Τελευταία Νέα
Απόψεις

Χρήστος Λαδάς (Νομικός): Οι τέσσερεις προκλήσεις για την ενίσχυση του πράσινου μείγματος στην Ελλάδα

Χρήστος Λαδάς (Νομικός): Οι τέσσερεις προκλήσεις για την ενίσχυση του πράσινου μείγματος στην Ελλάδα
Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο συμφέρον να πετύχει την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα
Οι 4 προκλήσεις για την αύξηση του πράσινου μείγματος στην Ελλάδα σχετίζονται με το θεσμικό πλαίσιο και την αγορά.


  • Ολοκλήρωση του επικαιροποιημένου θεσμικού πλαισίου
Η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του νέου νομοθετικού πλαισίου (Ν.4414/2016) για το μετασχηματισμό της αγοράς ενέργειας και ηλεκτρισμού είναι το βασικό βήμα για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων συστημάτων.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η οριστικοποίηση των ρυθμίσεων για τους διαγωνισμούς με εξειδίκευση ένα τεχνολογία, η εξαίρεση των μη ώριμων τεχνολογιών (βιομάζα, γεωθερμία) από το διαγωνιστικό πλαίσιο και το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας που αναμένεται να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια.
Η εναρμόνιση του νομοθετικού και κανονιστικού αδειοδοτικού πλαισίου στο νέο διαγωνιστικό  διαγωνισμών και των fip είναι απαραίτητη, αφού πολλά σχέδια για ανανεώσιμα συστήματα είχαν υποβληθεί με δεδομένα παλαιότερων διατάξεων που δεν έχουν πλέον εφαρμογή.
Είναι σημαντικό οι πράσινοι παραγωγοί να ικανοποιηθούν για την αξία του παραγομένου ηλεκτρισμού σε σχέση με τα δεδομένα της επένδυσης όταν πραγματοποιήθηκε.
Αν αλλάξουν προς το χειρότερο τα δεδομένα των πληρωμών, θα διαφοροποιηθούν τα δεδομένα της επένδυσης και οι υποχρεώσεις που ήδη ανέλαβαν (π.χ. τραπεζικά δάνεια) με κίνδυνο να εγκαταλειφθούν τα επενδυτικά εγχειρήματα.

  • Μείωση καθυστέρησης πληρωμών των πράσινων παραγωγών
Κρίσιμη είναι η σταδιακή μείωση -μέχρι την εξαφάνιση- της καθυστέρησης πληρωμών παραγωγών ΑΠΕ από τον ΛΑΓΗΕ.
Παρά το γεγονός ότι μειώνεται το λογιστικό έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, η υπερημερία πληρωμής προσεγγίζει σήμερα τους επτά μήνες. Οι υποχρεώσεις όμως των παραγωγών δεν μπορούν να περιμένουν για 7 μήνες και το χάσμα αυτό δημιουργεί κινδύνους.
Κομβικό ζήτημα είναι οικονομική κατάσταση της Δ.Ε.Η. που προκάλεσε το ταμειακό έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό. Η βελτίωση της ρευστότητας στην ΔΕΗ θα δημιουργησει σταθερότητα και στον ειδικό λογαριασμό υπέρ των ΑΠΕ.

  • Διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα
Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο συμφέρον να πετύχει την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα.
Εκτός της αξιοποίησης του πλούσιου ανανεώσιμου δυναμικού της νησιωτικής χώρας σε ήλιο και αέρα, η απόσυρση των ακριβών και πεπαλαιωμένων ρυπογόνων πετρελαϊκών σταθμών, θα έχει θετικές συνέπειες για την οικονομία.
Το κόστος των ΥΚΩ, και της αντίστοιχης χρέωσης που επιβαρύνει όλους μας, θα μειωθεί σημαντικά αν οι πιο ρυπογόνες διαδικασίες παραγωγής ενέργειας εγκαταλειφθούν. Επιπλέον η ενεργειακή επάρκεια της νησιωτικής Ελλάδας θα είναι εξασφαλισμένη αν δυναμώσει από τα ανεξάντλητα ανανεώσιμα συστήματα.
Αυτονόητο είναι ότι πρέπει να αποφευχθούν αναδρομικές περικοπές στις θεσμοθετημένες σταθερές τιμής πώλησης (fit) καθώς και επιβαρύνσεις του τζίρου των έργων με επιβολή νέων τελών και φόρων όπως συνέβη με το μεταβατικό τέλος ασφαλείας εφοδιασμού (διακοψιμότητα).
Για να αυξηθεί το πράσινο μείγμα το πρώτο μέλημα είναι να διαρηθεί σταθερός ο αριθμός των ήδη υφιστάμενων παραγωγών που θα μεγαλώσουν και την δουλειά τους αν πετύχουν.

  • Πολύπλευρη παραγωγή από όλες τις πράσινες τεχνολογίες 
Για να επιτευχθεί ο δεσμευτικός εθνικός στόχος παραγωγής ανανεωσιμης ενέργειας στο 18% για το 2020, απαιτείται η προσθήκη περίπου 2700 πράσινων MW στην ηλεκτρική ισχύ τα επόμενα τρία – τέσσερα χρόνια.
Η Ελλάδα αξιοποιεί ικανοποιητικά την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, ενώ και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά εισφέρουν σταθερά στον ηλεκτρισμό. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επενδύει στη γεωθερμία και την βιομάζα ελπίζοντας να συμπαρασύρει και άλλους παραγωγούς.
Οι οικονομίες κλίμακας και η πραγματική ανάπτυξη στο πράσινο μείγμα θα συμβεί όταν αυξηθούν οι μικρομεσαίοι παραγωγοί. Σε αυτό το πλαίσιο οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα.
Η περίπτωση της βιομάζας χρήζει περισσότερων και πιο στοχευμένων κινήτρων, ιδίως στην εξασφάλιση της πρώτης ύλης, ενώ φαίνεται ότι το Υπουργείο Ενέργειας επεξεργάζεται σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.
Ισορροπημένο μείγμα από όλες τις τεχνολογίες σημαίνει εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, διάχυση των οικονομικών και περιβαλλοντικών ωφελειών στην κοινωνία, και βέβαια λιγότερες εισαγωγές και απώλεια εθνικού πλούτου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης