Στους κόλπους της ΡΑΕ κυοφορείται η ιδέα για τη θέσπιση ορίου εξαγωγών, καθώς εκτιμά πως τα υφιστάμενα ποσοτικά κριτήρια δεν είναι αποτελεσματικά
Με την υποβολή υπομνήματος μέσα σε έναν περίπου μήνα, θα συνεχισθεί ο έλεγχος των τεσσάρων εναλλακτικών παρόχων που έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» της ΡΑΕ για τον τρόπο διάθεσης των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που είχαν εξασφαλίσει μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Στις προχθεσινές προγραμματισμένες ακροάσεις έδωσαν το «παρών» οι τρεις εταιρείες, καθώς ο τέταρτος πάροχος είχε ζητήσει αναβολή, την οποία και έλαβε.
Στην περίπτωση των συγκεκριμένων εταιρειών, η ΡΑΕ έχει διαπιστώσει πως δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν προμηθευτεί και των πελατών που εκπροσωπούν.
Κάτι που ουσιαστικά σημαίνει πως ένα μεγάλο μέρος από τις εν λόγω ποσότητες δεν το διοχέτευσαν στη λιανική αγορά, καλύπτοντας τις ανάγκες των πελατών τους, αλλά το εξήγαγαν ή το μεταπώλησαν σε άλλους προμηθευτές στη δευτερογενή αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις εταιρείες υποστήριξαν πως δεν παραβίασαν το πλαίσιο που διέπει τη συμμετοχή στις δημοπρασίες και την αξιοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας που αποκτούν οι συμμετέχοντες.
Μάλιστα, το κλίμα που επικράτησε στις ακροάσεις φέρεται να ανέδειξε την ασάφεια που χαρακτηρίζει τα υφιστάμενα κριτήρια ελέγχου, καθώς η συνάφεια του πελατολογίου με τις αποκτηθείσες ποσότητες δεν είναι αυστηρά ποσοτικοποιημένη, με συνέπεια να υπόκειται σε ποιοτική ερμηνεία το κατά πόσο τηρείται ή όχι από κάθε εταιρεία.
Σε κάθε περίπτωση, η Αρχή θα συνεκτιμήσει την ακροαματική διαδικασία, με τα υπομνήματα που θα λάβει.
Επομένως, οι αποφάσεις της αναμένονται έπειτα από περίπου ένα μήνα.
Προς θέσπιση ορίου στις εξαγωγές
Πάντως, στους κόλπους της ΡΑΕ κυοφορείται η ιδέα για τη θέσπιση ορίου εξαγωγών στα ΝΟΜΕ, καθώς εκτιμά πως τα υφιστάμενα ποσοτικά κριτήρια δεν είναι αποτελεσματικά.
Ωστόσο, προς το παρόν φαίνεται να μην έχουν τεθεί επί τάπητος εντός της Αρχής συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί το μέτρο στην πράξη.
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, πως η ΡΑΕ ήταν υπέρμαχος του μηχανισμού που είχε τεθεί σε εφαρμογή τον Οκτώβριο του 2017, ο οποίος προέβλεπε πως οι εταιρείες που αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια μέσω των δημοπρασιών NOME θα πρέπει να διοχετεύουν στην εγχώρια αγορά ένα συγκεκριμένο, ελάχιστο ποσοστό από τις ποσότητες που εξασφαλίζουν.
Μάλιστα, φέρεται να είχε διαφωνήσει με το ΥΠΕΝ και την τροπολογία που το υπουργείο είχε «φέρει» στη Βουλή τον επόμενο Ιανουάριο, και η οποία είχε υπερψηφισθεί, καθώς αντικατέστησε αυτό το ελάχιστο ποσοστό με ένα μηχανισμό ελέγχου των ποσοτήτων που αποκτά κάθε πάροχος με τη διείσδυσή του στην αγορά, συναρτήσει των δηλώσεων φορτίου που αυτός υποβάλλει.
www.worldenergynews.gr