Ενέργεια

Ελληνικοί βιομηχανικοί όμιλοι εξετάζουν να "χτυπήσουν" τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ - Στο επίκεντρο η Μελίτη

Ελληνικοί βιομηχανικοί όμιλοι εξετάζουν να
Η μονάδα της Μελίτης φαίνεται να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκ μέρους των πιθανών επενδυτών
Οι διαδικασίες για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έχουν ήδη δρομολογηθεί και έως το τέλος του μήνα, σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να έχει προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός.
Έτσι τα ερωτήματα που κυριαρχούν στην ενεργειακή αγορά είναι εάν θα υπάρξουν υποψήφιοι αγοραστές, ποιοι θα είναι και τι τίμημα θα προσφέρουν.
Το βέβαιο είναι ότι τόσο η ΔΕΗ όσο και η κυβέρνηση θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο την επιτυχία του διαγωνισμού προκειμένου να απομακρυνθεί ο κίνδυνος ενεργοποίησης άλλων εξελίξεων, όπως για παράδειγμα η πώληση και των υδροηλεκτρικών.
Την ίδια ώρα η εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις και προετοιμάζει τις κινήσεις της αναμένοντας το κατάλληλο timing.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης έχει κάνει ήδη σειρά επαφών με εγχώριους παίκτες, καλώντας τους να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί, ενώ τουλάχιστον δύο φορές έχει απευθύνει δημόσια πρόσκληση κυρίως προς τις εγχώριες ενεργοβόρες βιομηχανίες να διεκδικήσουν τις μονάδες προκειμένου να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να έχουν και στο μέλλον ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρισμού για τις ανάγκες της παραγωγής.
Στο πλαίσιο αυτό, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον δύο - τρεις μεγάλοι εγχώριοι βιομηχανικοί όμιλοι, εξετάζουν ήδη τα δεδομένα, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα δώσουν το παρών στους δυο διαγωνισμούς που θα προκηρύξει παράλληλα η ΔΕΗ για τις μονάδες του Βορρά και του Νότου.

Προς Βορρά κοιτούν οι επενδυτές

Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα θέλουν τη Μελίτη 1 ισχύος 380 MW, η οποία συνοδεύεται από μια άδεια για την μονάδα Μελίτη 2 ισχύος 450 MW, αλλά και τα ορυχεία που την τροφοδοτούν, να αποτελεί το πλέον ενδιαφέρον από τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ που βγαίνουν προς πώληση.
Και τούτο, γιατί η Μελίτη 1 είναι η πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ με αρκετά χρόνια ζωής μπροστά της.
Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας, δηλαδή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, είναι πιθανόν οι υποψήφιοι για τη Μελίτη να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και για το δεύτερο πακέτο, της Πελοποννήσου, που περιλαμβάνει τις μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης. 
Βεβαίως οι μονάδες της Μεγαλόπολης θεωρείται πιο δύσκολο να προσελκύσουν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς είναι παλαιές, τα ορυχεία που τις τροφοδοτούν εξαντλούνται και με βάση τον προγραμματισμό που ισχύει σήμερα, θα πρέπει να αποσυρθούν στο τέλος του 2022 η Μεγαλόπολη 3 και στο τέλος του 2028 η  Μεγαλόπολη 4.
Πέραν των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών δεν αποκλείεται στα σχήματα που θα δημιουργηθούν να συμμετάσχουν και ηλεκτροπαραγωγοί.
Και τούτο διότι παρά τις αβεβαιότητες για το μέλλον της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής, εξ αιτίας της τιμής των ρύπων, της ευρωπαϊκής πολιτικής για την απoανθρακοποίηση, οι ιδιωτικοί όμιλοι που έχουν καθετοποιημένη παρουσία στον ηλεκτρισμό έχουν ενδιαφέρον να διευρύνουν το μίγμα παραγωγής τους και να εξισορροπήσουν την εξάρτηση τους από το φυσικό αέριο.

Το ήδη υπάρχον ενδιαφέρον από το Αμύνταιο και το background της CMEC με την ΔΕΗ για την Μελίτη 2

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, τη δημοσιότητα απασχόλησε η πρόταση του ομίλου Μυτιληναίου για το λιγνιτικό σταθμό της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, ενώ πρόταση υπεβλήθη και από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Όσο δε για τον όμιλο Κοπελούζου μαζί με  την κινεζική Shenhua  πρότειναν να αναλάβουν τον περιβαλλοντικό εκσυγχρονισμό της μονάδας  και  στη συνέχεια να συστήσουν κοινή εταιρία με τη ΔΕΗ, για τη λειτουργία της.
Πέραν αυτών, την προηγούμενη δεκαετία, τότε που οι συνθήκες για τον λιγνίτη ήταν τελείως διαφορετικές, είχε υπάρξει ενδιαφέρον από μεγάλους παίκτες (Elpedison – Άκτωρ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζος, Μηχανική, ΕΛΜΙΝ συμφερόντων Βαρδινογιάννη κ.α.) για τα ορυχεία της Βεύης στη Φλώρινα και μάλιστα που είχε φανεί να συνοδεύεται με την προοπτική κατασκευής λιγνιτικής μονάδος, σχέδια που δεν ευοδώθηκαν ποτέ.
Και βεβαίως ως προς το ελκυστικό της Μελίτης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μόλις πριν από ένα χρόνο η ΔΕΗ είχε παρουσιάσει κοινοπραξία με την κινεζική CMEC και τους εγχώριους ομίλους ΤΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας και την από κοινού εκμετάλλευση του σταθμού και των ορυχείων της Βεύης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης