Αναλύσεις

Τι σηματοδοτεί η υπερπτήση του τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από τη Ρω

Τι σηματοδοτεί η υπερπτήση του τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από τη Ρω
Η ελληνική αντίδραση και τι μπορεί να ακολουθήσει...
Σχετικά με το χθεσινοβραδινό επεισόδιο υπερπτήσεων τουρκικού ελικοπτέρου, κατά πάσα πιθανότητα της τουρκικής ακτοφυλακής στη νήσο ΡΩ, θα κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση του συμβάντος, βασιζόμενοι στα μέχρι τώρα στοιχεία.

Γιατί το Καστελόριζο

Ως μια πρώτη γενικότερη παρατήρηση, η Τουρκία δεν έχει αμφισβητήσει την ελληνικότητα των νησιών – νησίδων του συμπλέγματος Μεγίστης ή Καστελόριζου, που αποτελείται από 14 συνολικά νησιά.  

Νέο σοβαρό επεισόδιο στο Αιγαίο – Τουρκικό ελικόπτερο πάνω από τη Ρω, με προειδοποιητικά πυρά «απάντησε» η Ελλάδα

Αυτό που αμφισβητεί είναι ότι διαθέτουν υφαλοκρηπίδα, κι αυτό γιατί αυτό το νησιωτικό σύμπλεγμα είναι ένας χώρος με τεράστια γεωπολιτική σημασία, που επηρεάζει τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) ανάμεσα στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση του 1982 στο Montego Bay για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία δεν έχει συνυπογράψει η Τουρκία όσον αφορά το Αιγαίο, αναφέρεται ότι όλα τα νησιά που κατοικούνται, διαθέτουν ΑΟΖ. Άρα αυτό ισχύει και για το Καστελόριζο.
Η Τουρκία ισχυρίζετα ότι το σύμπλεγμα των νησίδων-βραχονησίδων της περιοχής, διέπεται από ειδικό καθεστώς, των αποκομμένων νησίδων που επικάθονται επί της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Άρα, τα νησιά αυτά υποστηρίζει η Άγκυρα, δεν διαθέτουν ούτε ΑΟΖ, ούτε και έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα.

Σχετική εικόναΑν η Τουρκία δεχτεί ότι η περιοχή του Καστελόριζου ανήκει στην ελληνική ΑΟΖ, τότε αποτελεί σημείο οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Κύπρο και συνεπώς η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, ώστε να συμπεριληφθεί και αυτή στη διαχείριση του υποθαλάσσιου πλούτου της περιοχής.


Ποια η σημασία του χθεσινού επεισοδίου

Το συγκεκριμένο επεισόδιο δεν αποτελεί στοιχείο ότι επίκειται κάποια ενέργεια στο εν λόγω νησί, αλλά εντάσσεται στη μακρόπνοη στρατηγική ελεγχόμενης κλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας. Πρόκειται για απόπειρα μέτρησης της ελληνικής ψυχολογίας και των ελληνικών αντανακλαστικών και δείχνει ότι οι Τούρκοι επιδιώκουν μια ραγδαία κλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά για την οποία όμως θέλουν να …χρεώσουν την Ελλάδα!
Επιδιώκουν να οδηγήσουν την ελληνική πλευρά σε καταστάσεις που η ψυχραιμία είναι δύσκολο να διατηρηθεί και τελικά σε ένα "ατύχημα", που θα χρησιμοποιήσουν ως άλλοθι προς τη διεθνή κοινή γνώμη για την κλιμάκωση που επιθυμούν.

Αποτέλεσμα εικόνας για φρουρά καστελόριζο


Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το τουρκικό ελικόπτερο αναγνωρίστηκε μόνο ηχητικά απο τη φρουρά του ακριτικού νησιού, καθώς δεν υπήρξε οπτική επαφή ή καταγραφή φώτων ναυτιλίας. Σε σήμα της ΑΣΔΕΝ αναφέρεται ότι έγινε χρήση προειδοποιητικών πυρών σε ασφαλή τομέα και η αποχώρηση μάλιστα του ιπτάμενου μέσου απο την περιοχή έγινε αντιληπτή απο την Μεγίστη.
Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς, αν και όχι επίσημα επιβεβαιωμένη, ήταν αυτή που έπρεπε, σύμφωνα με τα σχέδια αντίδρασης και άμυνας. Η Τουρκία έλαβε το μήνυμα και σίγουρα θα το αξιολογήσει ανάλογα.
Η αντιμετώπιση τέτοιων επεισοδίων θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα από την ελληνική πλευρά κι αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι αντιδράσεις μας δεν μπορεί να είναι πλέον και δυναμικές.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην πλευρά της νομιμότητας, έναντι ενός κράτους που λειτουργεί αποκλειστικά με παραβατικό τρόπο. Αυτό θα πρέπει να το επικοινωνήσει η ελληνική διπλωματία,urbi et orbi, σε όλη τη διεθνή κοινότητα.

Τι μπορεί να συμβεί στο άμεσο μέλλον

Αν κάποια στιγμή στο μέλλον η Τουρκία κλιμακώσει σε τέτοιο σημείο με επεισόδιο αμφισβήτησης των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όχι απαραίτητα με κατάληψη εθνικού εδάφους, η οποία θα απαιτεί αντίδραση από την ελληνική πλευρά που ενδεχομένως θα κλιμακώσει περαιτέρω την κρίση, τότε ενδέχεται να συμβούν τα εξής:

α. Η Τουρκία να υπαναχωρήσει όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν
β. Να κλιμακώσει περαιτέρω με ακραία ενέργεια επιχείρησης κατάληψης κάποιας νησίδας ή βραχονησίδας που έχει εντάξει στην περίφημη θεωρία των γκρίζων ζωνών, προκειμένου αφ΄ ενός να έχει τη σχετική κατά την άποψή της "νομιμοποίηση" που της παρέχει η ήδη θεωρία, που έχει διατυπώσει για την αμφισβήτηση της ελληνικότητας των νησιών-νησίδων αυτών, αφετέρου να δημιουργήσει τετελεσμένα και να μας οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ για την ενδελεχή αποτίμηση του σοβαρού περιστατικού. Επιχειρείται, επίσης, να αξιολογηθεί αν πτήσεις που έγιναν πάνω απο την Ρω τα προηγούμενα 24ωρα αποτέλεσαν προπομπό της χθεσινοβραδινής πολύ χαμηλής πτήσης αφού έγινε σε ύψος μόλις 200 μέτρων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης