Χρηματιστήριο & Αγορές

Αποκλείεται έκτακτη φορολόγηση 700 εκατ στα τραπεζικά κέρδη το 2025 - Να τι δημιούργησαν με την επαχθή υπερφορολόγηση των διυλιστηρίων

Αποκλείεται έκτακτη φορολόγηση 700 εκατ στα τραπεζικά κέρδη το 2025 - Να τι δημιούργησαν με την επαχθή υπερφορολόγηση των διυλιστηρίων
Το σύνδρομο της υπερφορολόγησης πρέπει να αποβληθεί από την αγορά

Η αβεβαιότητα που έχει σκορπίσει στα επενδυτικά funds η μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης ακουμπά και τον τραπεζικό τομέα, με συνέπεια να απαιτούνται δημοσιεύματα, που διευκρινίιζουν τι πρόκειται να ισχύσει, όπως αυτό του bankingnews.gr.

Οι φήμες που έχουν κυκλοφορήσει και θέλουν το ελληνικό δημόσιο να επιβάλει έκτακτη φορολογία στα τραπεζικά κέρδη έως τον Μάρτιο 2025… είναι τελείως ανυπόστατες, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του bankingnews.gr (ΒΝ).
Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει φήμες ότι το ελληνικό δημόσιο θα επιβάλλει έκτακτο φόρο που θα αναλογεί στο 20% επί των κερδών πέραν της κλασικής φορολογίας... δηλαδή 20% - έκτακτο φόρο - δηλαδή περίπου 650 με 700 εκατ ευρώ...

Η αβεβαιότητα που πλήττει καίρια την επενδυτική εμπιστοσύνη έχει δημιουργήσει και δημιουργεί πολλαπλές επιπτώσεις στο συνολο της αγοράς. Ξεκίνησε από τον αιφνίδιο φόρο στα διυλιστήρια μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών για να βρεθούν έσοδα για επιδόματα. Έτσι η κυβέρνηση ακύρωσε την φιλοεπενδυτική της εικόνα, που ας ελπίσουμε ότι θα είναι προσωρινό φαινόμενο.

Όμως αποτέλεσε ένα ολέθριο λάθος, καθώς οι όμιλοι αυτοί εκπονούν επενδυτικά προγράμματα δισ και υπέστησαν σημαντικές ζημίες στην κορύφωση της πανδημίας, για τις οποίες δεν βοηθήθηκαν από πουθενα.
Κατά τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση άλλαξε τους όρους παιχνιδιού, κατά το δοκούν δυναμιτίζοντας το επενδυτικό κλίμα.


Οι τράπεζες



Το θέμα έκτακτης φορολόγησης των τραπεζικών κερδών έχει αποκλειστεί ως σενάριο για δύο βασικούς λόγους:

1)Γιατί οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν πολύ υψηλό DTC δηλαδή αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις και αυτό θα επηρεάσει σημαντικά τη διαχείριση του…
Επίσης πρόσφατα σημειώθηκαν αλλαγές στον τρόπο απόσβεσης του DTC.
Advertisement
Μια έκτακτη φορολόγηση στα τραπεζικά κέρδη... θα ήταν σαν να ακυρώνει αυτό το μέτρο επιτάχυνσης του DTC...
Σημειώνεται πως τα DTCs επρόκειτο αρχικά να αποσβεστούν πλήρως έως το 2041, ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν τώρα ετήσια επιπλέον απόσβεση ύψους 130 με190 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 29% της προβλεπόμενης απόδοσης προς τους μετόχους.
Ο επιταχυνόμενος ρυθμός αποσβέσεων θα οδηγήσει σε μια πιο καθαρή κεφαλαιακή βάση, με πλήρη εξάλειψη των DTCs έως το 2032-2034, και θα μειώσει το ποσοστό τους επί του δείκτη CET1 έως το τέλος του 2027

  • στο 20% για τη Eurobank (BB+/Θετικό/B),
  • περίπου 25% για την Alpha Bank (BB+/Σταθερό/B)
  • περίπου 25% στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (BB+/Θετικό/B), και
  • 30% για την Τράπεζα Πειραιώς (BB/Θετικό/B).


Παρότι η πλήρης απόσβεση των DTCs θα διαρκέσει αρκετό χρόνο και η βαρύτητά τους στο κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει υψηλότερη από αυτή των ευρωπαϊκών τραπεζών τουλάχιστον έως το 2027, εντούτοις είναι θετική εξέλιξη.

2) Μια τέτοια απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις κατευθυντήριες γραμμές του εποπτικού μηχανισμού, του SSM.
Η πιθανότητα να φορολογηθούν εκτάκτως τα τραπεζικά κέρδη είναι μηδενική, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στον κλάδο, ανέφερε ο κορυφαίος τραπεζίτης στο ΒΝ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης