Moscovici: Η δ' αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάιο - Centeno: Η Ελλάδα εφάρμοσε φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις
(Upd) Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων του Eurogroup βρέθηκαν όπως αναμενόταν τα σενάρια για το ελληνικό χρέος αλλά και η μετά μνημόνιο εποχή όταν ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Μ. Centeno τόνισε πως «έχει ήδη ξεκινήσει η τεχνική επεξεργασία αναφορικά με το ελληνικό χρέος».
Παράλληλα διευκρίνισε ότι οι πρώτες προτάσεις αναμένονται τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου του 2018.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος P. Moscovici τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το χρέος, κατά προτίμηση με σύνδεση ρήτρα ανάπτυξης, σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση.
Όσον αφορά το θέμα της «καθαρής εξόδου» ο κ. Moscovici τόνισε πως «εποπτεία μετά το πρόγραμμα θα υπάρξει, αλλά θα υπάρξει για μία χώρα που είναι απόλυτα αξιόπιστη».
Ωστόσο ο κ. Moscovici τόνισε πως «η πραγματική δουλειά ξεκινά αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα».
Θα πρέπει να υπάρξει μία στρατηγική την οποία θα έχει σχεδιάσει η ίδια η Ελλάδα και θα παρουσιαστεί έως τον Απρίλιο του 2018.
Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το χρέος, κατά προτίμηση με σύνδεση της ανάπτυξης με αυτό
«Η εποπτεία μετά το πρόγραμμα θα υπάρξει, αλλά θα υπάρξει για μία χώρα που είναι απόλυτα αξιόπιστη» ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Η μη ολοκλήρωση των δύο προαπαιτούμενων (Ελληνικό - πλειστηριασμοί) «φρέναραν» όπως αναμενόταν την εκταμίευση της δόσης η οποία σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM K. Regling θα λάβει χώρα μετά τα μέσα του Μαρτίου του 2018.
Ανακοίνωση Eurogroup: Πρώτα τα προαπαιτούμενα μετά η δόση
Τα αναμενόμενα αναφορικά τόσο με την Ελλάδα όσο και με τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν στο σημερινό (19/2) Eurogroup, περιλαμβάνει η επίσημη ανακοίνωση, στην οποία καταγράφονται τα «βασικά αποτελέσματα».
Αναφορικά με την Ελλάδα σημειώνεται ότι «το Eurogroup ενημερώθηκε για την περαιτέρω πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων που έχουν απομείνει στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος.
Η πλήρης εκπλήρωσή τους αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης της οικονομικής στήριξης βάσει του προγράμματος του ESM».
Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία και την παρακολούθηση της οικονομίας της χώρας μετά το πέρας του προγράμματος τονίζεται ότι το Eurogroup ενημερώθηκε για τα βασικά αποτελέσματα της 8ης αποστολής των αρμόδιων αρχών εποπτείας στην Ιρλανδία, η επίσκεψη των οποίων έλαβε χώρα μεταξύ 28ης Νοεμβρίου και 1ης Δεκεμβρίου 2017.
Παράλληλα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αντάλλαξαν απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να λειτουργήσει στο μέλλον ο ESM.
Οι συζητήσεις αυτές γίνονται προκειμένου να προετοιμαστούν προτάσεις που θα κατατεθούν στους ηγέτες της ΕΕ.
Φυσικά από την ανακοίνωση δεν θα μπορούσε να λείπει και η έγκριση της υποψηφιότητας του Luis De Guindos για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ, την οποία θα πρέπει να εγκρίνει η Σύνοδος Κορυφής τον Μάρτιο του 2018.
Επιπρόσθετα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συζήτησαν για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του οδικού χάρτη του Ιουνίου 2016 αναφορικά με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.
Centeno: Έχει ήδη ξεκινήσει η τεχνική επεξεργασία αναφορικά με το ελληνικό χρέος
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει εντυπωσιακή προσπάθεια ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Μ. Centeno στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «μόνο δύο προαπαιτούμενα έχουν απομείνει, τα οποία δεν εξαρτώνται από την ελληνική κυβέρνηση.
Θα πρέπει να υπάρξει ψήφιση της εκταμίευσης της δόσης από τα κοινοβούλια των κρατών – μελών».
Χρέος
Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν όπως αναμενόταν τα σενάρια για το ελληνικό χρέος, με τον κ. Centeno να αναφέρει χαρακτηριστικά πως «έχει ήδη ξεκινήσει η τεχνική επεξεργασία αναφορικά με το ελληνικό χρέος».
Το Eurogroup έχει ήδη ξεκινήσει να εξετάζει τα μέτρα για το ελληνικό χρέος σε τεχνικό επίπεδο.
Η δουλειά προχωρά καλά, αλλά βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια.
Θα έχουμε τις πρώτες προτάσεις τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου.
Θα ήθελα να τονίσω ότι κάθε φορά που υπάρχει πρόταση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους η απόφαση είναι ομόφωνη».
Ερωτώμενος για την κόντρα του έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον επικεφαλής της ΕΚΤ M. Draghi τόνισε πως "υπάρχουν πολλές φορές έντονες συζητήσεις στο Eurogroup, δεν συνέβη κάτι σημαντικό σήμερα μεταξύ των Draghi και Τσακαλώτου. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι ελληνικές αρχές κάνουν πολύ καλή δουλειά.
Θέλουμε η «ιδιοκτησία» του προγράμματος να παραμείνει στην Ελλάδα».
Όσον αφορά το θέμα των πλειστηριασμών ο κ. Centeno τόνισε πως «θα εξετάσουμε τα στοιχεία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς εντός των επόμενων εβδομάδων.
Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε όλα τα μέτρα για να είναι επιτυχημένοι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Χρειάζεται κάποιος χρόνος για να δούμε τα αποτελέσματα».
Moscovici: Η δ' αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάιο - Κρίσιμο το Eurogroup στο Λουξεμβούργο στις 21/6
Αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος P. Moscovici στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Σύμφωνα με τον κ. Moscovici τα δύο προαπαιτούμενα που χρειάζονται προκειμένου να κλείσει η γ' αξιολόγηση και να υπάρξει εκταμίευση της δόσης, δεν ελέγχονται από την ελληνική κυβέρνηση.
Όπως είπε ο κ. Moscovici «στο θέμα του Ελληνικού τον λόγο έχει η ελληνική δικαιοσύνη».
Αναφορικά με το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ο κ. Moscovici ανέφερε πως θεωρούμε ότι θα υπάρξει σύντομα ομαλοποίηση της πορείας τους.
Θεωρώ ότι στο επόμενο Eurogroup θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης και το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έως τα τέλη Φεβρουαρίου».
Παράλληλα ο ευρωπαίος Επίτροπος έστειλε μήνυμα προς την Αθήνα τονίζοντας πως «η τέταρτη αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάιο.
Το κρίσιμο Eurogroup θα είναι αυτό στο Λουξεμβούργο στις 21 Ιουνίου 2018.
Η Ελλάδα θα πρέπει να ξαναγίνει μία φυσιολογική χώρα, ένα φυσιολογικό μέλος της Ευρωζώνης».
Ωστόσο ο κ. Moscovici τόνισε πως «η πραγματική δουλειά ξεκινά αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
Θα πρέπει να υπάρξει μία στρατηγική την οποία θα έχει σχεδιάσει η ίδια η Ελλάδα και θα παρουσιαστεί έως τον Απρίλιο.
Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το χρέος, κατά προτίμηση με σύνδεση της ανάπτυξης με αυτό
Η εποπτεία μετά το πρόγραμμα θα υπάρξει, αλλά θα υπάρξει για μία χώρα που είναι απόλυτα αξιόπιστη, που έχει ανακτήσει την κυριαρχία της, που οι Έλληνες πολίτες θα δουν τους καρπούς των κόπων τους».
Regling (ESM): Μετά τα μέσα Μαρτίου του 2018 η εκταμίευση της δόσης
Την εκτίμηση πως μετά τα μέσα Μαρτίου του 2018 θα λάβει χώρα η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ανέφερε ο επικεφαλής του ESM K. Regling στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Όπως ανέφερε ο κ. Regling «υπήρξε έγκριση του Συμπληρωματικού MOU από τον ESM.
Ο ESM είναι έτοιμος αφού η Ελλάδα εκπληρώσει και τα δύο προαπαιτούμενα και τα κοινοβούλια ψηφίσουν να εκταμιεύσει τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ.
Λάβαμε τα στοιχεία ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά την πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου τον Δεκέμβριο 2017, κάτι το οποίο μας ευχαριστεί πολύ».
Αναφορικά με την έκδοση του επταετούς ομολόγου ο κ. Regling ανέφερε πως «η Ελλάδα είχε μία πετυχημένη έκδοση 7ετούς ομολόγου.
Η αναβάθμιση από τη Fitch ειναι ένα ακόμη πιο θετικό στοιχείο.
Αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι αγορές έχουν ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους για την Ελλάδα.
Όλα θα συζητηθούν με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα».
«Κόντρα» Τσακαλώτου - Draghi για πλειστηριασμούς και ομόλογα
Ένταση υπήρξε μεταξύ του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, όπως αναφέρουν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές.
Η ένταση μεταξύ των δύο ανδρών οφείλεται στις διαφωνίες τόσο για τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών, προφανώς γιατί ο πρόεδρος της ΕΚΤ καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση.
Παράλληλα εντελώς διαφορετικές απόψεις είχαν οι κ. κ. Draghi και Τσακαλώτος για τις αιτίες που οδήγησαν σε άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, αμέσως μετά την έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου.
Όπως, μάλιστα, αναφέρουν Έλληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλες, η «επιθετικότητα» του κ. Τσακαλώτου ξάφνιασε αρκετά τους ομολόγους του στο Eurogroup, καθώς έχουν συνηθίσει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να επιδεικνύει υπομονή και ήπια συμπεριφορά.
Νωρίτερα:
Νέα αποτίμηση στα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης που έχουν ολοκληρωθεί πραγματοποιεί σήμερα (19/2/2018), ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν θα δοθεί έγκριση για την εκταμίευση, λόγω των εκκρεμοτήτων για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την επένδυση στο Ελληνικό.
Το ελληνικό θέμα βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα Eurogroup με τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες να αναφέρουν ότι η συζήτηση θα αφορά αποκλειστικά το θέμα της εκταμίευσης και της προόδου που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων και τίποτα περισσότερο.
Γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι η υποομάδα του ΕuroWorking Group (EWG) που έχει αναλάβει την τεχνική μελέτη ρύθμισης του ελληνικού χρέους στην βάση της γαλλικής πρότασης (ελάφρυνση με βάση την ανάπτυξη) δεν είναι ακόμη έτοιμη ή οι δανειστές δεν θέλουν ακόμη να ανοίξουν τα χαρτιά τους.
Μάλλον, το πρώτο πρέπει να συμβαίνει διότι τα σενάρια που γίνονται στις Βρυξέλλες είναι πολλά και θα πρέπει τα καινούργια ( «γαλλικό κλειδί») να απομονωθούν ή να κουμπώσουν με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Έτσι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που θα εκπροσωπήσει την χώρα στο Eurogroup θα ενημερωθεί για όλα αυτά στο παρασκήνιο και όχι σε επίπεδο συνεδρίασης.
Εν τω μεταξύ, report το οποίο έχει στην κατοχή του το Bloomberg, αναφέρει ότι δεν θα δοθεί σήμερα την έγκριση για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ, ενώ πηγές της Ε.Ε. αναφέρουν ότι η εκταμίευση δεν αναμένεται πριν τα μέσα Μαρτίου και λόγω του ότι πρέπει να δοθεί έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο.
Centeno: Η Ελλάδα εφάρμοσε φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις
Οι ελληνικές αρχές εφάρμοσαν ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση.
«Σήμερα θα δούμε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα», τόνισε και πρόσθεσε ότι το ελληνικό πρόβλημα φτάνει προς το τέλος του
«Το ΔΝΤ δεν θα έχει τον ίδιο ρόλο που είχε στην Ευρωζώνη και αυτό θα συζητηθεί σήμερα», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Le Maire (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας): Θετικά τα νέα για την Ελλάδα, εκκρεμούν κάποια προαπαιτούμενα
Τα νέα για την Ελλάδα είναι θετικά και δεν είμαστε μακριά από την επίλυση του ελληνικού ζητήματος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Εκκρεμούν κάποια προαπαιτούμενα, πρέπει να υπάρξει συμφωνία Ελλάδας - ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα», συμπλήρωσε.
Όλα αυτά θα μας δώσουν τη δυνατότητα να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα και να συζητήσουμε για την ενίσχυση της Ευρωζώνης, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.
Moscovici: Επιστρέφει η Ελλάδα της ανάπτυξης και της κυριαρχίας
Την εκτίμηση πως έχει ολοκληρωθεί το 99% των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα και ότι το σημερινό (19/2) Eurogroup θα δώσουμε ένα σήμα ότι όλα πηγαίνουν καλά και ότι τους επόμενους έξι μήνες η Ελλάδα θα μπορέσει να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα στήριξης ανέφερε ο ευρωπαίος Επίτροπος Pierre Moscovici.
Παράλληλα ο κ. Moscovici εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «επιστρέφει η Ελλάδα της ανάπτυξης και της απόλυτης κυριαρχίας».
Όσον αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ο κ. Moscovici τόνισε πως ο ESM «καλείτε να παίξει ένα πολύ ενισχυμένο ρόλο για να αντιμετωπίσει τις κρίσεις στη ήπειρό μας .
Πρέπει να αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέσο των ευρωπαϊκών θεσμών.
Τα επόμενα προγράμματα οι θεσμοί θα πρέπει να συνεργάζονται πιο στενά και να έχουν ο καθένας το ρόλος του».
Έκθεση Συμμόρφωσης (Eurogroup): Σε εκκρεμότητα Ελληνικό και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Δύο είναι τα εκκρεμή, όπως είναι γνωστό, προαπαιτούμενα που παραμένουν ανολοκλήρωτα από την Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) που παρουσιάζεται σήμερα (19/2) στο Eurogroup, με το συμβούλιο των Υπουργών να μην αναμένεται να δώσουν την έγκριση για τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση από τα 110 προαπαιτούμενα, έχουν υλοποιηθεί τα 108.
Τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα είναι η νομοθεσία για την αξιοποίηση του Ελληνικού και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Αυτά τα προαπαιτούμενα αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες, ωστόσο, αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η έκθεση αναφέρει ότι έχει σημειωθεί "σχετικά μικρή πρόοδος" με μέτρια γεωγραφική κάλυψη.
Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η έκθεση διατυπώνει τις επιφυλάξεις των ελεγκτών σχετικά με την πρόοδο που θα σημειώσουν, καθώς ο χρόνος που έχουν τεθεί σε εφαρμογή είναι ακόμη μικρός.
Για το Ελληνικό τονίζεται ότι η πρόοδος συνδέεται με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στόχος πλέον είναι η ολοκλήρωση των δύο προαπαιτούμενων που εκκρεμούν πριν την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για την έναρξη του κύκλου της δ' αξιολόγησης, στις 26 Φεβρουαρίου.
Πηγές ΥΠΟΙΚ: Εκταμίευση της δόσης αμέσως μετά την τυπική υλοποίηση των προαπαιτουμένων
Στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης η οποία θα ξεκινήσει με την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου 2018, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Επίσης, θα υπάρξει ενημέρωση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.
Παράλληλα, θα επαληθευθεί και η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί στα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, 108 εκ των οποίων έχουν κλείσει.
Τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα (που αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το Ελληνικό) είναι τεχνικής φύσης, τονίζουν.
Κυβέρνηση και Θεσμοί, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, αναμένουν ολοκλήρωσή τους και τυπικά μέσα στο προσεχές διάστημα.
Η εκταμίευση της δόσης ακολουθεί αμέσως μετά.
Στο Eurogroup του Μαρτίου η ελάφρυνση του χρέους
Σημειώνεται ότι η «φόρμουλα» ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έχει προγραμματισθεί για το Eurogroup της 12ης Μαρτίου 2018.
Θα μεσολαβήσει τον Απρίλιο 20-22 του μήνα στην Ουάσιγκτον, η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ όπου θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ζυμώσεις γύρω από το αυτό το ζήτημα και στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα «κληρώσει» για το περίγραμμα των αποφάσεων που θα συνδεθούν και με το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας.
Στο σημερινό Eurogroup αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να κλείσει και τυπικά η 3η αξιολόγηση και να πάρει το «τσεκ» των 5,7 δισ. ευρώ επί συνόλου 6,7 δισ.
Μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές εάν το Εurogroup θα εγκρίνει την εκταμίευση.
Αυτό θα γίνει μόνο εφόσον οι θεσμοί επιβεβαιώσουν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει το σύνολο των υποχρεώσεών της που σχετίζονται με την 3η αξιολόγηση.
Παράλληλα, το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ συνδέεται άμεσα με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του δημόσιου τομέα στον ιδιωτικό και θα εξεταστεί τον Απρίλιο.
Απρόσκοπτη διεξαγωγή των πλειστηριασμών ζητούν οι δανειστές
Επίσης το 1 δισ. έχει συνδεθεί και με την ομαλή πορεία διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Αυτό δεν αποτελεί συγκεκριμένο προαπαιτούμενο κάποιας αξιολόγησης, αλλά πρόκειται για βασικό δεδομένο το οποίο συνεχίζουν να παρακολουθούν απαρέγκλιτα οι θεσμοί.
Οι δανειστές έχουν ζητήσει την απρόσκοπτη διεξαγωγή τους, τη βαθμιαία αύξησή τους και τη διάχυση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι καταγεγραμμένες αρρυθμίες επανακαθορίζουν τις ετήσιες εκτιμήσεις διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από 10.000 σε περίπου 5.000-6.000.
Το δεύτερο προαπαιτούμενο για την 3η αξιολόγηση που είναι σε εκκρεμότητα είναι η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Ελληνικό και η οποία δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί.
Από την άλλη υποβολή (την περασμένη εβδομάδα) των δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ έχουν βγάλει τις ιδιωτικοποιήσεις από τον χάρτη των εκκρεμοτήτων.
Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr
Ο πρόεδρος του Eurogroup Μ. Centeno τόνισε πως «έχει ήδη ξεκινήσει η τεχνική επεξεργασία αναφορικά με το ελληνικό χρέος».
Παράλληλα διευκρίνισε ότι οι πρώτες προτάσεις αναμένονται τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου του 2018.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος P. Moscovici τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το χρέος, κατά προτίμηση με σύνδεση ρήτρα ανάπτυξης, σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση.
Όσον αφορά το θέμα της «καθαρής εξόδου» ο κ. Moscovici τόνισε πως «εποπτεία μετά το πρόγραμμα θα υπάρξει, αλλά θα υπάρξει για μία χώρα που είναι απόλυτα αξιόπιστη».
Ωστόσο ο κ. Moscovici τόνισε πως «η πραγματική δουλειά ξεκινά αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα».
Θα πρέπει να υπάρξει μία στρατηγική την οποία θα έχει σχεδιάσει η ίδια η Ελλάδα και θα παρουσιαστεί έως τον Απρίλιο του 2018.
Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το χρέος, κατά προτίμηση με σύνδεση της ανάπτυξης με αυτό
«Η εποπτεία μετά το πρόγραμμα θα υπάρξει, αλλά θα υπάρξει για μία χώρα που είναι απόλυτα αξιόπιστη» ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Η μη ολοκλήρωση των δύο προαπαιτούμενων (Ελληνικό - πλειστηριασμοί) «φρέναραν» όπως αναμενόταν την εκταμίευση της δόσης η οποία σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM K. Regling θα λάβει χώρα μετά τα μέσα του Μαρτίου του 2018.
Ανακοίνωση Eurogroup: Πρώτα τα προαπαιτούμενα μετά η δόση
Τα αναμενόμενα αναφορικά τόσο με την Ελλάδα όσο και με τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν στο σημερινό (19/2) Eurogroup, περιλαμβάνει η επίσημη ανακοίνωση, στην οποία καταγράφονται τα «βασικά αποτελέσματα».
Αναφορικά με την Ελλάδα σημειώνεται ότι «το Eurogroup ενημερώθηκε για την περαιτέρω πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων που έχουν απομείνει στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος.
Η πλήρης εκπλήρωσή τους αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης της οικονομικής στήριξης βάσει του προγράμματος του ESM».
Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία και την παρακολούθηση της οικονομίας της χώρας μετά το πέρας του προγράμματος τονίζεται ότι το Eurogroup ενημερώθηκε για τα βασικά αποτελέσματα της 8ης αποστολής των αρμόδιων αρχών εποπτείας στην Ιρλανδία, η επίσκεψη των οποίων έλαβε χώρα μεταξύ 28ης Νοεμβρίου και 1ης Δεκεμβρίου 2017.
Παράλληλα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αντάλλαξαν απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να λειτουργήσει στο μέλλον ο ESM.
Οι συζητήσεις αυτές γίνονται προκειμένου να προετοιμαστούν προτάσεις που θα κατατεθούν στους ηγέτες της ΕΕ.
Φυσικά από την ανακοίνωση δεν θα μπορούσε να λείπει και η έγκριση της υποψηφιότητας του Luis De Guindos για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ, την οποία θα πρέπει να εγκρίνει η Σύνοδος Κορυφής τον Μάρτιο του 2018.
Επιπρόσθετα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συζήτησαν για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του οδικού χάρτη του Ιουνίου 2016 αναφορικά με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.
Centeno: Έχει ήδη ξεκινήσει η τεχνική επεξεργασία αναφορικά με το ελληνικό χρέος
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει εντυπωσιακή προσπάθεια ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Μ. Centeno στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «μόνο δύο προαπαιτούμενα έχουν απομείνει, τα οποία δεν εξαρτώνται από την ελληνική κυβέρνηση.
Θα πρέπει να υπάρξει ψήφιση της εκταμίευσης της δόσης από τα κοινοβούλια των κρατών – μελών».
Χρέος
Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν όπως αναμενόταν τα σενάρια για το ελληνικό χρέος, με τον κ. Centeno να αναφέρει χαρακτηριστικά πως «έχει ήδη ξεκινήσει η τεχνική επεξεργασία αναφορικά με το ελληνικό χρέος».
Το Eurogroup έχει ήδη ξεκινήσει να εξετάζει τα μέτρα για το ελληνικό χρέος σε τεχνικό επίπεδο.
Η δουλειά προχωρά καλά, αλλά βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια.
Θα έχουμε τις πρώτες προτάσεις τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου.
Θα ήθελα να τονίσω ότι κάθε φορά που υπάρχει πρόταση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους η απόφαση είναι ομόφωνη».
Ερωτώμενος για την κόντρα του έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον επικεφαλής της ΕΚΤ M. Draghi τόνισε πως "υπάρχουν πολλές φορές έντονες συζητήσεις στο Eurogroup, δεν συνέβη κάτι σημαντικό σήμερα μεταξύ των Draghi και Τσακαλώτου. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι ελληνικές αρχές κάνουν πολύ καλή δουλειά.
Θέλουμε η «ιδιοκτησία» του προγράμματος να παραμείνει στην Ελλάδα».
Όσον αφορά το θέμα των πλειστηριασμών ο κ. Centeno τόνισε πως «θα εξετάσουμε τα στοιχεία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς εντός των επόμενων εβδομάδων.
Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε όλα τα μέτρα για να είναι επιτυχημένοι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Χρειάζεται κάποιος χρόνος για να δούμε τα αποτελέσματα».
Moscovici: Η δ' αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάιο - Κρίσιμο το Eurogroup στο Λουξεμβούργο στις 21/6
Αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος P. Moscovici στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Σύμφωνα με τον κ. Moscovici τα δύο προαπαιτούμενα που χρειάζονται προκειμένου να κλείσει η γ' αξιολόγηση και να υπάρξει εκταμίευση της δόσης, δεν ελέγχονται από την ελληνική κυβέρνηση.
Όπως είπε ο κ. Moscovici «στο θέμα του Ελληνικού τον λόγο έχει η ελληνική δικαιοσύνη».
Αναφορικά με το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ο κ. Moscovici ανέφερε πως θεωρούμε ότι θα υπάρξει σύντομα ομαλοποίηση της πορείας τους.
Θεωρώ ότι στο επόμενο Eurogroup θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης και το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έως τα τέλη Φεβρουαρίου».
Παράλληλα ο ευρωπαίος Επίτροπος έστειλε μήνυμα προς την Αθήνα τονίζοντας πως «η τέταρτη αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάιο.
Το κρίσιμο Eurogroup θα είναι αυτό στο Λουξεμβούργο στις 21 Ιουνίου 2018.
Η Ελλάδα θα πρέπει να ξαναγίνει μία φυσιολογική χώρα, ένα φυσιολογικό μέλος της Ευρωζώνης».
Ωστόσο ο κ. Moscovici τόνισε πως «η πραγματική δουλειά ξεκινά αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
Θα πρέπει να υπάρξει μία στρατηγική την οποία θα έχει σχεδιάσει η ίδια η Ελλάδα και θα παρουσιαστεί έως τον Απρίλιο.
Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το χρέος, κατά προτίμηση με σύνδεση της ανάπτυξης με αυτό
Η εποπτεία μετά το πρόγραμμα θα υπάρξει, αλλά θα υπάρξει για μία χώρα που είναι απόλυτα αξιόπιστη, που έχει ανακτήσει την κυριαρχία της, που οι Έλληνες πολίτες θα δουν τους καρπούς των κόπων τους».
Regling (ESM): Μετά τα μέσα Μαρτίου του 2018 η εκταμίευση της δόσης
Την εκτίμηση πως μετά τα μέσα Μαρτίου του 2018 θα λάβει χώρα η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ανέφερε ο επικεφαλής του ESM K. Regling στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Όπως ανέφερε ο κ. Regling «υπήρξε έγκριση του Συμπληρωματικού MOU από τον ESM.
Ο ESM είναι έτοιμος αφού η Ελλάδα εκπληρώσει και τα δύο προαπαιτούμενα και τα κοινοβούλια ψηφίσουν να εκταμιεύσει τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ.
Λάβαμε τα στοιχεία ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά την πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου τον Δεκέμβριο 2017, κάτι το οποίο μας ευχαριστεί πολύ».
Αναφορικά με την έκδοση του επταετούς ομολόγου ο κ. Regling ανέφερε πως «η Ελλάδα είχε μία πετυχημένη έκδοση 7ετούς ομολόγου.
Η αναβάθμιση από τη Fitch ειναι ένα ακόμη πιο θετικό στοιχείο.
Αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι αγορές έχουν ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους για την Ελλάδα.
Όλα θα συζητηθούν με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα».
«Κόντρα» Τσακαλώτου - Draghi για πλειστηριασμούς και ομόλογα
Ένταση υπήρξε μεταξύ του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, όπως αναφέρουν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές.
Η ένταση μεταξύ των δύο ανδρών οφείλεται στις διαφωνίες τόσο για τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών, προφανώς γιατί ο πρόεδρος της ΕΚΤ καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση.
Παράλληλα εντελώς διαφορετικές απόψεις είχαν οι κ. κ. Draghi και Τσακαλώτος για τις αιτίες που οδήγησαν σε άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, αμέσως μετά την έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου.
Όπως, μάλιστα, αναφέρουν Έλληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλες, η «επιθετικότητα» του κ. Τσακαλώτου ξάφνιασε αρκετά τους ομολόγους του στο Eurogroup, καθώς έχουν συνηθίσει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να επιδεικνύει υπομονή και ήπια συμπεριφορά.
Νωρίτερα:
Νέα αποτίμηση στα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης που έχουν ολοκληρωθεί πραγματοποιεί σήμερα (19/2/2018), ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν θα δοθεί έγκριση για την εκταμίευση, λόγω των εκκρεμοτήτων για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την επένδυση στο Ελληνικό.
Το ελληνικό θέμα βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα Eurogroup με τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες να αναφέρουν ότι η συζήτηση θα αφορά αποκλειστικά το θέμα της εκταμίευσης και της προόδου που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων και τίποτα περισσότερο.
Γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι η υποομάδα του ΕuroWorking Group (EWG) που έχει αναλάβει την τεχνική μελέτη ρύθμισης του ελληνικού χρέους στην βάση της γαλλικής πρότασης (ελάφρυνση με βάση την ανάπτυξη) δεν είναι ακόμη έτοιμη ή οι δανειστές δεν θέλουν ακόμη να ανοίξουν τα χαρτιά τους.
Μάλλον, το πρώτο πρέπει να συμβαίνει διότι τα σενάρια που γίνονται στις Βρυξέλλες είναι πολλά και θα πρέπει τα καινούργια ( «γαλλικό κλειδί») να απομονωθούν ή να κουμπώσουν με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Έτσι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που θα εκπροσωπήσει την χώρα στο Eurogroup θα ενημερωθεί για όλα αυτά στο παρασκήνιο και όχι σε επίπεδο συνεδρίασης.
Εν τω μεταξύ, report το οποίο έχει στην κατοχή του το Bloomberg, αναφέρει ότι δεν θα δοθεί σήμερα την έγκριση για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ, ενώ πηγές της Ε.Ε. αναφέρουν ότι η εκταμίευση δεν αναμένεται πριν τα μέσα Μαρτίου και λόγω του ότι πρέπει να δοθεί έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο.
Centeno: Η Ελλάδα εφάρμοσε φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις
Οι ελληνικές αρχές εφάρμοσαν ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση.
«Σήμερα θα δούμε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα», τόνισε και πρόσθεσε ότι το ελληνικό πρόβλημα φτάνει προς το τέλος του
«Το ΔΝΤ δεν θα έχει τον ίδιο ρόλο που είχε στην Ευρωζώνη και αυτό θα συζητηθεί σήμερα», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Le Maire (ΥΠΟΙΚ Γαλλίας): Θετικά τα νέα για την Ελλάδα, εκκρεμούν κάποια προαπαιτούμενα
Τα νέα για την Ελλάδα είναι θετικά και δεν είμαστε μακριά από την επίλυση του ελληνικού ζητήματος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Εκκρεμούν κάποια προαπαιτούμενα, πρέπει να υπάρξει συμφωνία Ελλάδας - ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα», συμπλήρωσε.
Όλα αυτά θα μας δώσουν τη δυνατότητα να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα και να συζητήσουμε για την ενίσχυση της Ευρωζώνης, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.
Moscovici: Επιστρέφει η Ελλάδα της ανάπτυξης και της κυριαρχίας
Την εκτίμηση πως έχει ολοκληρωθεί το 99% των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα και ότι το σημερινό (19/2) Eurogroup θα δώσουμε ένα σήμα ότι όλα πηγαίνουν καλά και ότι τους επόμενους έξι μήνες η Ελλάδα θα μπορέσει να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα στήριξης ανέφερε ο ευρωπαίος Επίτροπος Pierre Moscovici.
Παράλληλα ο κ. Moscovici εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «επιστρέφει η Ελλάδα της ανάπτυξης και της απόλυτης κυριαρχίας».
Όσον αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ο κ. Moscovici τόνισε πως ο ESM «καλείτε να παίξει ένα πολύ ενισχυμένο ρόλο για να αντιμετωπίσει τις κρίσεις στη ήπειρό μας .
Πρέπει να αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέσο των ευρωπαϊκών θεσμών.
Τα επόμενα προγράμματα οι θεσμοί θα πρέπει να συνεργάζονται πιο στενά και να έχουν ο καθένας το ρόλος του».
Έκθεση Συμμόρφωσης (Eurogroup): Σε εκκρεμότητα Ελληνικό και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Δύο είναι τα εκκρεμή, όπως είναι γνωστό, προαπαιτούμενα που παραμένουν ανολοκλήρωτα από την Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) που παρουσιάζεται σήμερα (19/2) στο Eurogroup, με το συμβούλιο των Υπουργών να μην αναμένεται να δώσουν την έγκριση για τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση από τα 110 προαπαιτούμενα, έχουν υλοποιηθεί τα 108.
Τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα είναι η νομοθεσία για την αξιοποίηση του Ελληνικού και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Αυτά τα προαπαιτούμενα αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες, ωστόσο, αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η έκθεση αναφέρει ότι έχει σημειωθεί "σχετικά μικρή πρόοδος" με μέτρια γεωγραφική κάλυψη.
Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η έκθεση διατυπώνει τις επιφυλάξεις των ελεγκτών σχετικά με την πρόοδο που θα σημειώσουν, καθώς ο χρόνος που έχουν τεθεί σε εφαρμογή είναι ακόμη μικρός.
Για το Ελληνικό τονίζεται ότι η πρόοδος συνδέεται με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στόχος πλέον είναι η ολοκλήρωση των δύο προαπαιτούμενων που εκκρεμούν πριν την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για την έναρξη του κύκλου της δ' αξιολόγησης, στις 26 Φεβρουαρίου.
Πηγές ΥΠΟΙΚ: Εκταμίευση της δόσης αμέσως μετά την τυπική υλοποίηση των προαπαιτουμένων
Στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης η οποία θα ξεκινήσει με την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου 2018, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Επίσης, θα υπάρξει ενημέρωση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.
Παράλληλα, θα επαληθευθεί και η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί στα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, 108 εκ των οποίων έχουν κλείσει.
Τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα (που αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το Ελληνικό) είναι τεχνικής φύσης, τονίζουν.
Κυβέρνηση και Θεσμοί, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, αναμένουν ολοκλήρωσή τους και τυπικά μέσα στο προσεχές διάστημα.
Η εκταμίευση της δόσης ακολουθεί αμέσως μετά.
Στο Eurogroup του Μαρτίου η ελάφρυνση του χρέους
Σημειώνεται ότι η «φόρμουλα» ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έχει προγραμματισθεί για το Eurogroup της 12ης Μαρτίου 2018.
Θα μεσολαβήσει τον Απρίλιο 20-22 του μήνα στην Ουάσιγκτον, η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ όπου θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ζυμώσεις γύρω από το αυτό το ζήτημα και στο Eurogroup της 24ης Μαΐου θα «κληρώσει» για το περίγραμμα των αποφάσεων που θα συνδεθούν και με το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας.
Στο σημερινό Eurogroup αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να κλείσει και τυπικά η 3η αξιολόγηση και να πάρει το «τσεκ» των 5,7 δισ. ευρώ επί συνόλου 6,7 δισ.
Μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές εάν το Εurogroup θα εγκρίνει την εκταμίευση.
Αυτό θα γίνει μόνο εφόσον οι θεσμοί επιβεβαιώσουν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει το σύνολο των υποχρεώσεών της που σχετίζονται με την 3η αξιολόγηση.
Παράλληλα, το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ συνδέεται άμεσα με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του δημόσιου τομέα στον ιδιωτικό και θα εξεταστεί τον Απρίλιο.
Απρόσκοπτη διεξαγωγή των πλειστηριασμών ζητούν οι δανειστές
Επίσης το 1 δισ. έχει συνδεθεί και με την ομαλή πορεία διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Αυτό δεν αποτελεί συγκεκριμένο προαπαιτούμενο κάποιας αξιολόγησης, αλλά πρόκειται για βασικό δεδομένο το οποίο συνεχίζουν να παρακολουθούν απαρέγκλιτα οι θεσμοί.
Οι δανειστές έχουν ζητήσει την απρόσκοπτη διεξαγωγή τους, τη βαθμιαία αύξησή τους και τη διάχυση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι καταγεγραμμένες αρρυθμίες επανακαθορίζουν τις ετήσιες εκτιμήσεις διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από 10.000 σε περίπου 5.000-6.000.
Το δεύτερο προαπαιτούμενο για την 3η αξιολόγηση που είναι σε εκκρεμότητα είναι η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Ελληνικό και η οποία δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί.
Από την άλλη υποβολή (την περασμένη εβδομάδα) των δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ έχουν βγάλει τις ιδιωτικοποιήσεις από τον χάρτη των εκκρεμοτήτων.
Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr