Αναλύσεις

Έκλεισε η συμφωνία Ελλάδας και FYROM - Τσίπρας: Όνομα erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό

Έκλεισε η συμφωνία Ελλάδας και FYROM - Τσίπρας: Όνομα erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό

 - Η ΠΓΜΔ θα προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση - Παράλληλο διάγγελμα Τσίπρα - Zaev

(upd) Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς ολοκληρώθηκε η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του Z. Zaev.
«Μεταφέρω καλά νέα.
Πριν από λίγο καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.
Για ένα θέμα που μας απασχολεί πάρα πολλά χρόνια.
Έχουμε, λοιπόν, μία καλή συμφωνία, η οποία θα καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά.
Προϋποθέσεις που αποτελούν τους βασικούς άξονες.
Έχουμε μία σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, πράγμα που σημαίνει, γεγονός που σημαίνει ότι οι γείτονές μας θα προχωρήσουν σε συνταγματική αναθεώρηση.
Η συμφωνία προβλέπει αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας πέραν από το όνομα αλλά και σε άλλα σημεία που έχουν αλυτρωτικό χαρακτήρα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός παρουσία των ΜΜΕ.
Τόνισε ότι ακολούθως θα ενημερώσει τηλεφωνικά τους αρχηγούς των κομμάτων, ενώ μετά από επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής, θα υπάρξει ειδική συνεδρίαση, ώστε ο κ. Τσίπρας να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία, όπως ο ίδιος τόνισε.
Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για την τήρηση της «κοινοβουλευτικής τάξης».
«Η ευθύνη για το εάν πραγματικά η γειτονική μας χώρα εννοεί την τήρηση των υποσχέσεων είναι δικό της θέμα.
Η εθνική μας θέση είνια η αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.
Από τις αλλαγές που θα έχουν γίνει στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας θα εκτιμηθεί η στάση και θα υπάρξει η αποδοχή από τη Βουλή των Ελλήνων.
Αρχικά αρκετοί πίστεψαν ότι το όλο ζήτημα θα μπορούσε να λυθεί με μία απλή διεθνή συμφωνία.
Αυτό θα ήταν αδιανόητο.
Εναπόκειτια στην ΠΓΔΜ να κάνει πράξη και σε συνταγματικό επίπεδο αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε.
Εφόσον τα τηρήσει.
Αυτός ο σεβασμός της Ιστορίας, που είχε κακοπάθει από την ανεύθυνη στάση ορισμένων ηγετών της, είναι ένα καλό διαβατήριο για την περαιτέρω πορεία της ΠΓΔΜ.
Δεν ήταν μόνο παραβίαση των διεθνών κανόνων το να διεκδικεί την κληρονομιά της Αρχαίας Μακεδονίας, οδηγούσε σε γελιοποίηση των ηγετών του γειτονικού κράτους.
Η συζήτηση στη Βουλή, δείχνει ότι στην Ελλάδα σεβόμαστε πάνω απ' όλα τη δημοκρατία», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι κ. Τσίπρας και Zaev θα έχουν παράλληλο διάγγελμα στις 19.30 ώρα Ελλάδος, προκειμένου να ανακοινώσουν ο καθένας στους πολίτες της χώρας του τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν.

Νωρίτερα:

 

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ενημερώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς ολοκληρώθηκε η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του Z. Zaev.
Όλα δείχνουν πως οι δύο πρωθυπουργοί έχουν έρθει σε συμφωνία για το θέμα της ονομασίας της γείτονας χώρας.
Ενδεικτικό των εξελίξεων είναι και το γεγονός ότι σε λίγη ώρα, ο Zaev θα απευθύνει διάγγελμα στον λαό των Σκοπίων.
Πλέον μεγάλο ερώτημα αποτελεί η στάση που θα τηρήσει ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, ο οποίος διεμήνυσε σήμερα ότι «δεν συμφωνούμε και δεν ψηφίσουμε οποιαδήποτε συμφωνία περιέχει τον όρο «Μακεδονία»».
Όπως έχει προαναγγελθεί ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει τηλεφωνικά και τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ αναμένεται ότι θα υπάρξει διάγγελμα και του Έλληνα πρωθυπουργού και μάλιστα στις 19.30 ταυτόχρονα με τον κ. Zaev.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να υπάρξει και έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να υπάρξει εκτενής ενημέρωση των βουλευτών.
Υπάρχει συμφωνία, πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση και η ονομασία είναι erga omnes: αυτό σημείωναν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης.

Τα γεγονότα του τελευταίου 24ωρου δείχνουν ότι πλησιάζουμε - εκτός απροόπτου - προς το τέλος μιας πολύχρονης κι επώδυνης διαδρομής σε ότι αφορά το ονοματολογικό των Σκοπίων με πιθανή ονομασία το «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija)
Μετά από 28 χρόνια αντιπαραθέσεων  ανάμεσα στις δύο χώρες, τόσο σε πολιτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο σε ότι αφορά το πολύπαθο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων η νέα τηλεφωνική επικοινωνία που αναμένεται να έχουν σήμερα Τρίτη 12/6, Τσίπρας και Ζάεφ αναμένεται να σφραγίσει μια καταρχήν συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες και να δρομολογήσει τις επόμενες κινήσεις.
Παρά το γεγονός ότι οι εκκρεμότητες που παραμένουν ανοικτές, αφορούν λεπτομέρειες για να «δώσουν τα χέρια» οι δύο χώρες, τα παζάρια συνεχίζονται ως την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν και οι δύο πλευρές. 
Ναι, μεν, υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας στο Μαξίμου μετά το διπλωματικό θρίλερ των προηγούμενων ημερών που οδήγησε τελικά στο πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα το μεσημέρι, ωστόσο, καθώς φαίνεται, το «αγκάθι» που ακούει στο όνομα erga omnes, δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη.
Προσδοκούν όμως, στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι ο Ζόραν Ζάεφ θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα σήμερα Τρίτη 12/6 και θα κλείσει τη συμφωνία με τον Έλληνα ομόλογό του.
Αν επιτευχθεί, θα ακολουθήσει η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες, η οποία τοποθετείται προς το τέλος της εβδομάδας καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων θα βρίσκονται σε Μόσχα και Γερμανία αντίστοιχα, την Τρίτη και την Τετάρτη.
Βέβαια, αν κλείσει το ονοματολογικό, δεν σημαίνει ότι επιλύεται ταυτόχρονα και το Σκοπιανό ζήτημα.
Υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν στη συνέχεια, τα οποία είναι κρίσιμα για την οριστική διευθέτηση του θέματος.
Τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες θα διαδεχθεί μια επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς το ΝΑΤΟ στην οποία θα αναφέρει ότι εάν τα Σκόπια αλλάξουν το Σύνταγμά τους  και εφαρμόσουν ότι προβλέπει αυτή η συμφωνία, τότε θα μπορούν να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ.
Η επόμενη κίνηση θα γίνει κάποια στιγμή, το φθινόπωρο από τον Ζόραν Ζάεφ ο οποίος θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα στη χώρα του, όπου και θα προσπαθήσει να περάσει τις αλλαγές που θέλει.
Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα, η έκτακτη συνέντευξη Τύπου που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, λίγο μετά το τηλεφώνημα Τσίπρα - Ζάεφ, πυροδότησε σενάρια αναφορικά με τις προθέσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, δεδομένης της διαφωνίας του με την επικείμενη συμφωνία.
Πάντως, στη σημερινή του συνέντευξη ο κ.Καμμένος διεμήνυσε ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία αλλά και ότι δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Zaev: Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα, αναμένω θετικές εξελίξεις

Την στιγμή που στην Αθήνα καλλιεργείται κλίμα αισιοδοξίας σχετικά με την επίλυση του ονοματολογικού των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της γειτονιικής χώρας, Zoran Zaev, κρατά πιο συγκρατημένη στάση.
Ειδικότερα σε σημερινές (12/6/2018) του δηλώσεις τόνισε ότι αναμένει στη επικοινωνία που θα έχει το απόγευμα με τον Αλέξη Τσίπρα να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία.
«Χθες είχαμε μια εξαιρετική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.
Ελπίζω ότι σήμερα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι θετικό στον κόσμο.
Είπα ότι είμαι φύσει αισιόδοξος και είναι πιθανόν να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μια πολύ κρίσιμη συνάντηση για μένα.
Ελπίζω ότι θα καλύψουμε όλες τις πτυχές για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και των δυο πλευρών», είπε στους δημοσιογράφους ο Zaev.
Αναφερόμενος στο που θα γίνουν οι ανακοινώσεις, ο ίδιος δήλωσε ότι εάν κλείσει σήμερα, οι επιμέρους λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν άμεσα.
«Ξέρουμε για τις Πρέσπες, ήταν επιθυμία μας αυτό εδώ και πολύ καιρό ακόμα και κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα περίμενα να γίνουν όλα βήμα – βήμα.
Να δούμε αν θα υπάρξει συμφωνία, και αν υπάρξει συμφωνία θα ορίσουμε τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.
Δηλαδή, το πως θα ενημερώσουμε τους πολίτες αλλά και το που θα μπουν οι τελικές υπογραφές» δήλωσε.
Τέλος, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αναφέρθηκε και στα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι.
«Βόρεια, Άνω, Νέα, του Βαρδάρη, πολλά ονόματα είναι στο τραπέζι.
Ξέρετε τις προτάσεις του Nimetz αλλά εγώ θα περίμενα μέχρι το τέλος για να το ανακοινώσω γιατί αλήθεια συμφωνία δεν έχουμε ακόμα.
Ελπίζω να έχουμε συμφωνία ή να την έχουμε πολύ σύντομα» είπε ο Zaev.

Ivanov (πρόεδρος πΓΔΜ): Τα σημαντικά ζητήματα δεν λύνονται από το τηλέφωνο

Κριτική στην τακτική που ακολουθούν Τσίπρας - Zaev για την επίλυση του ονοματολογικού, άσκησε ο πρόεδρος της πΓΔΜ, George Ivanov.
«Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί μέσω τηλεφώνου και δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται ως μια προσωπική συμφωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών», τόνισε ο πρόεδρος της FYROM.
Υποστήριξε επίσης ότι μια λύση η οποία δεν θα συνοδευόταν από συνταγματικές αλλαγές, δεν θα επηρέαζε αρνητικά την ενταξιακή πορεία σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπως μεταδίδει το Πρακτορείο Ειδήσεων Independent Balkan News.

Καμμένος: Δεν συμφωνούμε και δεν ψηφίζουμε τη συμφωνία

Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα έστειλε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός εταίρος, Πάνος, Καμμένος, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία εάν περιέχει τον όρο «Μακεδονία».
«Δεν συμφωνούμε και δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία για το Σκοπιανό» δήλωσε ο κ.Καμμένος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και λίγες ώρες πριν την τελική - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις - τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Zoran Zaev, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Μάλιστα, ο κ. Καμμένος αποπειράθηκε να προδικάσει και τη θέση της πΓΔΜ, προβλέποντας ότι η συμφωνία δεν θα γίνει αποδεκτή ούτε από την πλευρά των Σκοπίων είτε η κυβέρνηση την θέσει σε δημοψήφισμα είτε επιχειρήσει να την περάσει από τη Βουλή.
Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ζήτησε από τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει τη θέση της και «να πει από τώρα εάν θα ψηφίσει τη συμφωνία.
Εμείς είμαστε ξεκάθαροι, δεν ψηφίζουμε συμφωνία με τον όρο "Μακεδονία"».
Πάντως, ο κ. Καμμένος θέλοντας να κατευνάσει λίγο τα πνεύματα και να μην προκαλέσει σενάρια πρόωρων εκλογών ή πτώσης της κυβέρνησης λόγω του Σκοπιανού, δήλωσε ότι «όλη αυτή η διαδικασία με την πιθανή κύρωση της συμφωνίας για το Σκοπιανό μπορεί να κρατήσει περισσότερο από ένα χρόνο» δηλ. μετά τη διεξαγωγή των εκλογών το 2019.

 

 Νωρίτερα

Για το απόγευμα μεταφέρεται το δεύτερο και τελικό επί της συμφωνίας τηλεφώνημα Τσίπρα-Ζάεφ ενώ οι εξελίξεις στο εσωτερικό είναι ραγδαίες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το τηλεφώνημα ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς θα πραγματοποιηθεί τελικά το απόγευμα γιατί θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί και ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς και από τις δύο πλευρές. Η διαφορά ώρας με την Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται ο Νίμιτς είναι ο λόγος μετάθεσης του τηλεφώνηματος Ζάεφ-Τσίπρα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ ο Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στις 19:00 το απόγευμα.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα κάνει διάγγελμα για τη συμφωνία που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές, για την ονομασία των Σκοπίων, συμβολικά, στις Πρέσπες. 

 

Κλειδώνει» το «Severna Makedonijα»

 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το όνομα θα είναι το Severna Makedonija, δηλαδή το «Βόρεια Μακεδονία». Είναι το όνομα που πιθανότατα αποδέχονται οι γείτονες και αποτελεί επιλογή του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος επιλέγει από τρεις εναλλακτικές: NOVA, GORNA, SEVERNA.

Μάλιστα, διευκρινίζεται ότι «στη γλώσσα, αυτό που θα λέει η συμφωνία και έχει συμφωνηθεί είναι ότι θα προσδιορίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμια κληρονομιά και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες».

 

 

Ο Καμμένος δεν ψηφίζει αλλά δεν αποχωρεί από την κυβέρνηση

 

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος ετοιμάζεται να δώσει συνέντευξη τύπου στις 12 το μεσημέρι.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το όνομα των Σκοπίων στο οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση θα είναι «Βόρεια Μακεδονία», εντούτοις οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από το κυβερνητικό σχήμα.

Στην κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για να διαχειριστούν πολιτικά τον ερχομό της πιθανής συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, είχαν μακρά συνομιλία την Δευτέρα το πρωί.

Ο κ. Καμμένος φέρεται να εξέφρασε την πάγια θέση του ότι αρνείται να ψηφίσει ονομασία με το όνομα «Μακεδονία», πλην όμως το Μαξίμου εξακολουθεί να διαμηνύει ότι παρά το υπάρχον πολιτικό πρόβλημα να μην στηρίζει ο κυβερνητικός εταίρος, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα κυβερνητικής συνοχής. Όπερ και σημαίνει ότι η πολιτική συμβίωση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα συνεχιστεί κανονικά.

 

Αντιδράσεις από τη ΝΔ-Συνάντηση με Παυλόπουλο ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

 

Άμεση συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης, στις 10 το πρωί της Τρίτης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε άμεση συνάντηση μαζί του, η οποία θα γίνει εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το αίτημα του προέδρου της ΝΔ αφορά στις εξελίξεις στο σκοπιανό.

Ας σημειωθεί ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 7 το βράδυ, επομένως η συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ ενδέχεται να ακολουθήσει.

 

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης