Το ελληνικό χρέος αναμένεται να μειωθεί από το 2019 και μετά, ωστόσο θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης
Η συμφωνία του Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στηρίζει το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας (B3, θετικό), σημειώνει η Moody's στην ετήσια ανάλυσή του για την Ελλάδα, με ημερομηνία 26 Ιουλίου 2018, με τον οίκο αξιολόγησης ωστόσο να εκτιμά ότι το χρέος θα χρειαστεί νέα ελάφρυνση το 2030.
Το ελληνικό χρέος αναμένεται να μειωθεί από το 2019 και μετά, ωστόσο θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης.
Όσον αφορά τις τράπεζες, η Moody's εκτιμά ότι παραμένουν αδύναμες παρά την πρόσφατη βελτίωση.
«Κλειδί» τον οίκο αξιολόγησης αποτελεί η ενίσχυση των επενδύσεων, προκειμένου να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα η οικονομική ανάπτυξη.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο αναβάθμισης, σύμφωνα με τους αναλυτές είναι πιθανή, εάν συνεχιστεί η θετική μεταρρυθμιστική προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο του 2018.
«Η δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους διασφαλίζει ότι οι υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας θα είναι πολύ διαχειρίσιμες τα επόμενα 10 χρόνια, στηρίζοντας την επιστροφή στις αγορές», σημειώνουν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με τη Moody's, το πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους αποτελεί σημείο αναφοράς στην ανάκαμψη της Ελλάδας από τη βαθιά οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κρίση», σχολιάζει η Kathrin Muehlbronner, αντιπρόεδρος της Moody's και συντάκτης της έκθεσης.
Όπως εξηγεί, η συμφωνία για το χρέος απεικονίζει τόσο τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε από τις ελληνικές αρχές για τη διόρθωση των αιτιών της κρίσης όσο και την ισχυρή και διαρκή στήριξη των πιστωτών της χώρας στην Ευρωζώνη.
Στο πλαίσιο της ελάφρυνσης του χρέους, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό τη στενή εποπτεία των πιστωτών της, στοιχείο το οποίο αποτελεί θετική έκπληξη κατά την άποψη του Moody's, καθώς θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε μεταρρυθμιστική πορεία.
Εύσημα στην κυβέρνηση για τη δημοσιονομική προσπάθεια
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στα δημοσιονομικά.
Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, κατέγραψε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4% περίπου του ΑΕΠ και δεσμεύτηκε για ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα πέντε χρόνια, το οποίο θα πρέπει να είναι σε γενικές γραμμές εφικτό. Η είσπραξη φόρων βελτιώθηκε και οι δαπάνες μειώθηκαν σε διαρθρωτική βάση.
Έχει σημειωθεί επίσης πρόοδος όσον αφορά την ευθυγράμμιση των παλαιών αδύναμων και πολιτικοποιημένων θεσμών της Ελλάδας, με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι ελληνικές αρχές έχουν θεσπίσει νομοθετικά μέτρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της λειτουργικής ανεξαρτησίας των θεσμών.
Αυτό δημιουργεί κάποια εμπιστοσύνη ότι ο κίνδυνος να ανατραπούν οι μεταρρυθμίσεις, έχει μειωθεί.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Moody's, το πολύ υψηλό χρέος της Ελλάδας - σχεδόν το 180% του ΑΕΠ - θα αρχίσει να μειώνεται από το 2019 και μετά, αλλά θα παραμείνει πολύ υψηλό για τις επόμενες δεκαετίες.
Ο συνδυασμός πολύ μεγάλης διάρκειας ωριμάνσεων του χρέους και χαμηλών επιτοκίων μετριάζουν τους κινδύνους από ένα τέτοιο υψηλό επίπεδο χρέους, αλλά η Ελλάδα ενδέχεται να απαιτήσει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους το 2030, όπως αναγνώρισαν και οι πιστωτές της Ευρωζώνης.
Ανάπτυξη 2% το 2018-2019
Η Ελλάδα χρειάζεται επίσης μεγαλύτερες επενδύσεις για τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα.
Σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ που βγήκαν από την ύφεση και την κρίση, οι επενδυτικές επιδόσεις της Ελλάδας ήταν πολύ αδύναμες, με το σχηματισμό κεφαλαίου να ανέρχεται μόλις στο 40% του επιπέδου πριν από την κρίση.
Ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μειώσει τον υψηλό φορολογικό συντελεστή και, γενικότερα, να εργαστεί για τη δημιουργία φιλικότερου προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος, απομένει να δούμε πόσο γρήγορα θα αποφέρουν καρπούς αυτές οι αλλαγές.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Moody's, οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης θα παραμείνουν μέτριες, με πρόβλεψη για ανάπτυξη του ΑΕΠ με ρυθμό 2% το 2018 και το 2019.
Παραμένουν αδύναμες οι τράπεζες
Ο τραπεζικός τομέας παραμένει αδύναμος, σύμφωνα με τη Moody's, παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις. Σε αυτόνομη βάση, οι συστημικές τράπεζες παραμένουν αδύναμες, με χαμηλή ποιότητα ενεργητικού, χαμηλή κερδοφορία και μεγάλο μερίδιο κατώτερης ποιότητας κεφαλαίων, με τη μορφή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.
Οι τράπεζες θα πρέπει να επιταχύνουν σημαντικά τη διάθεση των μη εξυπηρετο΄λυμενων δανείων, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους που συμφωνήθηκαν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Πότε είναι πιθανή η αναβάθμιση
Όσον αφορά το ενδεχόμενο αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, θα μπορούσε να συμβει εάν διατηρηθεί η θετική απόδοση της κυβέρνησης όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής.
Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρότερη από την αναμενόμενη και οικονομική ανάπτυξη και σε ταχύτερη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους.
Οι ταχύτερες από τις αναμενόμενες βελτιώσεις στις τράπεζες, θα ήταν επίσης θετικές.
Από την άλλη πλευρά, η καθοδική πίεση στην αξιολόγηση, θα μπορούσε να αναπτυχθεί αν η ελληνική κυβέρνηση αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις ή εάν επανεμφανιστεί η ένταση με τους επίσημους πιστωτές.
Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την υποστήριξη της Ευρωζώνης προς τη χώρα, προειδοποιεί η Moody's.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr