Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Οι 10 «εντολές» του ΔΝΤ στην ελληνική κυβέρνηση

Οι 10 «εντολές» του ΔΝΤ στην ελληνική κυβέρνηση

Είναι γνωστό ότι το Ταμείο θα μετάσχει με το ρόλο του υπερ - επόπτη σε τουλάχιστον δύο αξιολογήσεις με βάση το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας ή σε περισσότερες εφόσον κριθεί απαραίτητο

Δέκα εντολές σε φορολογικό, εργασιακά και συνταξιοδοτικό δίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση  για την ελληνική οικονομία.
Οι εντολές αυτές που μεταξύ άλλων αφορούν τις συντάξεις, το αφορολόγητο, τους έμμεσους φόρους, το ΦΠΑ, τον κατώτατο μισθό ακόμη και για τους φοροελέγχους, αποτελούν μια πρόγευση των μεταμνημονιακών ελέγχων που θα διενεργούν οι τεχνοκράτες του Ταμείου τον Οκτώβριο.
Είναι γνωστό ότι το Ταμείο θα μετάσχει με το ρόλο του υπερ - επόπτη σε τουλάχιστον δύο αξιολογήσεις με βάση το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας ή σε περισσότερες εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Στην έκθεσή του, το Ταμείο δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις αφαιρώντας ουσιαστικά  από την κυβέρνηση τα πολιτικά όπλα που σχεδίαζε να ενεργοποιήσει το φθινόπωρο για να περάσει στην μεταμνημονιακή της αντεπίθεση έχοντας πάντα το βλέμμα της στραμμένο στις κάλπες.
Πρόκειται ουσιαστικά για το πακέτο ελαφρύνσεων ύψους 750 εκατ. ευρώ που σκοπεύει να ανοίξει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ και περιλαμβάνει μια σειρά στοχευμένων φορολογικών παρεμβάσεων κυρίως προς τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα που έχουν δεχθεί απανωτά χτυπήματα τα τελευταία χρόνια.  
Σε αυτή τη φάση το ΔΝΤ δέχεται το βασικό σενάριο του μεταμνημονιακού πλαισίου το οποίο προβλέπει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.
Ομως οι εκτιμήσεις του διαφέρουν από αυτές που έχει ενσωματώσει η ελληνική πλευρά στο Μεσοπρόθεσμο για πλεονάσματα που κλιμακώνονται ώς το 5,19% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, τα οποία θα τις δώσουν την ευχέρεια για στοχευμένες παροχές και φοροελαφρύνσεις.
Στην επιστολή του, η οποία συνοδεύει την έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος μεταφέρει την ενόχληση των ελληνικών αρχών επειδή «δεν προβλέπεται καθόλου πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος από το 2019 ώς το 2022».

Αναλυτικότερα  ο «δεκάλογος» των εντολών του ΔΝΤ έχει ως εξής:    

1.       Περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2019 με στόχο την εξοικονόμηση πόρων 3,063 δισ. ευρώ.

2.       Μείωση αφορολόγητου:
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες θα «κουρευτεί» κατά 3.000 ευρώ.
Η μείωση αυτή θα φέρει έξτρα φόρους έως και 650 ευρώ στους φορολογούμενους αγγίζοντας ακόμη και όσους αμείβονται με 500 ευρώ το μήνα.
Ακόμη και με την ενεργοποίηση των αντίμετρων, της μείωσης δηλαδή του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% που εφαρμόζεται σήμερα για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ στο 20% και την νέα κλίμακα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης οι επιβαρύνσεις για τους έχοντες ετήσια εισοδήματα έως 20.000 ευρώ αγγίζουν ακόμα και τα 500 ευρώ.

3.       Εφαρμογή μειωμένου αλλά ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ με πλήρη κατάργηση των εξαιρέσεων / εκπτώσεων.

4.       «Πάγωμα» των προσλήψεων στο ελληνικό δημόσιο.

5.       Προσαρμογή κατώτατων μισθών σύμφωνα με την πορεία της παραγωγικότητας ώστε να μην υπάρξει επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα .  

6.       Αυστηρότερα μέτρα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στο πλαίσιο αυτό επιταχύνεται η διαδικασία προμήθειας λογισμικού με το οποίο θα αυξηθεί ο βαθμός αυτοματοποίησης των κατασχέσεων που πραγματοποιεί η φορολογική διοίκηση σε βάρος όσων δεν εξοφλούν εγκαίρως τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Ο τελικός στόχος είναι η όλη διαδικασία επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης να είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, χωρίς δηλαδή την παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα.

7.       Μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο οφειλών που κρίνονται ανεπίδεκτες είσπραξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 101,35 δις. ευρώ, τα 15,9 δις. ευρώ θεωρούνται μη εισπράξιμα με αποτέλεσμα τα πραγματικά χρέη προς την Εφορία να διαμορφώνονται στα 85,45 δις. ευρώ.

8.       Ανάπτυξη  συστημάτων διαχείρισης των κινδύνων συμμόρφωσης των φορολογούμενων.   

9.       Εκσυγχρονισμός των πρακτικών φορολογικού ελέγχου.

10.   Μείωση ασφαλιστικών εισφορών.

 

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης