Αν και έχει περάσει μια ολόκληρη εβδομάδα από το πρόβλημα ηλεκτροδότησης στην Αττική, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή η ΡΑΕ δεν έχει δεν έχει προχωρήσει σε καμία διερεύνηση του περιστατικού
Το ρόλο της ΡΑΕ ως προς τον έλεγχο της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ, μέσω της εύρυθμης λειτουργίας των δικτύων μεταφοράς και διανομής αντίστοιχα, φέρνουν στην επιφάνεια οι βλάβες που οδήγησαν στα δύο πρόσφατα μπλακ άουτ σε Αττική και Ύδρα.
Έτσι, οι πρόσφατες εκτεταμένες και πολύωρες διακοπές της ηλεκτροδότησης αναδεικνύουν κατ’ αρχάς το ερώτημα κατά πόσο η Αρχή αξιολογεί αυτή την ποιότητα και, σε δεύτερη φάση, τι είδους προβλέψεις έχει θεσπίσει στην περίπτωση που με την αξιολόγησή της διαπιστώσει τυχόν αστοχίες από την πλευρά των Διαχειριστών.
Όπως είναι γνωστό, η ΡΑΕ είναι αρμόδια για τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς είναι εκείνη που εγκρίνει τα αντίστοιχα τέλη για τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής αντίστοιχα, τα οποία «περνούν» ως χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος όλων των καταναλωτών.
Τέλη που «μεταφράζονται» σε έσοδα για τους δύο Διαχειριστές, τα οποία φτάνουν το 1 δις ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, θα έπρεπε να υπάρχει μία παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των δικτύων.
Δυσλειτουργίες χωρίς διερεύνηση
Έτσι, γεννιέται εύλογα η απορία τι είδους κυρώσεις διαθέτει στο «οπλοστάσιό» της η Αρχή, όταν κρίνει υπαιτιότητα κάποιου από τους δύο Διαχειριστές σε περιπτώσεις βλαβών ή άλλων προβλημάτων.
Όπως επίσης και αν πρόκειται να διερευνήσει τα δύο περιστατικά, με δεδομένο ότι τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχει προχωρήσει σε καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, αναφορικά με τη βλάβη στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης του ΑΔΜΗΕ, η οποία προηγήθηκε, προκαλώντας την Τετάρτη 22 Αυγούστου εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές της Αττικής.
Εξάλλου, πέρα από την ταλαιπωρία, τέτοια περιστατικά «μεταφράζονται» και σε οικονομική ζημία, όπως συνέβη ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ύδρας, όπου για την πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης χρειάστηκε περίπου μιάμιση ημέρα.
Ζημία για την οποία ο δήμαρχος του νησιού θα κινηθεί δικαστικά εναντίον των όποιων υπευθύνων, κάτι που θα κάνουν και οι ξενοδόχοι με τους υπόλοιπους επιχειρηματίες της Ύδρας, προχωρώντας σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου καθώς και αγωγές αποζημιώσεων.
www.worldenergynews.gr