Η κυβέρνηση Cottarelli δεν προχωρά και όλα δείχνουν πως η Ιταλία οδηγείται σε πρόωρες εκλογές μεταξύ 9/9 και 7/10
Ο Carlo Cottarelli μπορεί μόλις χθες να πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο Sergio Mattarella και να κινείται με γοργούς ρυθμούς για την επιλογή των προσώπων που θα προτείνει ως υπουργούς για την κυβέρνηση του (θα παρουσιάσει τη σχετική λίστα στον Mattarella στις 16:30 σήμερα το απόγευμα) αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα καταφέρει να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και ότι η Ιταλία θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, όπου τον πρώτο λόγο θα έχουν το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ευρωπαϊκή προοπτική της και για τη σχέση της με την ΕΕ.
Ήδη το Κίνημα των 5 Αστέρων, η Λέγκα του Βορρά και η Forza Italia του Berlusconi, οι οποίες έχουν και την πλειοψηφία σε Βουλή και Γερουσία, έχουν διαμηνύσει με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο πως δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Cottarelli.
Κάτι που σημαίνει πως εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, η Ιταλία θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου, κάπου μεταξύ της 9ης Σεπτεμβρίου και της 7ης Οκτωβρίου.
Άλλωστε το είπε ξεκάθαρα και ο ίδιος ο Cottarelli.
Η εντολή που έλαβε από τον Mattarella είναι να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.
Αν πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης, οι εκλογές θα γίνουν στις αρχές του 2019 και αφού θα έχει εγκριθεί και ο προϋπολογισμός, εάν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, η Ιταλία θα πάει σε εκλογές μετά τον Αύγουστο.
Και αν το τοπίο σχετικά με τις άμεσες πολιτικές εξελίξεις φαίνεται πλέον να έχει ξεκαθαρίσει και να είναι σαφής ο βραχυπρόθεσμος ορίζοντας των πολιτικών γεγονότων, η συζήτηση επιστρέφει και πάλι σε καθαρά πολιτικά ζητήματα.
Και συγκεκριμένα στις πολιτικές ισορροπίες, με το μεγαλύτερο ερώτημα να είναι αν τελικά το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά θα ενώσουν δυνάμεις και θα κατέβουν μαζί στις επόμενες εκλογές.
Θα σαρώσουν στην επόμενη κάλπη αν κατέβουν μαζί M5S και Λέγκα του Βορρά
Όπως επισημαίνουν ιταλικά ΜΜΕ, το σενάριο αυτό δεν είναι και τόσο ουτοπικό ή μακρινό.
Άλλωστε ερωτηθείς σχετικά ο επικεφαλής της Λέγκα, Matteo Salvini είπε πως το βλέπει και πως θα το αξιολογήσει.
Υπενθυμίζεται πως στις τελευταίες εκλογές η Λέγκα του Βορρά μαζί με την Forza Italia και μια σειρά από δεξιά και ακροδεξιά κόμματα ένωσαν τις δυνάμεις τους και σχημάτισαν την κεντροδεξιά συμμαχία, η οποία έλαβε και το 37% των ψήφων.
Μάλιστα η Λέγκα έλαβε το 17% έναντι 14% που πήρε η Forza Italia.
Δεδομένου λοιπόν ότι το Κίνημα των 5 Αστέρων έλαβε το 32% των ψήφων και άρα ήταν το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους και ότι η Λέγκα είχε τη μεγαλύτερη δύναμη στην κεντροδεξιά συμμαχία, Di Maio και Salvini είχαν τον πρώτο λόγο για το σχηματισμό κυβέρνησης (και αφού είχε δώσει το πράσινο φως ο Berlusconi).
Πλέον όμως τα δεδομένα φαίνεται να έχουν αλλάξει και ο Salvini πράγματι να εξετάζει να κατέβει στις επόμενες εκλογές αν όχι σύμμαχος με τον Di Maio, τουλάχιστον όχι αντίπαλος του.
Άλλωστε το κυβερνητικό πρόγραμμα τους υπάρχει ήδη, όπως ήδη υπάρχει και η συμφωνία τους για την «κυβέρνηση της αλλαγής».
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Είναι και η πρόβλεψη αναλυτών ότι το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά θα σαρώσουν στις επόμενες εκλογές.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Cattaneo, εάν τα δύο κόμματα συμφωνήσουν θα σαρώσουν τις μονοεδρικές περιφέρειες της Ιταλίας, κάτι που θα τους δώσει ένα επιπλέον bonus της τάξης του 15% που θα έκανε την Ιταλία να βαφτεί κυριολεκτικά στο πράσινο και στο κίτρινο, στα χρώματα δηλαδή του Κινήματος και της Λέγκα.
Βάσει της έρευνας αυτής και με εξαίρεση τα αστικά κέντρα του Μιλάνο και του Τορίνο, και εν μέρει των περιφερειών της Εμίλια, της Τοσκάνης και του Τρεντίνο – Άλτο Αντίτζε, ο «κιτρινο-πράσινος άξονας» του Κινήματος και της Λέγκα θα επικρατούσε σε όλη την υπόλοιπη ιταλική επικράτεια.
Και θα λάμβανε το 94% των μονοεδρικών περιφερειών για τη Βουλή (δηλαδή τις 219 από τις 232 έδρες) και το 90% των μονοεδρικών περιφερειών για τη Γερουσία (δηλαδή τις 104 από τις 116 έδρες).
«Τα δύο κόμματα θα έβλεπαν τις έδρες τους να αυξάνονται σημαντικά καθώς θα εκκινούσαν από μια κοινοβουλευτική βάση στήριξης του 35%.
Αυτό σημαίνει ότι στη Βουλή θα είχαν την πλειοψηφία των δύο τρίτων με 425 έδρες επί συνόλου 630 εδρών, δηλαδή θα έλεγχαν το 69% τη Βουλής (από 55% που ελέγχουν σήμερα, 343 έδρες).
Στη Γερουσία θα είχαν 209 γερουσιαστές, δηλαδή θα έλεγχαν το 68% της Γερουσίας (σήμερα έχουν 167 γερουσιαστές, δηλαδή το 54%).
Μια συμμαχία Κινήματος και Λέγκας θα έβγαινε ισχυρά ενισχυμένη από μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Αυτό είναι το συμπέρασμα» υποστηρίζει η έρευνα, επιβεβαιώνοντας σε αυτήν την περίπτωση τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που συντελείται στην Ιταλία.
Το εκλογικό σύστημα της Ιταλίας
Το εκλογικό σύστημα της Ιταλίας είναι αρκετά περίπλοκο καθώς είναι δομημένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι εύκολη η εκλογή αυτοδύναμων κυβερνήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η Βουλή και η Γερουσία έχουν πάνω κάτω τις ίδιες εξουσίες ενώ για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση, ένα ή περισσότερα κόμματα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει την πλειοψηφία και στα δύο αυτά σώματα.
Βάσει του εκλογικού συστήματος, οι έδρες στη Βουλή και στη Γερουσία δίνονται με ένα μικτό πλειοψηφικό και αναλογικό σύστημα.
Η Γερουσία αποτελείται από 315 γερουσιαστές, εκ των οποίων οι 116 εκλέγονται σε μονοεδρικές περιοχές, οι 193 με λίστα αναλογικού συστήματος ανά περιφέρεια και οι εναπομείναντες 6 με ψήφους των Ιταλών του εξωτερικού.
Η Βουλή αποτελείται από 630 βουλευτές, εκ των οποίων οι 232 εκλέγονται με πλειοψηφικό σύστημα στις μονοεδρικές περιοχές, οι 386 με εθνική λίστα αναλογικού συστήματος και οι 12 με ψήφους των Ιταλών του εξωτερικού.
Σημειώνεται ότι η Ιταλία χωρίζεται σε 100 εκλογικές περιφέρειες.
Salvini: Θα αξιολογήσω τη συμμαχία με τον Berlusconi – Δεν υπήρχε έξοδος από το ευρώ στο πρόγραμμα με το M5S
Την πρόθεση του να αξιολογήσει την πολιτική συμμαχία της Λέγκας του Βορρά με τη Forza Italia του Silvio Berlusconi εξέφρασε ο Matteo Salvini, αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στο δρόμο προς τις νέες πρόωρες εκλογές στην Ιταλία που δρομολογούνται για το ερχόμενο φθινόπωρο.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της RAI 1 ο Salvini υποστήριξε ότι βασική προϋπόθεση για μια συμμαχία με τη Forza Italia είναι να συμφωνήσουν ότι πρέπει να αλλάξουν οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί.
«Δεν μπορώ να ευθυγραμμιστώ με κάποιον που λέει ότι η Ευρώπη πηγαίνει καλά.
Εξαρτάται από τα προγράμματα» υποστήριξε ο Salvini, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά του κόμματος του ανεβαίνουν, ιδιαίτερα εάν συμμαχήσει με το Κίνημα των 5 Αστέρων.
Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η τοποθέτηση του για τον Paolo Savona, τον 81χρονο που πρότεινε για την θέση του υπουργού Οικονομικών, τον οποίο απέρριψε ο Πρόεδρος Mattarella, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει η νέα πολιτική κρίση.
«Θα μου άρεσε πολύ να είναι υποψήφιος ο Savona.
Δεν ξέρω, αν μετά όλη αυτήν την φασαρία, θα ήθελε να μπει στο παιχνίδι.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα του το ζητήσω» υποστήριξε ο Salvini, ο οποίος κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία επιτέθηκαν στη νέα κυβέρνηση πριν αυτή προλάβει καν να δημιουργηθεί.
«Άκουσα τόσα απίθανα σενάρια που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.
Πού ήταν γραμμένη η έξοδος από το ευρώ και από την Ευρώπη;
Αυτό που υπήρχε ήταν η ανάγκη μιας νέας συζήτησης για τους ευρωπαϊκούς κανόνες προκειμένου να είναι προς όφελος των Ιταλών πολιτών.
Το Σύνταγμα απαγορεύει σε μια κυβέρνηση τη δυνατότητα να πάει ευγενικά στην Ευρώπη και να συζητήσει μαζί της για την αλλαγή κάποιων κανόνων που κάνουν κακό στους πολίτες της;
Όχι.
Και αναφέρομαι σε θέματα μετανάστευσης, γεωργίας και του τραπεζικού τομέα που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στους πολίτες.
Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να ξανασυζητήσουμε με την Ευρώπη.
Εάν απαγορεύεται να υπάρχει στην Ιταλία μια κυβέρνηση που θέλει να ξανασυζητήσει τους κανόνες, τότε καταργούμε το δικαίωμα της ψήφου» είπε ο Salvini.
Di Maio: Η οικονομική μας πολιτική δεν προέβλεπε σε καμία περίπτωση έξοδο από το ευρώ
Μετά τον Matteo Salvini και ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, Luigi Di Maio υποστήριξε ότι η οικονομική πολιτική, στην οποία είχαν καταλήξει η Λέγκα του Βορρά και το M5S, δεν προέβλεπε σε κανένα σημείο της την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.
«Σήμερα το spread ξεπέρασε τις 300 μ. β., κάτι που δεν συνέβη εδώ και 4 χρόνια.
Το πρόβλημα δεν ήμασταν εμείς, δεν ήταν η ομάδα των υπουργών μας, αλλά η αβεβαιότητα που σήμερα κυριαρχεί.
Εάν η Κυβέρνηση της Αλλαγής συνέχιζε, σήμερα θα είχαμε μια πολιτική κυβέρνηση ισχυρή που θα ήταν έτοιμη να συναντήσει τα άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ και να τους εξηγήσει την οικονομική πολιτική μας, η οποία ποτέ δεν προέβλεπε την έξοδο από το ευρώ.
Σήμερα υπάρχει μόνο η προοπτική μιας εξαιρετικά αδύναμης κυβέρνησης, που θα καταφέρει να πάρει μόλις μερικές ψήφους εμπιστοσύνης – και αν τις πάρει – και η οποία δεν έχει καμία ιδέα για το μέλλον του τόπου.
Δεν βοηθά να πηγαίνεις κόντρα στη Δημοκρατία» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Facebook ο Di Maio, ο οποίος επανέλαβε την έκκληση του στους Ιταλούς πολίτες να δώσουν το παρών στη συγκέντρωση που προγραμματίζει στη Ρώμη για το ερχόμενο Σάββατο 2 Ιουνίου το Κίνημα των 5 Αστέρων.
«Για εμάς αυτή η συγκέντρωση θα είναι μια στιγμή ειρηνική και δημοκρατική, στην οποία θα συγκεντρωθούμε όλοι μαζί για να φωνάξουμε «Η ψήφος μας μετράει».
Όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει αυτή την ημέρα για βία και επεισόδια, σημειώνουμε ότι αυτό είναι μακριά από την ιδέα μας για τον τόπο» υποστήριξε ο Di Maio.
Δημοψήφισμα για την παραμονή στο ευρώ και στην ΕΕ
Υπό αυτά τα δεδομένα και με την εκλογική επιρροή του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκα του Βορρά να παραμένει στα ύψη, είναι προφανές πως υπάρχει έκδηλη ανησυχία στην ΕΕ για τη στάση που θα τηρήσει στο μέλλον η επόμενη ιταλική κυβέρνηση αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Ιταλίας.
«Οι επόμενες εκλογές θα μοιάζουν με ένα δημοψήφισμα για την ΕΕ και για το ευρώ.
Είναι μια υπαρξιακή απειλή για όλη την Ευρωζώνη» υποστήριξε μιλώντας στο Reuters ο Francesco Galietti, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας πολιτικού ρίσκου Policy Sonar.
Αλλά και ο ίδιος ο Matteo Salvini αναφέρθηκε στο δίλημμα των επόμενων εκλογών υπό τη δική του οπτική.
«Οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι ένα πολιτικό, αλλά ένα πραγματικό δημοψήφισμα μεταξύ εκείνου που θέλει μια Ιταλία ελεύθερη και αυτού που θέλει να είναι υποτακτική.
Σήμερα η Ιταλία δεν είναι ελεύθερη.
Είναι υπό την οικονομική κατοχή των Γερμανών, των Γάλλων και των ευροκρατών» υποστήριξε ο Salvini, ο οποίος βλέπει τα ποσοστά της Λέγκας του Βορρά να απογειώνονται.
Απογειώνεται η Λέγκα του Βορρά
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου SWG για τον τηλεοπτικό σταθμό TgLa7, το Κίνημα των 5 Αστέρων λαμβάνει 29,5% (μείωση κατά 1,6% σε σχέση με αντίστοιχη μέτρηση πριν μια εβδομάδα) και ακολουθεί η Λέγκα του Βορρά με 27,5%, καταγράφοντας +3% μέσα σε μόλις μια εβδομάδα.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα με 19,4% και ακολουθούν η Forza Italia με 8%, το δεξιό Fratelli d’Italia με 3,8% και το αριστερό LeU με 2,7%.
(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 29/5 10:04)
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr