Αναλύσεις

Τσίπρας: Θα είμαστε το «the next big thing» στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη – Όχι στην πιστωτική γραμμή

Τσίπρας: Θα είμαστε το «the next big thing» στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη – Όχι στην πιστωτική γραμμή
Η οικονομία ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Αναφερόμενος στο θέμα της οικονομίας ο πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας μία πάγια φρασεολογία τόνισε ότι η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2017, με ταυτόχρονα σημαντική μείωση της ανεργίας αλλά και της εξαγωγικής δραστηριότητας.
Έσπευσε, όμως, να τονίσει ότι προκειμένου μία οικονομία να έχει καλή πορεία το πρώτο που χρειάζεται χρηματοδότηση και ρευστότητα.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «η ανάπτυξη όμως προϋποθέτει χρηματοδότηση και ρευστότητα. Για το σκοπό αυτό διαμορφώσαμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που περιλαμβάνει τον αναπτυξιακό νομό, στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, σταθερό τραπεζικό σύστημα και την ταχύτατη απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών προγραμμάτων».
Όμως εμφανίστηκε απόλυτα αισιόδοξος αναφορικά με τις επενδυτικές προοπτικές της χώρας, μη διστάζοντας να χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως «το επόμενο μεγάλο θέμα («the next big thing») στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη».
Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μία χώρα που αξίζει να επενδύσει κάποιος, καθώς υπάρχει σταθερότητα, βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ έχει διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο ούτως ώστε οι επενδυτές να είναι ασφαλείς, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον ή σε άλλα θέματα κοινωνικής σημασίας.
Ξεκαθάρισε, ακόμη, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε θέματα όπως η υπόθεση Novartis, ότι η κρίση δεν ήρθε… μόνη της στην Ελλάδα αλλά ήταν και αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών που εφαρμόστηκαν αλλά και μεθόδων διαφθοράς.
«Τώρα βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της κατάστασης μετά από σχεδόν 8 χρόνια αλλά αυτό το τέλος θα μείνει ανολοκλήρωτο και θα μας καταδιώκει αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη.
Η τραγωδία της ελληνικής κρίσης πρέπει να κλείσει με την απόδοση των όποιων ευθυνών γιατί δεν γίνεται απλώς να πάμε παρακάτω με την ψευδαίσθηση ότι θα ξεχαστεί έτσι απλά», εξήγησε.
Δεν παρέλειψε, επίσης, να στείλει σαφές μήνυμα προς όλους όσους ζητούν από την κυβέρνηση να συγκατανεύσει σε μία προληπτική πιστωτική γραμμή (σ.σ.: ένα μήνυμα που αφορά κυρίως τον επικεφαλής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα), υποστηρίζοντας ότι είναι μία άποψη που η κυβέρνηση σέβεται, αλλά την έχει εκ των πραγμάτων απορρίψει.
«Άλλες απόψεις που κυκλοφορούν στο δημόσιο διάλογο όπως πχ. η προσφυγή σε προληπτική γραμμή πίστωσης, σεβαστές μεν, αλλά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη στιγμή που συνεπάγονται νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας.
Η επιμονή δε σε αυτές από επίσημα χείλη, τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώση τους ότι δεν αποτελούν ούτε επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των Ευρωπαϊκών οργανισμών εις τους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης