Αναλύσεις

The Times: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, κινδυνεύουν οι μεταρρυθμίσεις

The Times: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, κινδυνεύουν οι μεταρρυθμίσεις

Παρά τα εννέα χρόνια μνημονίων το ελληνικό κράτος δεν έχει μεταρρυθμιστεί

Στο γεγονός ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει μεταρρυθμιστεί παρά τα εννέα χρόνια μνημονίων και σκληρών μέτρων λιτότητας, εστιάζει η βρετανική εφημερίδα The Times, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το βάρος του χρέους.
Κι αυτό γιατί αν και είναι αρκετά υψηλό -διαμορφούμενο στο 180% του ΑΕΠ- οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την επόμενη δεκαετία είναι μεταξύ των χαμηλότερων στην ΕΕ, χάρη στη συμφωνία του Ιουνίου.
«Η πραγματική αποτυχία του ελληνικού προγράμματος ότι παρά τα εννέα χρόνια εντατικής διεθνούς βοήθειας, το ελληνικό κράτος όχι μόνο δεν έχει μεταρρυθμιστεί, αλλά η πολιτική τάξη παρουσιάζει σημάδια οπισθοδρόμησης σε σχέση με ό,τι έχει επιτευχθεί, κάτι που αυξάνει τις αμφιβολίες για το εάν μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημα του χρέους.
Όχι ότι οι αναξιόπιστοι πρώην σύμμαχοι της Ελλάδας θα ενδιαφερθούν: η προσοχή τους έχει στραφεί αλλού» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Τα λάθη της ΕΕ

Οι Times περιγράφει και τα λάθη που έκαναν οι δανειστές όσον αφορά στην αντιμετώπιση της Ελλάδας.
«Όλοι συμφωνούν ότι το πρόγραμμα του 2010 ήταν καταστροφή ακόμα και η άρνηση για ελάφρυνση χρέους ήταν κατανοητή, δεδομένων των ευρύτερων οικονομικών συνθηκών εκείνης της εποχής.
Αλλά αυτά τα λάθη είχαν διορθωθεί σε μεγάλο βαθμό από το πρόγραμμα του 2012, που προσέφερε μεγαλύτερη απομείωση χρέους και το μεγαλύτερο πρόγραμμα στην ιστορία.
Για μια σύντομα χρονική περίοδο το 2014, το πρόγραμμα φαινόταν να λειτουργεί: η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει, η κυβέρνηση μπορούσε να εκδίδει ομόλογα, οι ξένοι επενδύτες επένδυαν κεφάλαια δισεκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες της χώρας, οι επενδύσεις αυξήθηκαν.
Εάν η κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας εκείνης της εποχής μπορούσε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούσαν οι δανειστές για τις συντάξεις και το φορολογικό, η ιστορία μπορεί να ήταν πολύ διαφορετική» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης