Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σ. Λουμάκης (ΣΠΕΦ): Συμβατή η Χρέωση Προμηθευτή με τη νέα ενεργειακή αγορά

Σ. Λουμάκης (ΣΠΕΦ): Συμβατή η Χρέωση Προμηθευτή με τη νέα ενεργειακή αγορά
Τις ευαίσθητες πτυχές και πραγματικότητες της επικείμενης εφαρμογής του Μοντέλου Στόχου της ΕΕ (Target Model), παρουσίασε ο κ. Λουμάκης
Τη συνέχιση λειτουργίας της Χρέωσης Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) χωρίς αλλαγές στο πλαίσιο του Target Model υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ, κ. Λουμάκης.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Λουμάκης, στην απογευματινή εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) την Τετάρτη 28/3/17 με θέμα «Η Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Μετάβαση-Τελευταίες εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη», δεν υφίσταται ασυμβατότητα της ΠΧΕΦΕΛ με το Market Coupling και το Target Model.
Ειδικότερα, σημειώνεται ότι η Χρέωση Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει στο Target Model στην βάση της ακόλουθης διαδικασίας:
·      Προεπίλυση της Ελληνικής Προημερήσιας Αγοράς όπως άλλωστε και των γειτονικών χωρών κατά τον γνωστό τρόπο.
·      Εκτέλεση του Market Coupling μεταξύ της Ελληνικής Προημερήσιας Αγοράς με την οιαδήποτε γειτονική που έχει συναινέσει στην σύζευξη και που θα επιφέρει αύξηση εισαγωγών ή εξαγωγών αναλόγως και μέχρι την κατ’ οποιονδήποτε βαθμό σύγκλιση των ΟΤΣ των επιμέρους Χωρών και πάντοτε μέχρι τα όρια των μεταξύ τους διασυνδέσεων και δικτύων.
·      Διενέργεια εν συνεχεία τοπικά στην Ελλάδα σε δεύτερο χρόνο της Εικονικής Προημερήσιας Αγοράς (που σήμερα ονομάζεται Εικονικός ΗΕΠ) χωρίς τις ελληνικές ΑΠΕ επί των αποτελεσμάτων της Market Coupled επίλυσης της Προημερήσιας αγοράς της χώρας μας, ώστε να προκύψει η Εικονική ΟΤΣ. Τούτο χωρίς καθόλου να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των εισαγωγών ή εξαγωγών που επέφερε το Market Coupling και φυσικά χωρίς κατ’ οιονδήποτε τρόπο να αλλοιωθούν ή επηρεαστούν τα δεδομένα των γειτονικών συζευγμένων μαζί μας Προημερήσιων αγορών.
·      Εν συνεχεία η διαφορά της Εικονικής με Market Coupling ΟΤΣ μας από την τακτική Market Coupled ΟΤΣ της Χώρας μας, θα αποτελεί κανονικά και πάλι την ΠΧΕΦΕΛ.

Παράλληλα, η αφαίρεση του προϋπολογισμού των Εφεδρειών από την Προημερήσια αγορά που σήμερα ισχύει, αρνητικά θα επιφέρει:
•     Αύξηση του scarcity (σπανιότητας) της ηλεκτρικής ενέργειας για ελλειμματική Αγορά Εξισορρόπησης στον πραγματικό χρόνο αλλά και της «νευρικότητας» για πλεονασματική.
•     Αποσυντονισμό της διαθεσιμότητας και επάρκειας ιδίως των στρεφόμενων εφεδρειών.
•     Ραγδαία αύξηση του spread μεταξύ των Οριακών Τιμών Εκκαθάρισης (ΟΤΣ) της Προημερήσιας Αγοράς και των Αγορών Εξισορρόπησης τόσο για πλεονασματική όσο και ελλειμματική αγορά.
•     Δραματική αύξηση του Κόστους των Αποκλίσεων (θετικών ή αρνητικών) για τους Μη Παρόχους Υπηρεσιών Εξισορρόπησης (κυμαινόμενες ΑΠΕ με Σύμβαση Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης – ΣΕΔΠ του ν. 4414/2016).
•     Σημαντική αύξηση των εσόδων των Παρόχων Υπηρεσιών Εξισορρόπησης (κυρίως μονάδες φυσικού αερίου).
•     Πιθανή κερδοσκοπία από πλευράς Παρόχων Υπηρεσιών Εξισορρόπησης στην Αγορά Εξισορρόπησης.

www.worldenergynews.gr


  

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης