Για πραξικόπημα των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας έκανε λόγο ο Erdogan
Στην παροχή του συνόλου της ρευστότητας που χρειάζονται οι τράπεζες της Τουρκίας θα προχωρήσει η κεντρική Τράπεζα, όπως ανακοίνωσε, στο πλαίσιο των μέτρων για τη στήριξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και την αποτελεσματική λειτουργία των αγορών, με φόντο το κραχ στην τουρκική λίρα η οποία υποχώρησε στις 7,24 λίρες/δολάριο.
Περί τις 08:50 το πρωί της Δευτέρας (13/8) η λίρα είχε σταθεροποιηθεί στις 6,8 λίρες/δολάριο.
Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι τα ελάχιστα επιτόκια δανεισμού προς τις τράπεζες για τις εγγυήσεις έναντι των συναλλαγών σε τουρκική λίρα θα αναθεωρηθούν με βάση τον τύπο και την ωρίμανση, δίνοντας έτσι στις τράπεζες ευελιξία στην διαχείριση των εγγυήσεων.
Με τον κανονισμό αυτό η προεξοφλημένη αξία των υφιστάμενων χωρίς επιβάρυνση εγγυήσεων προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 3,8 δισ. τουρκικές λίρες.
Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, τα όρια των καταθέσεων σε ξένο συνάλλαγμα που χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις για τις συναλλαγές των τραπεζών σε τουρκική λίρα αυξήθηκαν στα 20 δισ. ευρώ, από 7,2 δισ. ευρώ.
Η κεντρική τράπεζα ανέφερε πως οι παραδοσιακές δημοπρασίες repo ή οι δημοπρασίες πώλησης καταθέσεων είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν με ωριμάνσεις που δεν ξεπερνούν τις 91 ημέρες.
Για τις ημέρες με σχετικά υψηλότερες ανάγκες χρηματοδότησης, μπορούν να πραγματοποιηθούν περισσότερες από μία δημοπρασίες repo με ωριμάνσεις 6-10 ημερών.
Παράλληλα τα τρέχονται όρια καταθέσεων σε ξένο συνάλλαγμα των τραπεζών που ανέρχονται σε περίπου 50 δισ. δολάρια ΗΠΑ ίσως αυξηθούν και μπορεί να βελτιωθούν οι όροι χρήσης εάν κριθεί απαραίτητο.
Η κεντρική τράπεζα τονίζει ότι θα παρακολουθεί στενά το βάθος της αγοράς και τους σχηματισμούς των τιμών, και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, εάν κριθεί απαραίτητο.
Η αποκάλυψη για τα σχέδια Β και Γ του Erdogan
H αποκάλυψη από τον Erdogan τον Τούρκο Πρόεδρο ότι η Τουρκία έχει σχέδιο Β και Γ για να αποκρούσει την οικονομική επίθεση που δέχεται από τις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις παροτρύνσεις να μην αποσύρουν οι επιχειρηματίες συνάλλαγμα από τις τράπεζες.... προκάλεσαν νέο κύμα πωλήσεων τουρκικών λιρών και πλέον 1 δολάριο ισοδυναμεί με 7,24 τουρκικές λίρες.
Ποιο όμως είναι το σχέδιο Β και Γ;
Είναι το ΔΝΤ, είναι τα capital controls, είναι η δήμευση χρυσού και δολαρίων;
Η τουρκική κυβέρνηση συνεδριάζει σήμερα 13 Αυγούστου εκτάκτως για να λάβει μέτρα προστασίας της λίρας ενώ αξιωματούχοι της κυβέρνησης αποκλείουν...δήμευση λογαρισμών σε ξένο νόμισμα.
Εκτάκτως συνεδριάζουν τα κυβερνητικά όργανα στην Τουρκία και θεσμικοί φορείς με επίκεντρο την κατάρρευση της τουρκικής λίρας.
Μιλώντας στην Hurriyet ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Berat Albayrak τόνισε πως οι αρχές σε συνεννόηση με τις τουρκικές τράπεζες και τις εποπτικές αρχές θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Απέκλεισε το ενδεχόμενο δήμευσης λογαριασμών με συνάλλαγμα ενώ τόνισε, πως υπάρχει έτοιμο σχέδιο δράσης για τον τομέα της πραγματικής οικονομίας που επηρεάζεται περισσότερο από τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Είπε δε ότι θα προσφέρει στήριξη μέσω δημοσιονομικών πολιτικών στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας της νομισματικής πολιτικής.
Βέβαια όπως έχει δείξει και η ελληνική εμπειρία ότι αποκλείεται...στο τέλος υλοποιείται.
Ταυτόχρονα κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ μετά τις αναφορές Erdogan (τούρκος Πρόεδρος) ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από το σχέδιο επίθεσης στην τουρκική λίρα και την δήλωση Trump (Πρόεδρος ΗΠΑ) ότι οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή την στιγμή.
Αποτέλεσμα της νέας κλιμακούμενης έντασης ήταν στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες η τουρκική λίρα δέχθηκε ένα ακόμη σοκ καθώς πλέον 1 δολάριο ισοδυναμεί με 7,24 τουρκικές λίρες.
Ο Erdogan τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από το οικονομικό πραξικόπημα κατά της λίρας ενώ αναφέρθηκε και στο ΔΝΤ τονίζοντας «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όσοι λένε ότι πρέπει να συμφωνήσουμε με το ΔΝΤ ξέρουν ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την πολιτική ανεξαρτησία μας»
Ο Erdogan κάλεσε τους επιχειρηματίες να στηρίξουν τις τράπεζες (δήλωση σοβαρής ανησυχίας για τις τράπεζες) και προειδοποίησε ότι υπάρχει σχέδιο Β και Γ...
Οι δηλώσεις αυτές αν και διφορούμενες μπορεί προκαλούν μεγαλύτερο χάος στην λίρα η οποία στην κυριολεξία καταρρέει.
Η τουρκική λίρα έχει βυθιστεί σε χαμηλά όλων των εποχών ενώ μόνο τις τελευταίες ημέρες έχει χάσει το 20% της αξίας της.
Στις 10 Αυγούστου έφθασε έως τις 6,60 λίρες που ήταν ιστορικό χαμηλό....αλλά στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες στις 12 Αυγούστου 2018 η κατάρρευση της λίρας συνεχίστηκε καθώς 1 δολάριο ισοδυναμεί με 7,24 τουρκικές λίρες.
H Goldman Sachs έχει προειδοποιήσει ότι κατάρρευση της λίρας τουρκίας στην ζώνη των 7 λιρών προς 1 δολάριο θα πληγούν καίρια οι τουρκικές τράπεζες, καθώς θα μειώσει σημαντικά το πλεονάζον κεφάλαιο των τραπεζών της Τουρκίας.
Οι τούρκοι βλέπουν το εθνικό τους νόμισμα να καταρρέει καθώς 1 τουρκική λίρα ισοδυναμεί με 0,15 δολάρια.
Είναι ενδεικτικό ότι το 2014 η ισοτιμία διαμορφωνόταν σε 1 δολάριο προς 2,24 τουρκικές λίρες.
Μετά το κραχ στο νόμισμα της Τουρκίας που αποδίδεται προφανώς στην ένταση με τις ΗΠΑ αλλά και στην γενικότερη μετατόπιση κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές στο δολάριο δύο γεγονότα προκάλεσαν το κραχ στις 10 Αυγούστου 2018.
1)Η ανησυχία της ΕΚΤ ότι υπάρχουν τράπεζες στην Ευρώπη που έχουν σημαντική έκθεση στην Τουρκία
2)Οι νέοι δασμοί Trump που επιβλήθηκαν ειδικά στην Τουρκία.
Σε άρθρο του ο Erdogan στους New York Times στις 10/8 απείλησε να αποχωρήσει ακόμη και από το ΝΑΤΟ.
"Η αποτυχία να αντιστραφεί αυτή η τάση μονομερούς ασέβειας θα απαιτήσει από εμάς να αρχίσουμε να αναζητούμε νέους φίλους και συμμάχους»
Εν τω μεταξύ, ενώ ανακοινώνει τους νέους δασμούς ο Trump τόνισε ότι «οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή τη στιγμή!»
Ο επικοινωνιακός πόλεμος συνεχίστηκε το Σάββατο 11 Αυγούστου, όταν μίλησε ο Erdogan στην πόλη Unye της Μαύρης Θάλασσας, δηλώνοντας ότι «είναι λάθος να τολμούν (οι ΗΠΑ) να γονατίσουν την Τουρκία για ένα πάστορα» και είπε επίσης «ντροπή σε σας».
Θέλετε ανταλλαγή στρατηγικού εταίρου σας στο ΝΑΤΟ για έναν ιερέα.
Την ίδια στιγμή, ο Ibrahim Kalin, εκπρόσωπος του Erdogan, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν εντελώς την Τουρκία».
Ο Erdogan συνέχισε την κλιμάκωση των δηλώσεων του την Κυριακή 12 Αυγούστου από την πόλη Trabzon (Τραπεζούντα) συνέχισε την επιθετική ρητορική κατά των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την επίθεση στην τουρκική λίρα.
Πάλι καλά πάντως που ο Erdogan αυτή την φορά δεν στοχοποίησε, τον εξόριστο κληρικό Fethulah Gullen ο οποίος κατηγορήθηκε από τον Erodgan ότι ήταν πίσω από τη φανταστική "επίθεση" κατά της Τουρκίας.
Με πρόσχημα το πραξικόπημα ο Erdogan έχει προχωρήσει σε μια άνευ προηγουμένου εκκαθάριση πολιτών από δημόσιες θέσεις, ενώ δεκάδες χιλιάδες πολίτες είτε καταλήγουν στη φυλακή είτε είναι άνεργοι.
Ο Erdogan συνέχισε να ζητά από όλους τους Τούρκους να μετατρέψουν το ξένο συνάλλαγμα, κυρίως δολάρια, σε λίρες Τουρκίας και προειδοποίησε ότι «οι οικονομικές επιθέσεις θα αυξήσουν μόνο την ενότητα της Τουρκίας».
Μεταξύ των άλλων αξιόλογων επισημάνσεων, ο Erdogan δήλωσε ότι «θα πούμε αντίο σε όσους είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη στρατηγική εταιρική σχέση τους για να στηρίξουν τρομοκρατικές οργανώσεις» και ότι η Τουρκία μπορεί να «ανταποκριθεί σε όσους ξεκίνησαν εμπορικό πόλεμο ενάντια στον κόσμο και την Τουρκία αναζητώντας νέες συμμαχίες "δηλαδή την Κίνα και τη Ρωσία.
Να σημειωθεί ότι η Ρωσία εξετάζει να αποσύρει το δολάριο ΗΠΑ στο εμπόριο πετρελαίου.
Ο Erdogan επίσης προειδοποίησε ότι «είναι ανόητο να πιστεύουν ότι μπορούν να πετάξουν την Τουρκία από τις αγορές συναλλάγματος».
Τα έξι - σημεία διαφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας
Gullen
Η παραμονή στις ΗΠΑ από το 1999 του Τούρκου ιεροκήρυκα F. Gullen είναι πιθανόν η βασικότερη αιτία της οργής της Άγκυρας.
Η Τουρκία κατηγορεί τον πρώην σύμμαχο του προέδρου Erdogan ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 και έκτοτε έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό εναντίον των υποστηρικτών του.
Η Άγκυρα ζήτησε, εξάλλου, επανειλημμένα την έκδοση του Gullen, ο οποίος από την πλευρά του διαψεύδει κάθε εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος.
Ωστόσο, προς το παρόν τα αιτήματά της τουρκικής κυβέρνησης πέφτουν στο κενό.
«Το ερώτημα που τίθεται είναι "άραγε, υπάρχουν επαρκώς σαφείς αποδείξεις της προσωπικής ανάμειξης του Gullen;"» επισήμανε, στα τέλη Ιουλίου, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος από τις ΗΠΑ.
Οι Αμερικανοί πολίτες που κρατούνται στην Τουρκία
Η κράτηση εδώ κι ενάμιση χρόνο, την οποία ακολούθησε ο κατ΄ οίκον περιορισμός την περασμένη εβδομάδα, του Αμερικανού πάστορα A. Branson ήταν η υπόθεση που οδήγησε στην τωρινή κρίση μεταξύ Άγκυρας- Ουάσινγκτον.
Ο Μπράνσον, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας προτεσταντικής εκκλησίας στη Σμύρνη, κατηγορείται για κατασκοπεία και ότι ενήργησε για λογαριασμό του δικτύου του F. Gullen, όπως και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), οργανώσεων που οι τουρκικές αρχές θεωρούν τρομοκρατικές.
Αξιώνοντας την άμεση απελευθέρωσή του, η Ουάσινγκτον απείλησε την Τουρκία με κυρώσεις, προτού προχωρήσει τελικά στην υλοποίηση των απειλών της από την 1η Αυγούστου.
Εκτός του Branson, δύο υπάλληλοι αμερικανικών αποστολών στην Τουρκία παραμένουν υπό κράτηση και άλλος ένας έχει τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό.
Η δίκη Halkbank
Τον Μάιο ο M.H.Atila, ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, καταδικάστηκε από την αμερικανική δικαιοσύνη σε φυλάκιση 32 ετών για τραπεζική απάτη και συνωμοσία, σε μια υπόθεση που αφορά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο ίδιος άσκησε έφεση και η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε σφόδρα μετά την καταδίκη του.
Επιπλέον, ένα κολοσσιαίο πρόστιμο ενδέχεται να επιβληθεί στη Halkbank, μια προοπτική που προκαλεί ανησυχίες στην τουρκική ηγεσία.
Στην καρδιά αυτής της υπόθεσης, που θα μπορούσε να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, βρίσκεται ο Τουρκο-ιρανός επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, ενέπλεξε τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν αλλά και υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης.
Η Άγκυρα χαρακτήρισε τη δίκη «συνωμοσία» που εξύφανε ο F. Gullen.
Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες στη Συρία
Η Τουρκία συνεχίζει να κατηγορεί τις ΗΠΑ για τη στήριξη που παρέχουν στη Συρία, στις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) στο πλαίσιο της μάχης εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Η Άγκυρα θεωρεί ότι αυτή η πολιτοφυλακή συνδέεται με το PKK.
Έπειτα από μια πρώτη επιχείρηση το 2016, που στοχοθέτησε τους Κούρδους μαχητές και τους τζιχαντιστές, η Τουρκία εξαπέλυσε φέτος μια επιχείρηση για να εκδιώξει τις YPG από τον θύλακα της Αφρίν.
Κατόπιν, η Άγκυρα απείλησε να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της προς τη Μανμπίτζ όπου παραμένουν αναπτυγμένοι Αμερικανοί στρατιώτες.
Ωστόσο, Τουρκία και ΗΠΑ τελικά συμφώνησαν σε έναν «οδικό χάρτη» που προβλέπει την αποχώρηση των YPG από τη Μανμπίτζ και την έναρξη κοινών περιπολιών.
Στις αρχές της εβδομάδας, η Τουρκία διαβεβαίωνε ότι αυτή η συμφωνία δεν θα επηρεαστεί από τη διένεξη με τις ΗΠΑ.
«Δεν βλέπω πώς (αυτός ο οδικός χάρτης) θα μπορούσε να λειτουργήσει με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της Τουρκίας», εκτιμά η A. Aidindabas, ερευνήτρια στο European Council on Foreign Relations.
Η προσέγγιση Άγκυρας- Μόσχας
Η Άγκυρα και η Μόσχα συνεργάζονται στενά στο θέμα της Συρίας, όμως το βασικό θέμα που προκαλεί την ανησυχία της Ουάσινγκτον είναι η συμφωνία που συνάφθηκε αναφορικά με την αγορά από την Τουρκία ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, ασύμβατα με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ.
Το αμερικανικό Κογκρέσο υπερψήφισε στις αρχές Αυγούστου έναν προϋπολογισμό που απαγορεύει στο Πεντάγωνο να παραδώσει στην Τουρκία μαχητικά F-35, όσο η Άγκυρα δεν δεσμεύεται να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις της για την αγορά των S-400.
Η βάση του Ιντσιρλίκ
Από την αρχή της κρίσης με τις ΗΠΑ, στις αρχές Αυγούστου, διατυπώθηκε η άποψη από ΜΜΕ, προσκείμενα στην Άγκυρα, ότι πρέπει να «κλείσει» η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, η οποία βρίσκεται στη νότια Τουρκία και την χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για να εξαπολύσουν πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία.
Γιατί η Τουρκία αποφάσισε να επαναπατρίσει τον χρυσό της τον Μάιο 2018;
Αφού η Βενεζουέλα, η Γερμανία, η Αυστρία και οι Κάτω Χώρες ανέκτησαν ένα σημαντικό μέρος (αν όχι όλο) του φυσικού τους χρυσού που βρισκόταν στην FED στη Νέα Υόρκη η Τουρκία ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να επαναπατρίσει το χρυσό που βρίσκεται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ...με κίνητρο να στηρίξει την τουρκική λίρα που καταγράφει συνεχή ιστορικά χαμηλά ένανρτι του δολαρίου.
Ένα δολάριο ισοδυναμεί με 4,49 τουρκικές λίρες στις 20 Μαίου 2018 όταν 10 χρόνια πίσω το 2008 1 δολάριο ισοδυναμούσε με 1,1980 τουρκικές λίρες.
Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που η Τουρκία έχει από την FED να επιστρέψει τον χρυσό της Τουρκίας: τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει επαναπατρίσει 220 τόνους χρυσού από το εξωτερικό, εκ των οποίων 28,7 τόνους από τις ΗΠΑ το 2017.
Σύμφωνα με μια έκθεση της ελβετικής Schweiz am Wochenende, ο επαναπατρισμός είναι πλήρης, ενώ η τουρκική κεντρική τράπεζα αποσύρει όλα τα αποθέματα χρυσού της από τις Η.Π.Α. λόγω της «τεταμένης πολιτικής κατάστασης».
Ωστόσο, αντί να μεταφέρει τον φυσικό χρυσό στην Κωνσταντινούπολη, όπως ανέφερε ο τουρκικός τύπος τον Απρίλιο, η ελβετική εφημερίδα σημειώνει ότι περίπου 19 τόνοι τουρκικού χρυσού αποθηκεύονται τώρα στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών της Βασιλείας – BIS-.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ, τα συνολικά αποθέματα χρυσού της Τουρκίας εκτιμώνται σε 596 τόνους τον Μάιο 2018, δηλαδή 5 τόνους λιγότερους από τον Απρίλιο και αξίας κάτω των 23 δισεκ. δολαρίων.
Η Τουρκία είναι ο 11ος μεγαλύτερο κάτοχος χρυσού, πίσω από τις Κάτω Χώρες και μπροστά από την Ινδία.
Ο επαναπατρισμός χρυσού στην Τουρκία έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για το νόμισμα της Τουρκίας, η λίρα που έχει χτυπηθεί τον περασμένο μήνα και υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα, λόγω του διψήφιου πληθωρισμού στην Τουρκία.
Από την άλλη πλευρά ο Πρόεδρος Erdogan αρνείται να αυξήσει τα επιτόκια.
Εν τω μεταξύ, ο Erdogan τηρεί σκληρή στάση απέναντι στο αμερικανικό νόμισμα, τονίζοντας ότι τα διεθνή δάνεια θα έπρεπε να δίδονται σε αξία χρυσού και όχι δολαρίου.
«Έκανα μια πρόταση σε μια συνάντηση της ομάδας των G20. Ρώτησα:
Γιατί συνάπτουμε όλα τα δάνεια σε δολάρια;
Ας χρησιμοποιήσουμε άλλο νόμισμα.
Προτείνω τα δάνεια να αποτιμώνται με βάση το χρυσό ", ανέφερε ο Erdogan κατά τη διάρκεια ομιλίας στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Κογκρέσου Επιχειρηματικότητας στην Κωνσταντινούπολη στις 16 Απριλίου, ανέφερε η Hurriyet.
Με το δολάριο ο κόσμος είναι πάντα υπό πίεση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Πρέπει να σώσουμε τα κράτη και τα έθνη από αυτή την πίεση των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Ο χρυσός δεν υπήρξε ποτέ εργαλείο πίεσης καθ 'όλη την ιστορία.
https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/NY%20Fed%20fault%20gold.jpg?itok=5jUuWLKB
Οι αδυναμίες της τουρκικής οικονομίας
Οι επενδυτές φοβούνται όλο και περισσότερο ότι η Τουρκία βρίσκεται εν τω μέσω μίας σφοδρής χρηματοοικονομικής κρίσης, καθώς το νόμισμά της καταρρέει.
Η λίρα έχει υποχωρήσει σχεδόν 40% έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2018, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται στα ύψη.
Η επιβολή κυρώσεων ενάντια δύο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης Erdogan από τον Donald Trump και η σημερινή (10/8) ανακοίνωσή του ότι στην Τουρκία θα επιβληθούν διπλάσιοι δασμοί για αλουμίνιο και χάλυβα, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Σε εκτενές της αφιέρωμα η Wall Street Journal παρουσιάζει 12 διαγράμματα στα οποία αποτυπώνονται πλήρως τα μεγάλα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας αλλά και οι επιπτώσεις που έχει η κρίση την οποία διέρχεται σε άλλες αναδυόμενες αγορές.
«Χωρίς φρένο» η πτώση της λίρας
Το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει για 12 διαδοχικές συνεδριάσεις, κάτι που έχει να συμβεί από τον Νοέμβριο του 1999, δηλαδή λίγο πριν η Τουρκία στραφεί για βοήθεια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Η πτώση της λίρας είναι μία από τις χειρότερες της τελευταίας 10ετίας μεταξύ των νομισμάτων των G20, συμπεριλαμβανομένης και της παγκόσμιας κρίσης του 2008 – 2009.
«Παραγωγός» πληθωρισμού
Η συνεχιζόμενη πτώση του νομίσματος, αυξάνει τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό.
Έκρηξη αποδόσεων στα ομόλογα
Μετρήσιμο βάσει των αποδόσεων ομολόγων, το κόστος δανεισμού της χώρας βρίσκεται στη… στρατόσφαιρα, καθώς οι επενδυτές ζητούν πολύ υψηλά επιτόκια προκειμένου να ρισκάρουν να επενδύσουν σε τουρκικά χρεόγραφα.
… αλλά και CDS
Όσο αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων τόσο ενισχύονται και οι αγορές CDS, προκειμένου οι επενδυτές να προστατευθούν από τυχόν χρεοκοπία της Τουρκίας.
Προβληματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για το τουρκικό χρηματοοικονομικό σύστημα δεν είναι άλλο από το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα έχει άμεση ανάγκη την εισροή ξένων κεφαλαίων για να διατηρήσει ζωντανή την οικονομία της.
Το ΔΝΤ έχει προβλέψει ότι η Τουρκία θα έχει το 2018 το μεγαλύτερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών μεταξύ των G20.
Τεράστιο χρέος σε ξένο νόμισμα
Μία ακόμη απόδειξη της εξάρτησης της Τουρκίας από τις εισροές ξένων κεφαλαίων είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρεών της κυβέρνησης, των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών είναι σε ξένο νόμισμα.
Πως η Τουρκία μπορεί να σώσει τη λίρα
Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει σχεδόν 40% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές εκφράζουν με αυτόν τον τρόπο την έλλειψη εμπιστοσύνης τους στην τουρκική κυβέρνηση, ενώ φαίνεται να γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας.
Υπάρχουν, άραγε, λύσεις που μπορεί να εφαρμόσει η τουρκική κυβέρνηση, ούτως ώστε να διασώσει το νόμισμά της και να αντιστρέψει την αρνητική αυτή κατάσταση;
Σύμφωνα με άρθρο των Financial Times, σαφώς και υπάρχουν, ενώ μεταξύ αυτών βρίσκονται τόσο η επιβολή capital controls όσο και η στροφή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για λήψη βοήθειας.
Αύξηση επιτοκίων
Το πιο ανησυχητικό για τους επενδυτές είναι η άρνηση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια, παρόλο που ο πληθωρισμός ξεπερνά το 15%.
Για χρόνια, οι επενδυτές αμφισβήτησαν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, καθώς ο Recep Tayyip Erdogan, αρκετές φορές εξαπέλυε και μάλιστα δημοσίως επιθέσεις στην τράπεζα.
Οι φόβοι αυτοί κατέστησαν πιο έντονοι τον Μάιο 2018 όταν ο Erdogan, σε επίσκεψή του στο Λονδίνο, υποστήριξε ότι θα αναλάβει ο ίδιος τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής.
Η νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου ενίσχυσε τις εξουσίες του.
Τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, δυσαρεστώντας πλήρως τις αγορές.
Ο William Jackson, οικονομολόγος των αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics, δήλωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να είναι στα χαρτιά, αλλά δεν θα είναι μια βιώσιμη λύση.
«Η πρόσφατη πτώση της λίρας ακολουθεί την ίδια τροχιά που οδήγησε σε αυξήσεις έκτακτης ανάγκης στο παρελθόν», τονίζει και προσθέτει ότι «το ερώτημα είναι αν ο Erdogan θα το επιτρέψει».
Αίτημα για βοήθεια από το ΔΝΤ
Ορισμένοι αναλυτές πρότειναν στην Τουρκία να αναζητήσει υποστήριξη από το ΔΝΤ, όπως έκανε η Αργεντινή τον Ιούνιο 2018.
Αυτό όμως θα απαιτούσε από την Τουρκία να συμφωνήσει - ή, ιδανικά, να προτείνει - ένα οικονομικό πρόγραμμα αυστηρών νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών. Υπάρχει ελάχιστη ένδειξη ότι αυτό θα υλοποιηθεί.
«Δεν είναι αδύνατο ο Erdogan να υποκύψει στην πίεση της αγοράς και να ανακοινώσει μέτρα φιλικά προς την αγορά», δήλωσε η Jane Foley, κορυφαία αναλύτρια της Rabobank, όμως προσθέτει ότι « φαίνεται πολύ απίθανο να παραδώσει τον δημοσιονομικό έλεγχο στο ΔΝΤ».
Πάντως το Ταμείο φρόντισε να απαντήσει καθώς σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι η Άγκυρα δεν έχει προσεγγίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να ζητήσει οικονομική βοήθεια δήλωσε μία εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
«Δεν έχουμε λάβει καμία ένδειξη από τις τουρκικές αρχές ότι σκέφτονται να υποβάλλουν αίτημα για οικονομική βοήθεια», δήλωσε η εκπρόσωπος R. Elnagar με ανακοίνωση που απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Η ίδια πρόσθεσε ότι το Ταμείο δεν σχολιάζει για την απότομη πτώση της τουρκικής λίρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ΔΝΤ δεν τοποθετείται για τις καθημερινές διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων.
Επίτευξη συμφωνίας με τις ΗΠΑ
Η κρίση τροφοδοτήθηκε από την αύξηση της έντασης με τις ΗΠΑ και την απειλή πρόσθετων κυρώσεων για τα μέτρα που έλαβε η Ουάσιγκτον.
Μια τουρκική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση για την εξοικονόμηση προσώπου.
Αλλά η αποστολή δεν έφερε άμεση πρόοδο.
«Εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των δύο χωρών ή μάλλον των δύο ηγετών, τότε οι επενδυτές θα συνεχίσουν να πωλούν λίρες», τονίζει η Foley.
Επιβολή capital controls
Η Άγκυρα θα μπορούσε να προσπαθήσει να σταματήσει την πτώση της λίρας, εμποδίζοντας τις εκροές κεφαλαίων από τη χώρα.
Αλλά και αυτό θεωρείται ως μη βιώσιμη επιλογή.
Ο Jackson της Capital Economics υποστηρίζει ότι τα capital controls λειτουργούν καλύτερα όταν το κράτος έχει αυστηρό έλεγχο στον χρηματοπιστωτικό τομέα και ο στόχος είναι να σταματήσει οι κάτοικοι να στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό, όπως στην Κίνα.
«Οι περισσότερες ροές της Τουρκίας προέρχονται από τους ξένους που δανείζουν ή επενδύουν στη χώρα.
Οι έλεγχοι κεφαλαίου θα εμπόδιζαν μόνο το νέο δανεισμό», τονίζει.
… Να κάνει υπομονή….
Οι αναλυτές λένε ότι, προς το παρόν, αυτή είναι η πιο πιθανή επιλογή.
Παρά τον υψηλό πληθωρισμό και το συνεχιζόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Τουρκίας, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 2% του ΑΕΠ, είναι ακόμα διαχειρίσιμο.
«Ακόμα κι αν η δημοσιονομική πολιτική παραμείνει χαλαρή, δεν θα προκαλέσει ανησυχίες για την ικανότητα της Τουρκίας να πληρώσει τα χρέη της», εκτιμά ο Jackson της Capital Economics.
Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr