες και ελκυστικές οι μονάδες.
Πάντως το βέβαιο είναι ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ η Οριακή Τιμή του Συστήματος, για παράδειγμα χθες 11/9 διαμορφώθηκε από τις προσφορές των μονάδων της ΔΕΗ και μάλιστα από μονάδες φυσικού αερίου που θεωρούνται ακριβές το Λαύριο 4 (διαμόρφωσε την ΟΤΣ για 12 ώρες) και η Κομοτηνή (διαμόρφωσε την ΟΤΣ για τρεις ώρες), ενώ επίσης για έξι ώρες οι τιμές διαμορφώθηκαν από τις λιγνιτικές μονάδες 1, 2 και 5 του Αγίου Δημητρίου.
Πάντως στην όλη εξίσωση θα πρέπει να προστεθεί ένας ακόμη παράγοντας που συντελεί στη διατήρηση της ΟΤΣ σε υψηλά επίπεδα και είναι το ότι χθες βρίσκονταν εκτός λειτουργίας οι μονάδες Άγιος Δημήτριος 3, Καρδιά 3 και 4, Μεγαλόπολη 4, Αμύνταιο 1 και 2, Αλιβέρι 5 και ELPEDISON Θίσβη, ενώ η ζήτηση ήταν αρκετά αυξημένη, στα 7.000 MW.            

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης