Τελευταία Νέα
Απόψεις

Χρήστος Λαδάς (Νομικός): Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι στην κλιματική αλλαγή δημιουργούν και τις μεγαλύτερες ευκαιρίες

Χρήστος Λαδάς (Νομικός): Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι στην κλιματική αλλαγή δημιουργούν και τις μεγαλύτερες ευκαιρίες
Οι πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος και μείωσης του άνθρακα αναμένεται να ενταθούν και να οδηγήσουν σε μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας, σε όλους τους τομείς
Η πρόσφατη έκθεση αποτίμησης κινδύνων για την ανθρωπότητα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αποδεικνύει ότι και οι μεγαλύτεροι (impact) και οι πιο πιθανοί (likelihood) κίνδυνοι συνδέονται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.



Οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή βρίσκονται στις πρώτες 5 θέσεις των  μεγαλύτερων κινδύνων και πιο πιθανών κινδύνων να συμβούν για την ανθρωπότητα.
Ελλείψεις στο φαγητό και το νερό παγκοσμίως, ανισορροπία στη βιοποικιλότητα, κατάρρευση οικοσυστημάτων, πόλεις που θα χαθούν στο νερό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Οι μεγάλες φυσικές καταστροφές βέβαια δημιουργούν και μεγάλες κοινωνικές αναταρχές.
Αυτό που είναι αξιοσημείωτο στην ανάλυση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ είναι η απόλυτη σχεδόν ταύτιση των πιθανότερων κινδύνων με τους σπουδαιότερους!
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι μεγάλες φυσικές καταστροφές, οι δυσμενείς συνέπειες από την αδυναμία προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή αποτελούν και τους πλέον πιθανούς και τους πιο μεγάλους κινδύνους για τον άνθρωπο (με μοναδική εξαίρεση τον πυρηνικό όλεθρο που είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αλλά και ο λιγότερο πιθανός να συμβεί).
Το 2010 οι μεγαλύτεροι και πιο πιθανοί κίνδυνοι συνδέονταν κυρίως με οικονομικά φαινόμενα  (φούσκες στις τιμές των ακινήτων, πορεία των μετοχών στα μεγάλα χρηματιστήρια με φόβο κραχ) ή με τη διεθνή τρομοκρατία. Οι κίνδυνοι αυτοί δεν εξέλειψαν. Εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα.
Ακόμα και οι επιπτώσεις όμως μιας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης ή ενός διεθνούς οικονομικού κραχ υπολογίζoνται πλέον ως λιγότερο σημαντικές σε σχέση με τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Tα κράτη συμφωνούν πλέον σε αυτό.
Οι πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος και μείωσης του άνθρακα αναμένεται να ενταθούν και να οδηγήσουν σε μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας, σε όλους τους τομείς.
Την παραγωγή πράσινης ενέργειας, τις έξυπνες πόλεις με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, την ηλεκτροκίνηση, το green banking, την τεχνητή νοημοσύνη στην ενεργειακή αποτελεσματικότητα κοκ.
Yπάρχουν αμέτρητες εφαρμογές σε όλα τα βιομηχανικά πεδία για τις πολιτικές που θα κυριαρχήσουν και όλες θα έχουν διεθνή εφαρμογή.
Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι δημιουργούν και τις μεγαλύτερες ευκαιρίες και σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.
Οι κοινοί στόχοι και οι διεθνείς δεσμεύσεις αυξάνουν τα κίνητρα και τις ανταμοιβές για όσους καινοτομήσουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης