Αναλύσεις

Πιέσεις στα νομίσματα στις αναδυόμενες αγορές - Οι εκτιμήσεις 4 επενδυτικών οίκων

Πιέσεις στα νομίσματα στις αναδυόμενες αγορές - Οι εκτιμήσεις 4 επενδυτικών οίκων

Εντείνονται οι πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές

Για χρόνια, στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια της χρήσης του δολαρίου των ΗΠΑ ως παγκόσμιου νομίσματος, οι αναδυόμενες αγορές - ειδικά εκείνες που είχαν προσδέσει το νόμισμά τους με το αμερικανικό - ήταν ένας ευπρόσδεκτος προορισμός για τους "πεινασμένους" για αποδόσεις επενδυτές.
Αυτοί ήταν που είχαν βρει μια εύκολη πηγή αποδόσεων.
Όμως πολλοί "προσγειώθηκαν" απότομα για πρώτη φορά μετά την κινεζική υποτίμηση το 2015 με το δολάριο να ενισχύεται ραγδαία και τις αναδυόμενες αγορές να καταρρέουν.
Το "επεισόδιο"  επαναλαμβάνεται τους τελευταίες μήνες, με το ισχυρότερο δολάριο να συμπαρασύρει στην κρίση τις αναδυόμενες αγορές, ιδίως αυτές στην Τουρκία και την Αργεντινή.
Και σταδιακά σε όλο τον κόσμο, όπως εξαπλώνεται η μόλυνση.
Και ενώ πολλοί αναλυτές έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί κάποιος, και ότι η μόλυνση των αναδυόμενων αγορών δεν θα φτάσει τις ανεπτυγμένες αγορές, η Morgan Stanley επισημαίνει ότι ο πραγματικός πόνος μπορεί να βρίσκονται μπροστά μας.
Έτσι η εικόνα στις αγορές σήμερα δεν είναι διαφορετική, αφού το πέσο της Αργεντινής, η τουρκική λίρα, η ρουπία της Ινδονησίας καταγράφουν τεράστιες απώλειες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το αρνητικό κλίμα αναμένεται να επηρεάσει και τα ασιατικά νομίσματα αν και θα παρουσιάσουν μεγάλα σημάδια αντίστασης.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το πέσο υποχώρησε κατά περισσότερο από 13% την Πέμπτη (30/8/2018) έπειτα από απώλειες 7% που είχε παρουσιάσει μία ημέρα πριν.
Στο πλαίσιο αυτό, το νόμισμα παρουσιάζει απώλειες 108% έναντι το δολαρίου από τις αρχές του έτους. 
Αντίστοιχα, η λίρα διεύρυνε τις απώλειες της φέτος και υποχώρησε κατά 2,94% συνεχίζοντας για τέταρτη μέρα το σερί των απωλειών.
Στην Ασία, η ρουπία υποχώρησε σε χαμηλό ρεκόρ έναντι τον δολαρίου την Παρασκευή (31/8/2018), με τις απώλειες να διαμορφώνονται στο 11% από τις αρχές του έτους.
«Οι αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσουν να δέχονται πιέσεις από τις κρίσεις του πέσο και της τουρκικής λίρας» επισημαίνουν οι αναλυτές της DBS και προσθέτουν «Η Αργεντινή έχει αυξήσει τα επιτόκια στο 60% για να περιορίσει τον διψήφιο πληθωρισμό, αλλά αυτό θα επιδεινώσει την ύφεση και σε συνδυασμό με το έλλειμμα έχουν αυξήσει τον κίνδυνο για τη χρεοκοπία».
Ο MSCI Emerging Markets Currency Index έχει υποχωρήσει κατά 2,1% μετά τις αρχές Αυγούστου και κατά 5,1% από τις αρχές του έτους.

Η επίδραση στην Ασία

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η κρίση των νομισμάτων αναμένεται να επηρεάσει και την Ασία, αλλά όχι σημαντικά.
Όπως επισημαίνουν, τα πιο αδύναμα νομίσματα στην Ασία (η ρουπία Ινδονησίας, η ρουπία Ινδία και το πέσο Αργεντινής) θα δεχθούν κάποιες πιέσεις.
«Στην Ασία, οι συνήθεις ύποπτοι δέχονται κάποιες πιέσεις, αν και όχι έντονες.
Αλλά το σκηνικό που διαμορφώνεται αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες της Ινδονησίας και των Φιλιππίνων να προχωρήσει σε επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων» επισημαίνει σε ανάλυση του ο Robert Carnell της ING.
Οι αναλυτές της DBS σημείωσαν ότι «αν και δεν έχει ανοσία, η αναδυόμενη Ασία έχει αντισταθεί» στις κρίσεις του πέσο και της λίρας.
Σύμφωνα με τους ίδιους, οι υποτιμήσεις των νομισμάτων της Ινδονησίας, της Ινδίας και των Φιλιππίνων είναι πιο μέτρια σε σχέση με το πέσο και τη λίρα.
«Ακόμα κι έτσι, όμως, η Ασία πρέπει να προστατευθεί απέναντι στον εφησυχασμό.
Αυτά τα τρία νομίσματα έρχονται αντιμέτωπα με την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από την αρχή του έτους.
Με την ενίσχυση των εμπορικών εντάσεων που απειλούν να εξελιχθούν σε εμπορικό πόλεμο, στην αγορά έχει σημάνει συναγερμός για το ενδεχόμενο εκροών κεφαλαίων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρηματοπιστωτική αστάθεια, κυρίως σε χώρες που έχουν υψηλά επίπεδα χρέους» επισημαίνουν στην ίδια ανάλυση.
Από την πλευρά του, η Irene Cheung της ΑΝΖ επεσήμανε στο CNBC ότι οι αυξημένες τιμές πετρελαίου θα είναι περισσότερο ανησυχητικές, ιδιαίτερα για τις χώρες με ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών.
Αυτό θα είναι ένας παράγοντας που θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό στα αναδυόμενα νομίσματα.

Morgan Stanley: Τα χειρότερα έρχονται - Από δείγμα 28 αγορών η Τουρκία βρίσκεται στην πιο δυσμενή θέση

Η Τουρκία μεταξύ ενός δείγματος 28 χωρών βρίσκεται στην χειρότερη θέση αναφέρει σε ανάλυση της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley και προβλέπει ότι ο πόνος για τις αναδυόμενες αγορές είναι εμπρός.
Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι ενώ οι αναδυόμενες αγορές και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών καταρρέουν το αμερικανικό δολάριο, η Wall Street ενισχύεται ενώ οι αμερικανικές εταιρίες διαθέτουν τα μεγαλύτερα ταμειακά διαθέσιμα στην ιστορία τους.
Η στρατηγική του αμερικανού προέδρου Trump - πολιτική εις βάρος των άλλων πλην ΗΠΑ - αποδίδει.
Για χρόνια, ήταν ένας ευπρόσδεκτος προορισμός για αμερικανούς επενδυτές που αναζητούσαν υψηλές αποδόσεις.
Μετά την κρίση του 2015 στην Κίνα και στο σοκ που είχε δεχθεί το γουάν είχε καταγραφεί μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ του αμερικανικού δολαρίου και των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.
Η μόλυνση στις αναδυόμενες αγορές εξαπλώνεται επειδή σχετίζονται με το δολάριο.
Η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι ο πραγματικός πόνος μπορεί να βρίσκεται μπροστά.
Παρά την πτώση διεθνώς οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών (όπως αποτυπώνεται στο emerging market ETF) έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν για να καλύψουν το χάσμα με τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών όπως προκύπτει από το Templeton EM Bond Fund.



Ταυτόχρονα το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η σταθερή ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών τα τελευταία χρόνια στηρίχθηκε στην σταθερή εισροή ξένου κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να απαιτείται σημαντική εξωτερική χρηματοδότηση για συνεχή ανάπτυξη, ειδικά για την Τουρκία.
Αλλά τι συμβαίνει εάν η εξωτερική εισροή κεφαλαίων σταματήσει ή ακόμη χειρότερα, εάν αντιστραφεί σε εκροές;
Τότε τα πράγματα γίνονται δυσάρεστα.
Η Morgan Stanley δημιούργησε ένα μοντέλο που υπολογίζει τις ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης αναδυόμενων αγορών και τον ονομάζει ως "δείκτη εξωτερικής κάλυψης".
Ο δείκτης αυτός λαμβάνει υπόψη τα αποθεματικά μιας χώρας, τις ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης των τελευταίων 12 μηνών, οι οποίες με τη σειρά τους είναι το άθροισμα
 i) του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών,
ii) του βραχυπρόθεσμου εξωτερικού χρέους και
 iii) των αποσβέσεων σε διάστημα 12 μηνών από το μακροπρόθεσμο εξωτερικό χρέος Με βάση αυτό τον νέο δείκτη της Morgan Stanley αυτό που μετράται είναι πότε μια αναδυόμενη αγορά ξεμένει από μετρητά.
Όσοι είναι επενδυτές στην Τουρκία, την Ουκρανία, την Αργεντινή ή σε οποιοδήποτε άλλο έθνος στην αριστερή πλευρά του πίνακα θα πρέπει να ανησυχούν πολύ.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/EM%20external%20funding%20need.jpg?itok=HxscRuEo


Αργεντινή, το «Βατερλώ» του ΔΝΤ - Είναι σε πρόγραμμα 41 χρόνια από το 1956

Από τα 61 χρόνια μεταξύ 1956 και 2017, η χώρα ήταν στο πλαίσιο προγράμματος του ΔΝΤ για 40 χρόνια.
Τώρα το 2018 τα νούμερα απλά αλλάζουν... σε 62 χρόνια η Αργεντινή βρίσκεται σε πρόγραμμα του ΔΝΤ για 41 χρόνια...
Και μετά από όλα αυτά τα χρόνια, στις 30/8, η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής (CBRA), ανταποκρινόμενη στην άνευ προηγουμένου πτώση του pesos της Αργεντινής, προχώρησε σε πρωτοφανή αύξηση του βασικού επιτοκίου.
Πλέον, το επιτόκιο (repo) της Τράπεζας διαμορφώνεται στο 60%, έναντι 45% μέχρι πρότινος (είχε προηγηθεί αύξηση από το 40%).



Στον απόηχο της απόφασης, ωστόσο, το pesos  δεν πήρα την ανιούσα, καταγράφοντας πτώση άνω του 11% έναντι του αμερικανικού δολαρίου σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο.



Αλλά τι γίνεται με την ασφάλεια του ΔΝΤ;
Λοιπόν, η αγορά δεν φαίνεται να δίνει στο ΔΝΤ μεγάλη αξιοπιστία και μπορεί να υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο εξηγεί ο Constantin Gurdgiev.
Στα έξι προγράμματα ΔΝΤ της περιόδου 1992-1999, η Αργεντινή δεν εκπλήρωσε ούτε μία από τις προϋποθέσεις του ΔΝΤ για δανεισμό και στα έξι αυτά τα προγράμματα.
Από τα 61 χρόνια μεταξύ 1956 και 2017, η χώρα ήταν στο πλαίσιο προγράμματος του ΔΝΤ για 40 χρόνια.
Τώρα το 2018 τα νούμερα απλά αλλάζουν... σε 62 χρόνια η Αργεντινή βρίσκεται σε πρόγραμμα του ΔΝΤ για 41 χρόνια...
Με την ιστορία της Αργεντινής, το νέο δάνειο του ΔΝΤ στη χώρα είναι το πιο τέλειο παράδειγμα του πως είναι δυνατό να κάνει τα ίδια πράγματα για τόσα χρόνια και να περιμένει κανείς ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.
Φυσικά, αυτή τη φορά, όλα θα είναι... διαφορετικά.
Η νέα διευκόλυνση του ΔΝΤ - που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2018, είναι το μεγαλύτερο δάνειο του ΔΝΤ στην ιστορία σε οποιοδήποτε κράτος, 50 δισ. δολάρια.
Το ακαθάριστο χρέος της Αργεντινής είναι περίπου  στο 52,6% του ΑΕΠ.
Όμως, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι -5,1% του ΑΕΠ.
Όσο μεγάλη είναι η διευκόλυνση του ΔΝΤ, θα καλύψει μόνο 14 μήνες ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στην Αργεντινή.
Όλα αυτά σημαίνει ένα απλό πράγμα: μετά το τελευταίο πρόγραμμα ΔΝΤ μεγάλης κλίμακας (εξαιρουμένου του μεταγενέστερου δανεισμού για τη στήριξη αποτυχιών μετά το πρόγραμμα), η Αργεντινή εισήλθε σε περίοδο οικονομικής ύφεσης.

 
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης