Ενέργεια

Νέα μεθοδολογία προσδιορισμού της πραγματικής διαθέσιμης ισχύος των υδροηλεκτρικών προτείνει ο ΕΣΑΗ

Νέα μεθοδολογία προσδιορισμού της πραγματικής διαθέσιμης ισχύος των υδροηλεκτρικών προτείνει ο ΕΣΑΗ
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, η μέθοδος που προτείνει ο ΑΔΜΗΕ δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιαστικά τη σημερινή προβληματική κατάσταση
Απορρίπτεται πλήρως και κατηγορηματικά από τον Σύνδεσμο των ιδιωτικών εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΣΑΗ) η πρόταση του ΑΔΜΗΕ όσον αφορά την μεθοδολογία υπολογισμού της μέγιστης διαθέσιμης ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς.
Ο ΕΣΑΗ με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κατ’ αρχήν σημειώνει τη διετή καθυστέρηση των ελληνικών αρχών να αντιμετωπίσουν το θέμα και ζητεί από τη ΡΑΕ να αποσύρει τη συγκεκριμένη πρόταση και να θέσει σε διαβούλευση μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση του θέματος.             
Όπως είναι γνωστό, ο τρόπος με τον οποίο δηλώνεται από τη ΔΕΗ η διαθεσιμότητα υδροηλεκτρικής ενέργειας (με δεδομένο μάλιστα ότι είναι η μόνη που διαθέτει υδροηλεκτρικούς σταθμούς στην ελληνική αγορά) προκαλεί εδώ και χρόνια αντιπαραθέσεις αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι μέσω της διαθεσιμότητας των υδροηλεκτρικών η ΔΕΗ θέτει άνω όριο στην χονδρική τιμή ρεύματος.
Μάλιστα το ζήτημα έχει αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού με επιτόπια έρευνα από στελέχη της DGComp τόσο στα γραφεία της ΔΕΗ όσο και του ΑΔΜΗΕ.
Εξάλλου όπως σημειώνει ο ΕΣΑΗ στην επιστολή του, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν το Μάρτιο του 2016, στο πλαίσιο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Μεταβατικό Μηχανισμό Αποζημίωσης Ευελιξίας, να διερευνήσουν ποιοι επιπλέον περιορισμοί πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να εμποδίζεται το φαινόμενο οι υδροηλεκτρικές μονάδες να θέτουν de facto άνω όρια τιμής στην αγορά ενέργειας και εφεδρειών.   
Ο ΕΣΑΗ τονίζει ακόμη ότι αντίστοιχη διαβούλευση είχε διεξάγει η ΡΑΕ το 2008 χωρίς έκτοτε να έχει ληφθεί κανένα μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος.  

Καθημερινή η παρακολούθηση των αποθεμάτων   

Στο πλαίσιο της τρέχουσας διαβούλευσης ο ΕΣΑΗ προτείνει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία η οποία όπως σημειώνει θα μπορούσε να επεκτείνει την τρέχουσα περιοδική παρακολούθηση των αποθεμάτων σε συνεχή παρακολούθηση επί ημερήσιας βάσης και με τον τρόπο αυτό θα αίρονταν η σημερινή «εξωπραγματική», όπως τη χαρακτηρίζει, κατάσταση να δηλώνεται συνεχώς και κάθε ώρα του χρόνου ως διαθέσιμη ισχύς των υδροηλεκτρικών μονάδων μια τιμή ίση ή πολύ κοντά στην καθαρά ισχύ τους, σαν να είναι άπειρη η χωρητικότητα των ταμιευτήρων και να μην κινδύνευαν από υπερβολική μείωση των αποθεμάτων τους.
Όπως τονίζει ο ΕΣΑΗ αντί να δοθεί σε διαβούλευση μιας τέτοιας λογικής μεθοδολογία, το προτεινόμενο σχήμα δεν πρόκειται σε τίποτα να αλλάξει ουσιαστικά τη σημερινή προβληματική κατάσταση και επομένως θα συνεχίσει να παραμένει πρακτικά ανενεργή η πρόβλεψη του Κώδικα  για τη δυνατότητα ορισμού Μέγιστης Ημερήσιας Αγχίσης Ενέργειας στο Σύστημα από υδροηλεκτρική μονάδα.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο το σχήμα που προτείνει ο ΑΔΜΗΕ οδηγεί στον καθορισμό υπερβολικά ελαστικών ημερήσιων ποσοτήτων ενέργειας ανά υδροηλεκτρικό σταθμό που ποτέ δεν πρόκειται να εισάγουν κάποιον ουσιαστικό περιορισμό στη χρήση των ΥΗΣ κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.
Επίσης δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας μεσοπρόθεσμος περιορισμός χρήσης των νερών κατά τη διάρκεια ενός κυλιόμενου δωδεκάμηνου.
Σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ οι παράμετροι που θέτει η μεθοδολογία του ΑΔΜΗΕ δεν εισάγουν κανένα απολύτως δεσμευτικό περιορισμό στη χρήση των υδροηλεκτρικών σταθμών κατά τη διάρκεια μιας ημέρας η κατά τη διάρκεια του έτους.
Μάλιστα ο Σύνδεσμος εκφράζοντας την απογοήτευση του δηλώνει ότι παρά την πάροδο δυο ετών από την ανάληψη της σχετικής δέσμευσης εκ μέρους των Ελληνικών Αρχών, το σχήμα που τέθηκε σε διαβούλευση δεν πρόκειται να επιφέρει καμία αλλαγή στη σημερινή κατάσταση και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να θεραπεύσει τη στρέβλωση του de facto άνω ορίου τιμής που θέτουν στην αγορά ενέργειας και εφεδρειών τα υδροηλεκτρικά μέσω της συνεχούς δήλωσης τους ως πλήρως διαθέσιμα.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης