Τι πραγματικά συμβαίνει γιατί ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα στις 20 Αυγούστου 2018 θα επικοινωνήσει μέσω – ίσως διαγγέλματος – ότι η Ελλάδα μετά από 8 χρόνια μνημονίων βάζει ένα τέλος…οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί και απέχουν;
H Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που βγαίνει από 3 μνημόνια – μνημόνια είχαν Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρος – και πριμοδοτείται με ένα πολύ ισχυρό cash buffer 24,1 δισεκ. ευρώ.
Εάν διασταλτικά αναλυθεί το κεφαλαιακό απόθεμα της Ελλάδος και συμπεριληφθούν τα repos και τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2022 τότε μπορεί να ειπωθεί ότι το απόθεμα ρευστότητας της Ελλάδος προσεγγίζει τα 60 δισεκ.
Υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων και ρευστότητας για την Ελλάδα, δηλαδή υπάρχουν ισχυρές δικλείδες ασφαλείας αλλά παρ΄ όλα αυτά οι επενδυτές δεν αγγίζουν μετοχές και ομόλογα;
Γιατί οι άλλες χώρες που είχαν μνημόνια και βγήκαν χωρίς να πάρουν πριμοδότηση με κεφαλαιακά αποθέματα κατάφεραν να προσελκύσουν επενδυτές και να αναπτυχθούν ενώ η Ελλάδα η μόνη χώρα που παίρνει τέτοιας κλίμακας bonus…αλλά οι επενδυτές αδιαφορούν;
Για να αδιαφορούν οι επενδυτές, ακόμη και οι φιλικοί αμερικανοί επενδυτές, σημαίνει είτε ότι δεν βλέπουν αξία στα ελληνικά assets, είτε ακόμη το ρίσκο είναι αποτρεπτικό.
Και οι δύο περιπτώσεις είναι πολύ αρνητικές για την Ελλάδα.
Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια που σημαίνει θεωρητικά ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν και ότι η χώρα μπορεί να κινηθεί αυτόνομα.
Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια που σημαίνει ότι δημιουργείται μια προοπτική την οποία οι επενδυτές έπρεπε να είχαν αρχίσει να προεξοφλούν.
Αντιθέτως τίποτε από αυτά δεν συμβαίνει.
Οι αμερικανοί επενδυτές οι οποίοι έχουν πάρει γραμμή και από τα υπουργεία οικονομικών και εμπορίου παρακολουθούν και απέχουν.
Οι ευρωπαίοι επίσης απέχουν από τα ελληνικά assets.
Τι πραγματικά συμβαίνει γιατί ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα στις 20 Αυγούστου 2018 θα επικοινωνήσει μέσω – ίσως διαγγέλματος – ότι η Ελλάδα μετά από 8 χρόνια μνημονίων βάζει ένα τέλος…οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί και απέχουν;
Ποιες είναι οι αιτίες;
Η Ελλάδα μετά από ένα σοκ μεταρρυθμίσεων, εθνικής τραγωδίας, χρεοκοπιών και 3 μνημονίων με ισάριθμα προγράμματα στήριξης δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τα εξής καίρια ζητήματα
1)Η Ελληνική οικονομία δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Όταν ΔΝΤ και ΕΚΤ θεωρούν το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο μετά το 2032 και οι περισσότεροι αμφισβητούν την ικανότητα της Ελλάδος να παράγει σταθερά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα…μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο…θα χρειαστεί να έρθει και η νέα κυβέρνηση, να φθάσουμε στα μισά της νέας 4ετίας για να υπάρχει μια καθαρή εικόνα.
2)Από τις 4 χώρες (Πορτογαλία, Κύπρος, Ιρλανδία, Ελλάδα) που υποχρεώθηκαν να μπουν σε μνημόνια και να πάρουν δάνεια από τον EFSF – ESM μόνο η Ελλάδα χρειάστηκε 3 γιατί απλά δεν επαρκούσαν ή απέτυχαν τα προηγούμενα δύο και επίσης η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με καταγεγραμμένο μη βιώσιμο χρέος.
3)Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ενώ εξέρχεται από τα μνημόνια δεν έχει επιλύσει το τραπεζικό της πρόβλημα.
Οι τράπεζες πορεύονται με ένα τυφλό βάρος 90 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων, η ποιότητα των κεφαλαίων είναι δραματικά υποβαθμισμένη και επίσης οι τράπεζες τελούν υπό κεφαλαιακούς περιορισμούς capital controls.
Δεν νοείται τραπεζικό σύστημα με capital controls, εάν δεν αρθούν οριστικά και αμετάκλητα κανείς σοβαρός επενδυτής δεν πλησιάζει.
4)Η Ελλάδα όπως και η Κύπρος – σε αντίθεση με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία – δεν έτυχαν και δεν θα τύχουν της ευνοϊκής μεταχείρισης από την ΕΚΤ λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης.
Τα Ιρλανδικά και Πορτογαλικά ομόλογα εντάχθηκαν στην ποσοτική χαλάρωση γιατί πληρούσαν τα κριτήρια – κυρίως πιστοληπτικής διαβάθμισης – και οι αποδόσεις υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά όπου και παραμένουν.
Η Ελλάδα δεν θα ενταχθεί σε ποσοτική χαλάρωση γιατί δεν πληροί τα κριτήρια.
5)Ένας βασικός δείκτης που δείχνει εάν η οικονομική πολιτική αποδίδει είναι η αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες.
Στην Ελλάδα η αύξηση των καταθέσεων είναι δυσανάλογη έναντι των άλλων χωρών που βγήκαν από τα μνημόνια.
Καταγράφεται αύξηση καταθέσεων αλλά ακόμη το χάσμα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών είναι 50 δισεκ.
6)Η Ελλάδα έχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα – όχι ηθικοπλαστικό – να επιλύσει και ακόμη κανείς δεν το έχει επιλύσει.
Έχει συνάψει δάνεια 235 δισεκ. με επιτόκια 0,89% ή 1,5% και μόνο στο ΔΝΤ πληρώνει 3,55%.
Εάν η Ελλάδα δανείζεται στο 4% π.χ. στην 10ετία για να αρχίσει να αποπληρώνει σε βάθος ετών τα δάνεια που έχει συνάψει προφανώς θα αντικαθιστά τον ESM με τα πολύ πιο ακριβά ομόλογα του ιδιωτικού τομέα.
Το 0,89% του ESM με το 4% των ιδιωτών επενδυτών σίγουρα είναι μεγάλη διαφορά.
7)Η Ελλάδα έχει ακραία υπερφορολόγηση και ασαφές οικονομικό μοντέλο.
Πρόσφατα το Misses Institute σε ανάλυση του τόνιζε ότι η Ιρλανδία πρέπει να γίνει πρότυπο στην Ευρώπη γιατί κράτησε το χαμηλό φορολογικό συντελεστή στο 12,5% και κατάφερε – παρ΄ ότι μπήκε στο μνημόνιο – να βγει πρώτη και να επιτυγχάνει εντυπωσιακές επιδόσεις στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, στα φορολογικά έσοδα – πλην των εσόδων από τεχνολογικές εταιρίες τύπου Apple και Google – ενώ οι αποδόσεις των ιρλανδικών ομολόγων τουλάχιστον εντυπωσιάζουν.
Η Ιρλανδία στα 10 χρόνια δανείζεται με επιτόκιο, όσο δανείστηκε η Ελλάδα από τον ESM δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr