Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τι ανέφεραν στη Βουλή Σταθάκης, Χατζηαργυρίου, Μισδανίτης και Μενεγάτος από ΔΕΔΔΗΕ για το μπλακ άουτ της Ύδρας

Τι ανέφεραν στη Βουλή Σταθάκης, Χατζηαργυρίου, Μισδανίτης και Μενεγάτος από ΔΕΔΔΗΕ για το μπλακ άουτ της Ύδρας

Διαγωνισμός καλύπτει τις ανάγκες συντήρησης του Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ με μεσοσταθμική έκπτωση 41%, τίμημα 243 εκατ. ευρώ και πλειάδα εργολάβων

Υπερβολές εκείνων που θέλουν να παρουσιάσουν ότι η χώρα επιστρέφει στο Μεσαίωνα, χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης τα όσα λέγονται περί ελλιπούς συντήρησης του δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά της Αττικής, της Ύδρας, της Τήνου και της Σκοπέλου.

Μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η οποία συνεδρίασε σήμερα προκειμένου να ενημερωθεί από τους εκπροσώπους του ΔΕΔΔΗΕ για την ανάθεση εργολαβιών κατασκευής έργων δικτύων διανομής, (επρόκειτο για προγραμματισμένη συνεδρίαση ανεξάρτητη από τα τελευταία γεγονότα) ο κ. Σταθάκης κάλεσε τους θιασώτες της άποψης ότι τα ηλεκτρικά δίκτυα καταρρέουν να παρουσιάσουν έστω τη στοιχειώδη στατιστική που να επιβεβαιώνει τα λεγόμενα τους. Αναφερόμενος εξάλλου ειδικά στον ΑΔΜΗΕ σημείωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να τον διασώσει από την ιδιωτικοποίηση που προγραμμάτιζαν οι προηγούμενοι και τόνισε ότι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις της εταιρίας είναι τεράστιες και το μεγεθος της θα είναι διπλάσιο το 2020.

Σε ατυχή συγκυρία απέδωσε και ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ Νίκος Χατζηαργυρίου τη βλάβη στο δίκτυο που βύθισε την Ύδρα για σχεδόν δυο εικοσιτετράωρα στο σκοτάδι, ενώ υποστήριξε ότι την εφετινή χρονιά δεν σημειώθηκαν στο δίκτυο περισσότερες βλάβες απ΄ ότι στο παρελθόν.

Ο κ. Χατζηαργυρίου υποστήριξε ότι προχωρεί το σχέδιο ψηφιοποίησης των δικτύων και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη με 13 στρατηγικά έργα, μεταξύ των οποίων και οι έξυπνοι μετρητές. «Έχουμε ήδη εγκαταστήσει 230.000 έξυπνους μετρητές στη ΧΤ και προκηρύσσουμε το μεγάλο έργο, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ.

 

Μισδανίτης: Ταυτόχρονες βλάβες, λάθος σήματα

 

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Θανάσης Μισδανίτης αναφέρθηκε στις δυο ταυτόχρονες βλάβες της Ύδρας που όπως είπε έδιναν λάθος σήματα και τόνισε ότι όλα τα δίκτυα παρουσιάζουν βλάβες και αυτό που έχει σημασία είναι ο χρόνος απόκρισης.

«Εμείς κάναμε ότι ήταν δυνατόν στη βλάβη της Ύδρας, είπε, αλλά δεν ήταν αρκετό. Δυστυχώς υπήρξαν δύο ταυτόχρονες βλάβες που μας έδιναν λάθος σήματα με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση στον εντοπισμό της δεύτερης παρόλο που υπήρχαν συνεργεία στο νησί από νωρίς. Επίσης, χρειάστηκε οι συνάδελφοι να μεταβούν σε δύσβατες περιοχές. Το ένα πρόβλημα ήταν στο κύριο υποθαλάσσιο καλώδιο, για το οποίο ήδη έχουμε κάποια στοιχεία και το δεύτερο ήταν στο χερσαίο τμήμα του δικτύου που αποδείχτηκε και πιο δύσκολο. Δώσαμε εν τέλει ρεύμα από το εφεδρικό καλώδιο και ολοκληρώνεται άμεσα η επιδιόρθωση του κύριου καλωδίου» κατέληξε ο κ. Μισδανίτης.

Σε ότι αφορά τη συντήρηση του δικτύου εξήγησε, ότι κάθε τρία χρόνια ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά σε διαγωνισμό και σύμβαση για τις εργολαβίες συντήρησης του δικτύου στις 55 περιοχές της χώρας. Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, όπως είπε  έχουν ενσωματωθεί οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, που δίνουν ευελιξία όσον αφορά την επιλογή των εργολάβων. Επίσης, στο διαγωνισμό προβλέπονται ποσοστώσεις ώστε εντός μιας περιφέρειας να μη μπορεί ένας εργολάβος να έχει υπερβολικά μεγάλο αριθμό έργων με πάνω από το 30%.

 

Μεναγάτος: Ο διαγωνισμός με έκπτωση 41% - Εκτός ο Τοξότης

 

Εξάλλου σύμφωνα με τον Ηρακλή Μενεγάτο, διευθυντή ανάπτυξης δικτύου, ο σχετικός διαγωνισμός για τις 55 εργολαβίες εγκρίθηκε από το ΔΕΔΔΗΕ πέρυσι με προϋπολογισμό 410 εκατ. ευρώ για την τετραετία με πιθανότητα αύξησης 50% σε περίπτωση εκτάκτων περιστάσεων ή μείωσης 30%. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου με 383 προσφορές εκ των οποίων έγιναν δεκτές 31. Αποκλείστηκε η Τοξότης Α.Ε. και εν συνεχεία απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα της εταιρίας. Εν τέλει, συμμετείχαν 31 διαγωνιζόμενοι, 30 αποδεκτοί και 378 προσφορές αποδεκτές. Η μεσοσταθμική έκπτωση έφτασε το 41% και η συμμετοχή κρίθηκε ικανοποιητική, ενώ το τίμημα έφτασε τα 243 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μισδανίτης είπε επίσης ότι ότι διάφορα πράγματα που γράφτηκαν ενέχουν μια υπερβολή. Δεν υπήρξε κύμα μαζικής φυγής από το νησί. Ο πληθυσμός ταλαιπωρήθηκε, αλλά δεν υπήρξε κανένας πανικός.

Σχετικά με τις εργολαβίες, ο κ. Μισδανίτης είπε πως «οι εργολάβοι είναι μια κατάσταση δεκαετιών. Οι εργολαβίες διογκώνονταν όσο μειωνόταν ο αριθμός των υπαλλήλων των εταιρειών μας. Υπάρχει και ο περιορισμός του 35-65 στον όμιλο της ΔΕΗ όσον αφορά τη μισθολογική δαπάνη. Μας δημιουργεί θέματα για να πληρώσουμε ρεπό και υπερωρίες. Το θέμα δεν είναι τόσο αριθμητικό, όσο να γίνει ανανέωση προσωπικού και ανακατανομή. Υπάρχουν έλεγχοι στους εργολάβους. Να δούμε αν στοιχίζει περισσότερο το σύστημα εργολαβιών ή το να απασχολούμε εμείς εργαζόμενους.»

Σχετικά με το θέμα της Τοξότης ΑΕ, είπε πως δεν υπήρχε ελλιπής φάκελος. Η εταιρεία πέρασε την τεχνική αξιολόγηση. Όταν έπαψε να αποδίδει προχωρήσαμε σε έκπτωση του εργολάβου και αυτό οδήγησε στον αποκλεισμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης