Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με ιστορικό υψηλό «φλερτάρει» η τιμή της MWh στην αυριανή (18/7) δημοπρασία ΝΟΜΕ – Δεν αποκλείεται να αγγίξει τα 47 ευρώ

Με ιστορικό υψηλό «φλερτάρει» η τιμή της MWh στην αυριανή (18/7) δημοπρασία ΝΟΜΕ – Δεν αποκλείεται να αγγίξει τα 47 ευρώ

Στη δημοπρασία θα διατεθούν 400 ΜWh/h με τη τιμή εκκίνησης στα 36,34 ευρώ ανά MWh

Σε υψηλά επίπεδα, ίσως και υψηλότερα από τις προηγούμενες δημοπρασίες, εκτιμάται ότι θα κινηθεί η τιμή και κατά την αυριανή (18/7) δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ.
Μάλιστα παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η τιμή μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 47 ευρώ/MWh, ξεπερνώντας ακόμη και την ανώτατη τιμή του Οκτωβρίου του 2017 που είχε διαμορφωθεί στα 45,15 ευρώ/MWh.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από αυτή την κορύφωση, η ανώτατη τιμή της δημοπρασίας του Φεβρουαρίου του 2018 αποκλιμακώθηκε στα 41,25  ευρώ/MWh για να ανέβει στα 42,05 ευρώ/MWh τον περασμένο Απρίλιο.

Για την αυριανή δημοπρασία, στη διάρκεια της οποίας θα διατεθούν 400 ΜWh/h με τη νέα υψηλότερη τιμή εκκίνησης των 36,34 ευρώ ανά MWh, εκτιμάται ότι η τελική τιμή θα κινηθεί πάνω από τα 42 και κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να φθάσει τα 47 ευρώ ανά MWh.
Η συνεχής άνοδος της Οριακής Τιμής του Συστήματος όλους τους τελευταίους μήνες με τις τιμές να κινούνται άνω των 60 ευρώ ανά MWh και σε κάποιες ώρες της ημέρας να φθάνουν τα 65 ευρώ ανά MWh ακόμη και τα 68 ευρώ ανά MWh, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των ρύπων δημιουργούν περιθώρια για τις συμμετέχοντες στη δημοπρασία και αυτός είναι ο πρώτος και βασικότερος λόγος για τον οποίο αναμένεται να ανέβουν και πάλι οι τιμές των ΝΟΜΕ.

Μεγαλύτερα τα περιθώρια κινήσεων από τους ιδιώτες

Εξάλλου με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πια πλαφόν στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από ΝΟΜΕ οι συμμετέχοντες μπορούν να κινηθούν ελεύθερα και να διεκδικήσουν ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών τους στην εσωτερική αγορά.
Ειδικά το θέμα των εξαγωγών προβληματίζει τη ΡΑΕ, η οποία έχει το δικαίωμα έρευνας και επιβολής κυρώσεων εάν διαπιστώσει υπερχρήση των ΝΟΜΕ.
Όμως η διαδικασία αυτή είναι αρκετά χρονοβόρα και ακόμη και εάν ενεργοποιηθεί δεν θα εμποδίσει την άνοδο της τιμής στην αυριανή δημοπρασία.
Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, ακόμη και με τιμή γύρω από τα 45 ευρώ ανά MWh ή και υψηλότερη, λόγω της ανόδου της ΟΤΣ υπάρχουν πλέον περιθώρια για τις ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας ρεύματος.
Μάλιστα οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η ΔΕΗ τους επόμενους μήνες θα αισθανθεί έντονο τον ανταγωνισμό κυρίως στη μέση τάση όπου τα συμβόλαια που έχει συνάψει με εμπορικές επιχειρήσεις, αλυσίδες καταστημάτων, δήμους ακόμη και βιομηχανίες, κατ’ αρχήν δεν έχουν χρονικές δεσμεύσεις και δεύτερον έχουν σταθερή τιμή χωρίς διακριτή χρέωση CO2.
Αυτά τα δεδομένα δίνουν σημαντικά περιθώρια ελιγμών στους ιδιώτες προμηθευτές και δυνατότητες να πάρουν μερίδια από τη ΔΕΗ.   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης