Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ross (υπ. Εμπορίου ΗΠΑ) στην ΕΤ1: Κλειδί το FSRU για την τροφοδοσία των Βαλκανίων και όχι μόνο

Ross (υπ. Εμπορίου ΗΠΑ) στην ΕΤ1: Κλειδί το FSRU για την τροφοδοσία των Βαλκανίων και όχι μόνο

Σε 24 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί το FSRU ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός

Τις προοπτικές συνεργασίας που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, υπογράμμισε ο  υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ με ειδική και εκτενή αναφορά στα ενεργειακά θέματα, σε τηλεοπτική  συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Ο κ. Ross τόνισε ότι: «Νομίζουμε ότι είναι πολύ επικίνδυνη τακτική να εξαρτάται η Ευρώπη από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Είναι πολύ επικίνδυνο να βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Δείγμα καλής πολιτικής είναι η διεύρυνση των ενεργειακών πηγών. Όμως, δημιουργείται, επίσης, γεωπολιτική εξάρτηση. Οπότε, ενθαρρύνουμε άλλους τερματικούς σταθμούς στην ατλαντική ακτή της Ευρώπης».

Επιπλέον, έκανε ειδική αναφορά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και συνδέοντάς το με τα θέματα της ενέργειας είπε: «Υποστηρίζουμε πολύ το έργο στην Αλεξανδρούπολη. Κατ' αρχήν είναι μια πολύ καλή θέση για τροφοδοσία καυσίμου σε όλα τα Βαλκάνια αλλά ίσως και στη βόρεια Ευρώπη. Ο διαχειριστής αυτής της δεξαμενής, ο διαχειριστής του ιδιωτικού τομέα ανέλαβε ως επενδυτής τον μεγάλο ελληνικό αγωγό. Αυτό αποτελεί προοπτική για κάθετη ολοκλήρωση σε αυτόν τον τομέα. Άρα, δεν είναι θεωρητική προσέγγιση. Είναι μια πραγματική προσέγγιση με πραγματικούς αριθμούς, πραγματικά χρονοδιαγράμματα. Το έργο μπορεί να τεθεί σε λειτουργία μέσα σε 24 μήνες. Επίσης, θα μπορούσε να κάνει την Ελλάδα ένα μεγάλο κόμβο για την κεντρική Ευρώπη».

Όπως είναι σαφές ο κ. Ρος υπολογίζει, ότι ο διαχειριστής όπως είπε του έργου, δηλαδή η ΔΕΠΑ θα προάγει μέσω του IGB το δίκτυο ενέργειας πέραν των Βαλκανίων στην την Α. Ευρώπη σπάζοντας το ρώσικο μονοπώλιο.

Ερωτηθείς «τι μήνυμα μετέφερε στο πρωθυπουργό από τον Λευκό Οίκο και τον πρόεδρο Τραμπ;» ο κ. Ρος δήλωσε, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Πέρασα αρκετό χρόνο χθες, αλλά και σήμερα μαζί του. Είναι, σαφώς, υπέρ της Αμερικής, όπως κι εμείς υπέρ της Ελλάδας. Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός δεσμός φιλίας. Έφτασε σε μεγάλο βαθμό συμφωνίας με τον πρόεδρο Τραμπ το οποίο είναι, επίσης, πολύ σημαντικό. Ο πρόεδρος Τραμπ δε θα είχε συμφωνήσει να κάνουμε με τον κ. Δραγασάκη τον οικονομικό διάλογο εάν δεν επιδιώκαμε στενότερες και πιο σταθερές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες».

 «Η παρουσία 55 εταιρειών με υψηλή κεφαλαιοποίηση στην ΔΕΘ δείχνει ξεκάθαρα το πόσο ενδιαφέρεται ο επιχειρηματικός κόσμος των ΗΠΑ για να ασχοληθεί περισσότερο με την Ελλάδα» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός των ΗΠΑ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης