Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Νέα σύγκρουση κυβέρνησης - Στουρνάρα για την προληπτική γραμμή - Κουτεντάκης: Η στάση της ΤτΕ δυσκολεύει το clean exit

Νέα σύγκρουση κυβέρνησης - Στουρνάρα για την προληπτική γραμμή - Κουτεντάκης: Η στάση της ΤτΕ δυσκολεύει το clean exit
Η κυβέρνηση απορρίπτει εκ νέου τη θέση του διοικητή της ΤτΕ υπέρ της προληπτικής γραμμής, κατηγορώντας μάλιστα τον Γιάννη Σουρνάρα για υπονόμευση του clean exit από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018
Εντείνεται η κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με αφορμή το ενδεχόμενο προληπτικής πιστωτικής γραμμής μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.
Η κυβέρνηση απορρίπτει εκ νέου τη θέση του διοικητή της ΤτΕ υπέρ της προληπτικής γραμμής, κατηγορώντας μάλιστα τον Γιάννη Σουρνάρα για υπονόμευση του clean exit, μετά τις σημερινές του αναφορές στην έκθεση για το 2017.
Ο διοικητής της ΤτΕ χαρακτήρισε την παρουσία των θεσμών εγγύηση σταθερότητας, ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να δραματοποιείται η προληπτική πιστωτική γραμμή.
Να σημειωθεί ότι όπως μετέδωσε το bankingnews.gr. την Παρασκευή υπήρξαν έντονες φήμες ότι οι υτποδιοικητές Μουρμούρας και Μητράκος είχαν εκφράσει διαφορετική άποψη από τον Γ. Στουρνάρα, προειδοποιώντας μάλιστα ότι δεν θα υπογράψουν την έκθεση.
Ωστόσο η κρίση αποσοβήθηκε.
Η κυβέρνηση, δια στόματος του  Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκου Κουτεντάκη,  διαχώρισε τη θέση της από την άποψη που διατυπώνεται στην  Έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα για το 2017,  σχετικά με το «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης», δίνοντας συνέχεια στην κόντρα.
Όπως αναφέρει σε δήλωσή του, «ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου και με πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, θεωρώ υποχρέωσή μου να διαχωρίσω τη θέση της κυβέρνησης από την άποψη που διατυπώνεται στην φετινή Έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με το «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης», αναφέρει ο κ. Κουτεντάκης και με την ιδιότητα του εκπροσώπου του ελληνικού δημοσίου στη γενική συνέλευση της ΤτΕ.
«Εν όψει της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, η στρατηγική στόχευση όλων των καλοπροαίρετων πλευρών είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία και η διαμόρφωση θετικών προσδοκιών ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση.
Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει σε επίπεδο Eurogroup ότι η διαδικασία εξόδου θα υποστηριχθεί από τη συσσώρευση ταμειακών διαθεσίμων (cash buffer), μια πρακτική που εφαρμόστηκε με επιτυχία και σε άλλες χώρες κατά την έξοδό τους από παρόμοια προγράμματα», τόνισε ο Φρ. Κουτεντάκης.
Και πρόσθεσε πως η προσπάθεια ομαλής εξόδου δυσχεραίνει σημαντικά όταν η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αμφισβητεί την επάρκεια της συμφωνημένης διαδικασίας και επαναφέρει το αίτημα για «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης».
«Η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας είναι απολύτως σεβαστή και θεσμικά κατοχυρωμένη και οι δηλώσεις του Κεντρικού Τραπεζίτη έχουν βαρύνουσα σημασία καθώς διαμορφώνουν προσδοκίες για την πορεία της χώρας.
Η συγκεκριμένη θέση για «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης», ανεξάρτητα από προθέσεις, δημιουργεί αντικειμενικά αμφιβολίες για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, αυξάνει την αβεβαιότητα και δυσχεραίνει την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.
Για τους λόγους αυτούς εκφράζω τη διαφωνία με την πρόταση για «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» που διατυπώνει η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Κατά τα λοιπά, και ειδικά όσον αφορά τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης, η έκθεση εγκρίνεται», αναφέρει ο Φρ. Κουτεντάκης.

Γ. Στουρνάρας: Να μη δραματοποιείται η προληπτική πιστωτική γραμμή

Η προληπτική πιστωτική γραμμή δεν θα πρέπει να δραματοποείται στην Ελλάδα, αφού η παρουσία των θεσμών μπορεί να αποτελέσει εγγύηση σταθερότητας, ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας,  Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, στην 85η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφορά η οποία προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης.
Η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης εκτιμάται ότι μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία, μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ανέφερε ο Στουρνάρας.
Επιπλέον, αυτό το πλαίσιο προληπτικής στήριξης εξασφαλίζει τη διατήρηση της “παρέκκλισης” (waiver) για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα προκειμένου αυτά να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος μέχρις ότου η Ελλάδα αποκτήσει επενδυτική πιστοληπτική διαβάθμιση.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης