Τελευταία Νέα
Ενέργεια

"Κλείνει" ως τέλη Μαρτίου η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ με τίμημα 450 εκατ ευρώ - Ποιός δείχνει επικρατέστερος

Το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για τις ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια
Σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό με στόχο μεγάλο μέρος των ιδιωτικοποιήσεων να προχωρήσουν εντός του 2018 εστιάζεται το ΤΑΙΠΕΔ το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου με στόχο να συγκεντρωθούν 1,5 δισεκ. μειώνοντας αναλογικά και το δημόσιο χρέος.
Ο Άρης Ξενόφως ο πρόεδρος του Ταμείου ως έμπειρος τεχνοκράτης προσπαθεί να κλείσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα και σε συνεργασία με τους συμβούλους αναζητάει τις βέλτιστες λύσεις για τις προς ιδιωτικοποίηση εταιρίες.
Έμφαση δίδεται στα χρονοδιαγράμματα στόχος είναι να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και να φανεί στην αγορά αλλά και στους δανειστές ότι το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων τηρείται με συνέπεια.

Έως 30 Μαρτίου κλειδώνει το deal για το 66% της ΔΕΣΦΑ στα 450 εκατ

Μετά από πλήθος ελέγχων ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος έως τις 30 Μαρτίου θα έχει κλείσει το deal για την ΔΕΣΦΑ με τις πληροφορίες να θέλουν το τίμημα να προσεγγίζει τα 450 εκατ ευρώ.
Στην διεκδίκηση συμμετέχουν η κοινοπραξία των Snam, Enagás Internacional και Fluxys και στην έτερη κοινοπραξία οι Regasificadora del Noroeste, Reganosa Asset Investments, S.N.T.G.N. Transgaz και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη.
Με βάση τον σχεδιασμό τα βασικά ζητήματα έχουν επιλυθεί και είναι θέμα λίγων ημερών να κλείσει το ζήτημα του ΔΕΣΦΑ.
Τα βασικά ζητήματα με την Επιτροπή Ενέργειας και άλλους αρμόδιους θεσμικούς ευρωπαϊκούς φορείς έχουν αντιμετωπιστεί.
Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η κοινοπραξία της Snam διατηρεί προβάδισμα.

ΕΛΠΕ: Σε 10 -15 ημέρες ξεκαθαρίζει το τελικό μοντέλο ιδιωτικοποίησης – Προς premium 15% επί της μετοχής


Η πώληση του 51% των ΕΛΠΕ φαίνεται ότι έχει κλειδώσει και με βάση τον σχεδιασμό το ΤΑΙΠΕΔ θα κρατήσει το 15% και θα πουλήσει το 20,5% και η Paneuropean του ομίλου Λάτση από το 45,5% θα πουλήσει το 30%.
Μετά την πώληση του 51% ΤΑΙΠΕΔ και όμιλος Λάτση θα κατέχουν από 15% κάθε μέτοχος.
Ως προς το τίμημα που προφανώς είναι ζωτικής σημασίας αναμένεται να κινηθεί στα 1,1 με 1,2 δισεκ. συν ένα premium 15% επί του τιμήματος λόγω της παραχώρησης του management.
Πρακτικά το τίμημα θα κινηθεί μεταξύ 1,270 με 1,4 δισεκ. ευρώ για το 51%.
Το ΤΑΙΠΕΔ θα πάρει 520 εκατ ευρώ περίπου.
Ως προς τους ενδιαφερόμενους οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι ότι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρίες, ρωσικές, γαλλικές εταιρίες καθώς και από αραβικά κράτη.
Με βάση τον σχεδιασμό εντός των επόμενων 3 – 4 μηνών θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις.
Ο αμερικανικός παράγοντας πάντως πιέζει ώστε να αποκτήσει τα ΕΛΠΕ.

Απόσχιση των εμπορικών δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ τις εταιρίες διανομής σχεδιάζει το ΤΑΙΠΕΔ

Μια λύση που έχει εξεταστεί ως βέλτιστη είναι οι εταιρίες διανομής ΕΠΑ Αττικής και ΕΠΑ Θεσσαλονίκης θα αποσχιστούν και θα πωληθούν ξεχωριστά.
Βέβαια η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης μπορεί να είναι αντικείμενο της ΔΕΠΑ αλλά το αντίστροφο συμβάνει σύμφωνα με την ΕΠΑ Αττικής, όπου ΔΕΠΑ και Υπουργείο έχουν αναφέρει ότι περνά σε πλήρη έλεγχο της ΔΕΠΑ, αφότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Schell.
Μετά την ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου σε επόμενη φάση θα αξιολογηθεί εάν πρέπει και τι ποσοστό της ΔΕΠΑ πρέπει να πουληθεί.

ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Ένα ποσοστό της τάξης του 12% θα μπορούσε να πουληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΥΔΑΠ.
Ωστόσο λόγω της ιδιαιτερότητας του deal και της στρατηγικής του δημοσίου να μην παραχωρήσει το management θα πρέπει να υπάρξει κίνητρο σε ένα στρατηγικό επενδυτή να συμμετάσχει με ποσοστό μειοψηφίας.
Με βάση πληροφορίες θα μπορούσε στον στρατηγικό επενδυτή του 12% να του παραχωρηθεί η θέση του προέδρου ή του CFO της ΕΥΔΑΠ.
Πηγή: Bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης